donderdag 21 juni 2018

Premier Rutte wil begin 2019 met een investeringsmissie naar Curaçao

(Bron foto: Rijksoverheid.nl)
'Curaçao is een fantastische springplank naar Latijns-Amerika'


Minister-president Rutte was vandaag, donderdag 21 juni 2018, aanwezig bij de investeringsconferentie voor Curaçao ‘Bon biní for business’in Den Haag, zo bericht Rijksoverheid.nl.


Lees hieronder zijn reactie.

'Bon bini for business, Curaçao staat open voor business. Dat is de boodschap die vandaag centraal stond in een speciale conferentie in Den Haag. Ik was daarbij aanwezig met onder andere minister-president Rhuggenaath van Curaçao en staatssecretaris Knops. 

Curaçao heeft enorme potentie als investeringsbestemming en vandaag was de eerste aanzet om de bedrijvigheid tussen Nederland en Curaçao te stimuleren. Curaçao heeft een mooie strategische ligging in een afzetgebied waar 44 miljoen mensen wonen. Het is daarmee een fantastische springplank naar Latijns-Amerika, zoals Nederland de Gateway to Europe is. 

En dat is ons gezamenlijke unique selling point: we linken als Koninkrijk der Nederlanden twee continenten en twee culturen aan elkaar. Minister-president Rhuggenaath en ik zijn vastbesloten om de kansen die economische samenwerking biedt binnen ons Koninkrijk te benutten. Mijn voornemen is dan ook om begin volgend jaar met een investeringsmissie naar Curaçao af te reizen.’ 



(Bron foto: Suriname Mirror, eigen foto)
Toespraak van minister-president Rutte op de investeringsconferentie ‘Bon bini for business. Business opportunities en investeringen binnen het Koninkrijk’, Den Haag
'Dames en heren, goedemiddag, bon tardi,

Bij alle redenen die je vanuit Nederland kunt hebben om jaloers te zijn op Curaçao – het fantastische klimaat, de aanstekelijke muziek het bijzondere blauw van de zee en de kleurrijke architectuur, – heb ik persoonlijk nog een extra reden. Vorig jaar hebben Eugene Rhuggenaath en ik allebei een nieuwe regeringsploeg en een nieuw regeerakkoord gepresenteerd. Dat van ons heet keurig ‘Vertrouwen in de toekomst’. Dat vertrouwen hebben we natuurlijk, maar het klinkt een beetje algemeen. Op Curaçao kozen de collega’s voor ‘Realisando e Máksimo Potensial di Kòrsou’. Het potentieel van Curaçao maximaal waarmaken. Een prachtige titel waar net wat meer energie in zit.

Curaçao maakt dus een nieuwe start en stroopt de mouwen op. Met allerlei plannen om de economie te versterken en het land aantrekkelijker te maken voor investeerders – waarbij houdbare overheidsfinanciën natuurlijk hoog op de agenda moeten staan. Met veel aandacht voor onderwijs en voor de jonge generatie, om het grote probleem van de jeugdwerkloosheid vanuit de basis aan te pakken. En het is ook zichtbaar in allerlei lopende en veelbelovende projecten. Van de oplevering van de  megapier en nieuwe hotels tot de fabelachtige make over van het historische Pietermaai District.
Steven Martina voorspelde vorig jaar dat Curaçao zich moest voorbereiden op een boost van de economie in 2018. En ik hoop dat die voorspelling uitkomt. Dat zou na een aantal jaren met nauwelijks economische groei en met alle onzekerheid rond Venezuela goed nieuws zijn. Voor de bevolking van Curaçao. Voor de bedrijven op het eiland. En voor ondernemers die kansen zien op het eiland. Ondernemers zoals u dus. Het is goed dat u er vandaag bent. En het is goed dat alle kansen, die er inderdaad zijn, tijdens dit seminar het volle licht krijgen.

Damen Shipyards is een goed voorbeeld van een bedrijf dat die kansen al eerder zag en ook heeft gegrepen. Voor deze oer-Nederlandse wereldspeler is Curaçao de gedroomde basis voor het verrichten van allerlei scheepsreparaties op de zeeroute naar het Panamakanaal. Voor Curaçao betekent de komst van Damen extra werkgelegenheid, ook voor lokale maritieme en andere bedrijven, extra overnachtingen en horecaomzet en -  heel belangrijk – een enorme impuls voor het vakonderwijs aan jonge mensen.

Damen heeft het goed gezien. Want Curaçao is niet zomaar een mooi vakantie-eiland – al is het dat ook. Het is ook niet zomaar een eiland in het Caribisch gebied met 150.000 inwoners. Curaçao heeft een fantastische strategische ligging in een afzetgebied waar 44 miljoen mensen wonen. U hebt het cijfer vandaag al eerder gehoord, maar het kan niet vaak genoeg worden gezegd.

De mensen en bedrijven op Curaçao kennen zowel de Nederlandse als de Latijns-Amerikaanse cultuur en regels. De Curaçaoënaars spreken – behalve Papiaments – Nederlands, Engels én Spaans. Het eiland heeft geweldige verbindingen naar Amsterdam, Panama, Colombia, Brazilië en de VS. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar waar het om gaat: Curaçao is een fantastische springplank naar Latijns-Amerika, zoals Nederland de Gateway to Europe is. En dat is ons gezamenlijke unique selling point: we linken als Koninkrijk der Nederlanden twee continenten en twee culturen aan elkaar. Dat is redelijk uniek en het geeft Nederlandse bedrijven die op Curaçao investeren meteen een enorm voordeel.

En dat geldt zeker nu de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland alle handels- en exportinstrumenten ook beschikbaar stelt voor ondernemers in de Caribische delen van het Koninkrijk. U hebt daar vanmorgen alles over gehoord. Dat maakt de stap van en naar het eiland en naar de Latijns-Amerikaanse regio nog kleiner. Zowel voor de bedrijven op Curaçao als voor de Nederlandse ondernemers met investeringsplannen is dit goed nieuws.

Ik was zelf vijf jaar geleden met een bedrijvendelegatie op bezoek in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dat was eigenlijk voor het eerst dat we ons in Koninkrijksverband realiseerden dat we ook zakelijk nog veel beter kunnen samenwerken. Sindsdien is er het nodige gebeurd en zijn allerlei veelbelovende contacten gelegd. Ik noem de lopende gesprekken over de mogelijkheden van deelname van de haven van Rotterdam in de haven van Curaçao. Voor Rotterdam een nieuwe vooruitgeschoven post in een ander deel van de wereld. Voor Curaçao een kansrijk partnerschap met een van de grootste, modernste en best georganiseerde havens ter wereld. Een ander goed voorbeeld is de MOU met TNO die zo wordt ondertekend.

Maar van dat soort initiatieven hebben we  er nog veel meer nodig. Vandaar mijn voornemen om begin volgend jaar met een nieuwe investeringsmissie naar Curaçao te af te reizen. En ik roep alle bedrijven en instanties hier aanwezig op om zich bij deze missie aan te sluiten. Of nog beter: om een van de relaties uit uw eigen sector enthousiast te maken en mee te nemen. Laat ons dat prachtige motto van het Curaçaose regeerakkoord gezamenlijk verbreden en tot het onze maken. Huntu nos por realisa e máksimo potensial di nos Reino. Samen kunnen we het potentieel van ons Koninkrijk maximaal waarmaken!

Dank u wel. Masha danki.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten