'Geen verbetering in huishouding Staat zolang het beleid niet drastisch wordt omgegooid'
'Het volk zal de leningen moeten aflossen middels de verhoogde prijzen in de winkels'
Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is enorm bezorgd over de staatshuishouding op basis van het financieel beleid van deze regering. Uit de recent opgestuurde cijfers van de overheidsfinanciën door het ministerie van Financiën naar het parlement over het dienstjaar 2017 blijkt, dat er een tekort was op de totale rekening van bijna SRD 2000 miljoen. Dit is voor het overgrote deel gefinancierd via lokale banken en de Centrale Bank van Suriname.
'Deze trend van de tekorten hebben wij ook gemerkt in 2015 en 2016 met bijna dezelfde bedragen, terwijl in die jaren het overgrote deel gefinancierd is met middelen uit het buitenland', zegt Gajadien vandaag, maandag 2 juli 2018, op Starnieuws.
De politicus stelt, dat ondanks de ontvangsten van de Staat met zo'n 1 miljard Srd zijn gestegen in 2017 ten opzichte van de de twee voorgaande jaren, de uitgaven ook met meer dan 1 miljard de lucht zijn ingegaan. Deze stijging van de uitgaven ligt voornamelijk in de achterstallige betalingen van voorgaande dienstjaren en toename van de personeelskosten. Voor de personeelskosten is in 2017 een bedrag van bijna Srd 1,9 miljard uitgegeven, terwijl het ervoor nog Srd 1,6 miljard bedroeg.
Gajadien merkt op dat er nog een looncorrectie moet komen voor de ambtenaren, waardoor de personeelskosten verder zullen stijgen.
Hij ziet geen verbetering in de huishouding van de Staat komen, zolang het beleid niet drastisch wordt omgegooid.
'Aan de uitgavenzijde merken wij nog steeds dat enorme bedragen worden besteed waartegenover geen prestaties worden geleverd of geen juiste leveringen plaatsvinden. Terwijl bijvoorbeeld dagelijks miljoenen worden uitgegeven voor vuilverwerking aan de Ornamibo vuilstortplaats wordt er wanprestatie gepleegd. Bij levering van goederenpakketten vindt ook wanprestatie plaats. Maar, intussen betaalt het volk door. Aan de inkomstenzijde merken wij dat middelen bijvoorbeeld uit de goudsector nog steeds misgelopen worden.'
Het Assembleelid geeft aan, dat terwijl de inkomsten uit groot mijnbouwbedrijven toenemen, de druk van aflossingen en rentes van enorme leningen welke Suriname in de afgelopen jaren heeft genomen blijft en nog zal nemen. 'Het volk zal de leningen moeten aflossen, middels de verhoogde prijzen in de winkels', aldus Gajadien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten