zondag 22 juli 2018

Boliviaanse president Evo Morales veroordeelt 'inmenging' VS in Nicaragua

'Het rijk (lees: de VS) zet criminele strategieën in tegen de regering van broeder Daniel Ortega'


De Boliviaanse president Evo Morales veroordeelde donderdag 19 juli 2018 wat hij beschouwde als de 'inmenging' van de Verenigde Staten in Nicaragua, en veroordeelde de 'criminele strategieën' tegen de regering van Daniel Ortega. 

'Op de verjaardag van de triomf van de Sandinistische-revolutie, veroordeel ik dat het rijk criminele strategieën inzet tegen de regering van broeder Daniel Ortega', schreef hij op Twitter.


Morales beschuldigde het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling, of USAID, evenals de National Endowment for Democracy, of de NED, van 'openlijk ondersteunend geweld' in Nicaragua. De boodschap van Morales vergezelde een foto ter herdenking van de 39e verjaardag van de 'triomf van de Sandinistische revolutie' in het Midden-Amerikaanse land.

Bolivia en Nicaragua maken deel uit van de Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America of ALBA.

Managua, 19 juli 1991 (Bron foto: Suriname Mirror - eigen foto)
Nicaragua kampt momenteel met de bloedigste sociaal-politieke crisis sinds de jaren tachtig. De protesten begonnen op 18 april als gevolg van mislukte hervormingen van de sociale zekerheid; echter, al snel klonk de roep om het aftreden van Ortega's.

Nicaragua vierde donderdag de 39e verjaardag van de triomf van de Sandinistische revolutie, een proces dat het einde markeerde van de dictatuur van de Somoza-familie en het begin was van  sociaal-economische transformaties ten voordele van de Nicaraguaanse bevolking. Het historische keerpunt kwam op 19 juli 1979, toen het Frente Sandinista de Liberación Nacional, of FSLN, de verantwoordelijkheden van de regering op zich nam en begon aan de wederopbouw van het land.

'Sinds april is Nicaragua opgenomen in het plan voor de vernietiging van de nieuwe democratische regeringen in Latijns-Amerika, een plan dat wordt bedacht en georkestreerd door de denktanks die de grote transnationale bedrijven dienen', schrijft Luis Varese, een Peruaanse vrijheidsstrijder en kapitein van het Sandinista Popular Army (EPS, Ejército Popular Sandinista) tijdens de revolutie, die op 19 juli 1979 in Managua aanwezig was.

Varese maakt een vergelijking tussen vandaag en 1979 en zei tegen teleSUR, dat toen de revolutie in 1979 zegevierde, 'de populaire regering begon en bijna op hetzelfde moment gaven de Verenigde Staten wapens aan de 'contra's' (contrarevolutie). De mogelijkheid van progressieve regeringen in Latijns-Amerika werd destijds aangevallen, zoals nu weer het geval is.'  (Bron foto: El Pais)

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten