'Eigenlijk kunnen wij hier stellen, dat burgers zelf het onderzoek moeten doen'
- 'Het lijkt alsof de politie woninginbraken niet serieus neemt'
- 'Als er politietoezicht en surveillance was, dan hoefde dit niet zover te komen'
VHP-parlementariër en ex-politiecommissaris Krishna Mathoera stoort zich aan de manier waarop politieagenten criminele handelingen, waaronder inbraken in woningen, niet serieus nemen en heel nonchalant omgaan het verwerken van de aangifte.
'Wat ik erg vind, is de manier waarop sommige politiestations omgaan. Het lijkt alsof men deze criminele handelingen niet serieus neemt en heel nonchalant omgaat door de aangifte na twee dagen niet over te dragen aan de rechercheafdelingen. Vooral in de ressorten merk dat ik dat er heel erg veel klachten zijn over de wijze waarop ressortmedewerkers slachtoffers behandelen. Men gaat ook heel nonchalant om met bewijsmateriaal en het verzamelen van bewijs', zegt Mathoera donderdag 2 augustus 2018 in het Dagblad Suriname.
De parlementariër voert aan, dat inbraken in woningen van burgers nu schering en inslag zijn en zij regelmatig geconfronteerd wordt met verhalen van radeloze burgers. Ze noemt een recent geval van een burger, bij wie criminelen tijdens een inbraak een grote hoeveelheid sieraden en andere belangrijke spullen hebben weggenomen. Met de diefstal van deze spullen, die speciaal gekocht waren in verband met een huwelijk, hebben de mensen een schade van bijna Srd 200.000 geleden.
Burgers moeten zelf informatie verzamelen voor politie
De politica stoort zich enorm eraan, dat burgers na een bepaalde criminele activiteit heel vaak zelf camerabeelden en andere nodige informatie op eigen kosten moeten verzamelen en dit zelf moeten aanleveren bij de politie. 'Eigenlijk kunnen wij hier stellen dat burgers zelf het onderzoek moeten doen. Dat is jammer, want zo ken ik de politie niet', stelt de parlementariër.
De ex-politiecommissaris benadrukt, dat de politie ook nooit perfect is geweest toen zij deel uitmaakte van het Korps Politie Suriname. Maar sinds 2010 is deze gewapende macht nog sterker in kwaliteit en dienstverlening achteruit gegaan.
Het Assembleelid noemt gevallen van mensen die in de afgelopen periode zeker 7 of 8 keren slachtoffer zijn geworden van inbraak en hierdoor enorme schade hebben opgelopen. 'Heel veel van de slachtoffers hadden honden, dievenijzer aan ramen en deuren en zelfs een huisalarm. Ondanks deze enorme investeringen wordt er toch ingebroken. Geforceerde dievenijzers, deuren, ramen en sloten die kapot worden geslagen, gascilinders, mobiele telefoons en laptops die worden weggedragen. In zo'n tijd van crisis is het heel moeilijk voor mensen om een nieuwe laptop of mobiele telefoon te kopen of geld bij elkaar te brengen om de schade aan de woning te repareren.'
Beelden uit beveiligingscamera’s van slachtoffers laten vaak zien, dat de dieven/verdachte figuren regelmatig rondom de woning hebben gesurveilleerd alvorens zij hebben toegeslagen. Mathoera vindt het jammer, dat er weinig tot geen politietoezicht is in bepaalde gebieden. 'Als er politietoezicht en surveillance was, dan hoefde dit niet zover te komen. Ook alle berichten dat de politie geen vervoer en brandstof heeft en afhankelijk is, geeft een indicatie voor dieven dat de politie ze niet gaat kunnen oppakken.'
De parlementariër voert verder aan dat zij ongeveer twee weken geleden naar een politiebureau in Saramacca was en daar kreeg te horen, dat de manschappen met slechts ‘een halve voertuig’ zaten. Dat is een voertuig dat niet bedrijfszeker is en continu met een mankement zit. Soortgelijke situaties doen zich bij de meeste politiestations voor. Zij vindt daarom dat de regering nu echt ervoor moet gaan zorgen dat de politie 24 uren per dag over voldoende voertuigen en brandstof beschikt.
Het is haar wel opgevallen, dat er veel surveillance in verschillende gebieden is van particuliere securitybedrijven. 'Ik weet niet of zij in dienst genomen zijn door de overheid en er een overeenkomst is dat zij bepaalde gebieden moeten surveilleren. Als dat wel zo is, vind ik het ernstig. Het is de politie die de instantie is die moet zorg dragen voor surveillance', aldus Mathoera.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten