(Bron foto: Cft) |
- 'Een nieuw tekort voor 2018 zonder aanvullende maatregelen onontkoombaar'
- 'Het voorlopige tekort 2017 komt volgens de meest recente informatie uit op ANG 113 miljoen'
Tijdens het bezoek aan Curaçao heeft het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft) aangegeven, dat er meer inzicht en betere sturing nodig zijn in de uitvoering van de begroting. De financiële toestand en de daaraan gerelateerde risico’s van Curaçao baart het Cft grote zorgen, zo meldt het Cft woensdag 20 juni 2018 in een persbericht.
Voor 2018 moet minimaal 1/3e deel van het voorlopig tekort van ANG 113 miljoen uit 2017 worden gecompenseerd en ook moet de structurele doorwerking van dit tekort worden omgebogen. Hiervoor zijn door de regering inmiddels een aantal maatregelen genomen en verwerkt in de begrotingswijziging 2018, die nog door de Staten vastgesteld moet worden. De eerste uitvoeringsrapportage 2018 maakt onvoldoende duidelijk wat het effect is van de genomen maatregelen.
Ook blijkt uit de uitvoeringsrapportage, dat voor een aantal risico’s reeds nu aanvullende maatregelen nodig zijn om een nieuw tekort voor 2018 af te wenden. Het Cft heeft de minister onder meer verzocht om voor 11 juli aanstaande inzichtelijk te maken welk effect de kostenbesparende maatregelen en de compliance verhogende maatregelen bij de belastingen hebben. Daarom is uitdrukkelijk verzocht om maatregelen te presenteren om mogelijke tegenvallers en effecten van risico’s op te vangen.
Het College heeft tijdens zijn bezoek gesproken met de Gouverneur, de Raad van ministers, de minister van Financiën, de financiële commissie van de Staten en de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder HNO. Donderdag 21 juni volgt nog een gesprek met de Algemene Rekenkamer.
Het voorlopige tekort 2017 komt volgens de meest recente informatie uit op ANG 113 miljoen. Conform de begroting 2018 zal met diverse maatregelen ANG 48 miljoen dit jaar worden gecompenseerd. De eerste uitvoeringsrapportage van 2018 bevat onvoldoende informatie over het resultaat van deze maatregelen, maar brengt wel in beeld dat belastingen over het eerste kwartaal 2018 tegenvallen.
Bij het vorige bezoek heeft het Cft aangedrongen op maandelijkse rapportages zodat de voortgang van de begroting in zijn algemeen en de tekortcompensatie in het bijzonder duidelijk in beeld komt. Dit is nodig om in een jaar waarin de begroting onder druk staat en er weinig ruimte is voor het opvangen van tegenvallers, toch tijdig bij te kunnen sturen. Het Cft heeft bij de minister aangegeven, dat tot nu toe onvoldoende in beeld is gebracht hoe Curaçao erop stuurt dat de realisatie binnen de begroting blijft. Zonder aanvullende maatregelen lijkt een nieuw tekort eind 2018 niet afwendbaar. Het Cft verzocht de minister dan ook om maatregelen voor te bereiden om deze mogelijke tegenvallers op te vangen.
Voorts benoemde het Cft het belang van het bereiken van begrotingsevenwicht in het kader van de economische groei. Investeerders hechten waarde aan stabiele overheidsfinanciën omdat dit bijdraagt aan een betrouwbaar investeringsklimaat. Daarbij is het onder gunstige voorwaarden lenen via Nederland alleen mogelijk bij begrotingsevenwicht.
Diverse risico’s hebben grote invloed op de uitvoering van de begroting 2018, waarvan een aantal zich nu al materialiseren. De risico’s ten aanzien van Sehos, HNO en diverse openstaande dividenden van overheidsentiteiten kunnen een aanzienlijke impact hebben op de begroting en dienen actief beheerst te worden. Ook liggen er risico’s bij de uitvoering van de kostenbesparende maatregelen, compliance verhogende maatregelen bij de belastingen, bij belastinginning en de situatie rondom de raffinaderij. Het Cft heeft de minister daarom begin dit jaar gevraagd een risicoanalyse op te stellen. Na ontvangst hiervan heeft het Cft op meerdere punten verdere uitwerking en onderbouwing verzocht. Uitkomsten hiervan dienen vertaald te worden in de begroting 2018.
De regering is aan zet om op de besproken punten op korte termijn actie te ondernemen. De minister is gevraagd het Cft voor 11 juli te informeren over de invulling en voortgang van de nog openstaande adviezen en vragen. Het Cft heeft uitgesproken, dat dit noodzakelijk is om de begroting conform de Rijkswet financieel toezicht volledig, voldoende inzichtelijk, ordelijk en controleerbaar te maken.
Dit bezoek stond ook in het teken van het afscheid van de collegeleden Sybilla Dekker en Maria Plantz. Dekker zwaait per 1 juli van dit jaar af en was vanaf de zomer van 2012 lid van het Cft.
Dekker over haar periode bij het Cft: 'Ik heb de samenwerking met Curaçao als constructief ervaren en verwacht dat de economische ontwikkeling - gebaseerd op houdbare overheidsfinanciën - kansen brengt voor Curaçao.'
Voor Maria Plantz is het ook de laatste collegereis, omdat zij per 1 oktober is voorgedragen als Staatsraad voor Sint Maarten. Het Cft bestaat per 1 juli 2018 uit Raymond Gradus (voorzitter), Gregory Damoen (Curaçao) en Henk Kamp (Nederland). De opvolger vanuit Sint Maarten wordt binnenkort bekend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten