maandag 2 juli 2018

Suriname maanden van Stadsherstel Amsterdam in de Amstelkerk in Amsterdam

Prins Bernhard Cultuurfonds start fonds voor restauratieprojecten historische panden in Suriname

(Bron foto: Stadsherstel Amsterdam)

In de Amstelkerk in Amsterdam zijn Suriname maanden van Stadsherstel Amsterdam gestart. Tot en met 26 augustus kan men gratis genieten van de multimediale art show Benedictio II: Prasi-oso, historisch monument, aldus Stadsherstel.

Tevens organiseren we tijdens deze expositie vier Suriname lezingen. De eerste lezing is op 4 juli om 20.00 uur in de Amstelkerk. Kom erachter hoe Paramaribo nu lijkt op Amsterdam 62 jaar geleden.

De oprichters van Stadsherstel Amsterdam hadden zich 62 jaar geleden waarschijnlijk niet gerealiseerd, dat de formule van de organisatie ook internationaal aan zou slaan. Geestelijk vader Geurt Brinkgreve gaf weliswaar aan, dat Amsterdam een voorbeeldfunctie moest krijgen, maar het werd veel meer dan dat. Zo is Stadsherstel Suriname in 2011 opgericht en ze heeft al vier panden gered en gerestaureerd. Ze staat nu op het punt het vijfde aan te pakken.

Kom naar de lezing en kom erachter hoe Paramaribo nu lijkt op Amsterdam 62 jaar geleden, hoor hoe de huisjes zijn gebouwd en voor welke uitdagingen Stadsherstel Suriname nu staat. De lezing wordt gegeven door onze projectleider en buitenlanddeskundige Paul Morel.

Links naar de andere Suriname-lezingen:
LEZING 2: Nadenken over slavernijverleden van Amsterdam
LEZING 3: Modernistische architectuur in Paramaribo
LEZING 4: Zinkplaat en planken


Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Onno Meerstadt (directeur Stadsherstel Amsterdam) en Jack van Kessel (Aandeelhouder Stadsherstel Suriname)
Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname slaan de handen ineen met de oprichting van een fonds voor behoud van Surinaams erfgoed. Op initiatief van Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname start het Prins Bernhard Cultuurfonds een speciaal fonds voor restauratieprojecten van historische panden in Suriname. Dat werd op donderdag 28 juni 2018 officieel beklonken met de ondertekening van de intentieverklaring voor het Themafonds Surinaams Erfgoed, voorafgaand aan de opening van de Surinaamse tentoonstelling in de Amstelkerk. 

Er zijn zeer veel bedreigde monumentale panden in Suriname die in slechte staat verkeren en vele panden zijn al gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er zijn financiën nodig om panden aan te kopen en te restaureren maar door slechte economische omstandigheden is ondersteuning vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren echter beperkt. Door vanuit Nederland meer draagvlak te creëren, in zowel Nederland als Suriname kunnen meer bijzondere panden worden behouden.

De drie partijen verbinden zich met dit speciale fonds om het herstel van gebouwd Surinaams erfgoed te gaan ondersteunen en brengen hierbij elk ook elk hun specifieke expertise in.

Stadsherstel Amsterdam heeft al ruim 60 jaar ervaring met het herstellen van beeldbepalende panden en steunt Stadsherstel Suriname met de opzet van herstelplannen voor panden.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft ruim 75 jaar ervaring met fondsenwerving en het activeren van verschillende schenkers. Ze ondersteunt al jaren restauraties van erfgoed met een gedeeld Nederlands verleden in het buitenland.

Voor dit fonds brengt het Prins Bernhard Cultuurfonds een startbedrag van € 50.000 in. Samen gaan de drie partijen zich inzetten om deze inleg binnen vijf jaar te laten verdubbelen met schenkingen aan herstelprojecten om zo diverse monumenten in Suriname te ondersteunen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten