zondag 22 juli 2018

Aantal vermoorde gemeenschapsleiders in Colombia blijft stijgen

Mensenrechtenactivist en boer Horacio Triana Parra doodgeschoten


Juan de Jesus Moreno, een 38-jarige leraar, werd gedood in zijn klas in Curillo


Het aantal vermoorde gemeenschapsleiders in Colombia blijft stijgen, met de moorden afgelopen week op een rechtenactivist en een leraar. Het laatste slachtoffer is geïdentificeerd als Horacio Triana Parra, een boer en mensenrechtenactivist voor campesinos (boeren) en het hoofd van de Gemeenschfps Actie Raad in El Carmen, een district in de stad Otanche. 

'Horacio Triana Parra ging door met wat binnenlandse bananenoogst werkzaamheden toen zijn vader enkele schoten hoorde en hem liggend op de grond vond. Hij belde de nationale politie, deze persoon had drie wonden door een vuurwapen', zei kolonel Juan Dario Rodriguez.



Als kandidaat van de voormalige Conservatieve Partij voor de gemeenteraad, stond Triana hoog aangeschreven in de gemeenschap en zijn werk werd zowel verwelkomd als gewaardeerd in de stad, zei de kolonel van de politie.

Dario zei, dat officieren de moord onderzoeken om 'dit ongelukkige feit zo snel mogelijk op te helderen'. Volgens de politie had het slachtoffer voorafgaand aan de aanval geen doodsbedreigingen ontvangen.

Meer dan 400 Colombiaanse gemeenschapsleiders zijn vermoord sinds de ondertekening van het Colombiaanse vredesverdrag in 2016, maar ze zijn niet de enige slachtoffers van het geweld dat de natie consumeert.

Juan de Jesus Moreno, een 38-jarige leraar, werd gedood in zijn klas in Curillo op de avond van 16 juli.


Volgens een ooggetuige werd het slachtoffer neergeschoten door twee onbekende aanvallers.

Abrahan Medina, vicevoorzitter van de Vakbond van Leerkrachten van Caqueta, vertelde de politie dat hij gelooft dat de moord op de leraar in verband kan worden gebracht met doodsbedreigingen die hij ontving tijdens zijn werk in Cartagena del Chaira in 2016, voordat hij werd overgeplaatst.

Carlos Rivas, voorzitter van de Nationale Federatie van Leerkrachten (Fecode, Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación), zei: 'We hebben 1.217 leraren die vermoord zijn in 20 jaar, in dit jaar zijn zeven leraren gedood en we denken dat het een onaanvaardbare statistiek is die laat zien, dat de staat geen zeggenschap heeft op het monopolie van wapens, dat er hier mensen zijn die hun eigen autoriteit opleggen en dat lijkt ons een uiterst delicate situatie.'


Op 17 juli kondigde Fecode aan, dat ze op 25 juli een nationale staking zullen houden om regeringsmaatregelen te eisen  tegen gewelddadige paramilitaire groeperingen die zich richten op leraren en om de toegang tot en kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Pulzo/Twitter/Noticias Caracoltv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten