woensdag 8 augustus 2018

Oud-politiechef en anti-regeringsactivist zegt betrokken te zijn bij mislukte drone-aanslag op Maduro

Salvatore Lucchese zat eerder gevangen vanwege zijn rol in protesten


Een voormalige Venezolaanse gemeentepolitiechef en anti-regeringsactivist zegt, dat hij geholpen heeft bij het organiseren van een operatie om bewapende drones te lanceren tijdens een militair defilé afgelopen zaterdag, door president Nicolas Maduro een moordaanslag heeft genoemd. 

In een interview met persbureau Reuters dinsdag 7 augustus 2018, vertelde Salvatore Lucchese, een Venezolaanse activist die eerder gevangen zat vanwege zijn rol in eerdere protesten, dat hij de aanval orkestreerde met een losse beweging van anti-Maduro-militanten die over het algemeen in Venezuela bekendstaat als het 'verzet'.



De 'verzet' waarnaar verwezen wordt door Lucchese is een diffuse verzameling van straatactivisten, studentenorganisatoren en voormalige militaire officieren. Het heeft weinig formele structuur, maar is in het land vooral bekend vanwege het organiseren van protesten in recente jaren waarin demonstranten botsten met politie en soldaten.

Reuters kon de beweringen van Lucchese over de aanslag, waarin drones over het defilé in het centrum van Caracas vlogen, niet onafhankelijk verifiëren.

Explosieven bevestigd aan de drones werden tot ontploffing gebracht, waardoor zeven militaire officieren gewond raakten en de aanwezigen op zoek gingen naar dekking.


Lucchese beschrijft het incident als onderdeel van een aanhoudende, gewapende poging van verzet tegen Maduro. Hij weigert zijn precieze rol in de operatie te beschrijven, in het bredere verzet of identificeerde anderen die betrokken waren, daarbij verwijzend naar de noodzaak om hun identiteit te beschermen.

'We hadden een doel en op het moment konden we het niet 100% materialiseren', zei Lucchese in een interview in Bogota, waar hij is vanwege activiteiten met andere oppositiefiguren. 'De gewapende strijd zal doorgaan.'

Het ministerie van Informatie van Venezuela heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Eerder dit jaar verliet  Lucchese de Voluntad Popular, een prominente oppositiepartij, omdat hij het oneens was met de voortdurende dialoog met de regering van Maduro. De regering wordt op grote schaal bekritiseerd vanwege autoritaire tactieken, schendingen van de mensenrechten en economisch beleid die hebben geleid tot recessie en ondervoeding in de voormalige welvarende Andes-natie.

Juan Guaido, een van de nationale leiders van Voluntad Popular, zei dat Lucchese uit de partij was gezet vanwege 'verschillen met de partij en het nationale leiderschap', maar ging niet verder in op deze kwestie.

Guaido zei ook tegen Reuters, dat Voluntad Popular het gebruik van geweld verwerpt, een standpunt dat door andere reguliere oppositiepartijen na de aanslag weerklinkt.

Maduro, die werd gekozen door de overleden linkse president Hugo Chavez als kandidaat voor de Socialistische Partij om hem in 2013 op te volgen, zegt vaak dat Venezuela's problemen het gevolg zijn van een 'economische oorlog' door vijanden in het buitenland, waaronder de Verenigde Staten. Hij gaf de schuld van de drone-aanval aan rechtse oppositiefiguren en hun buitenlandse ondersteuners, met name verwijzend naar de regering van het naburige Colombia.



De Colombiaanse regering heeft elke betrokkenheid ontkend.

In een uitzending op televisie, dinsdagavond, noemde Maduro Lucchese en koppelde hem aan Colombia's nieuwe rechtse president Ivan Duque. 'Een voormalige politiebaas van het Venezolaanse recht heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het leiden van de aanval. Vandaag was hij een speciale gast bij de eedaflegging van de inkomende president van Colombia', zei Maduro.


(Suriname Mirror/Reuters/El Comercio/Twitter/YouTube/El Nacional)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten