zaterdag 30 juni 2018

'Kinderwerk mag en moet zelfs, maar kinderarbeid moeten wij afkeuren'

'Nieuwe wetgeving motiveert en dwingt ons om dit ongewenste fenomeen uit te roeien'


'Kinderwerk mag en moet zelfs, maar kinderarbeid moeten wij afkeuren. Kinderarbeid heeft vele volwassen beperkt om tot volle wasdom te komen, waardoor zijn nu minder productief zijn.' Woorden van minister Soewarto Moestadja van Arbeid donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de wet 'Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen'.

'Nieuwe wetgeving motiveert en dwingt ons om met meer toewijding, planmatig en bovenal integraal dit ongewenste fenomeen uit te roeien en onze kinderen een eerlijke kans te geven', zei Moestadja.

In de nieuwe wet staat aangegeven, dat gezinnen en hoofden eerst begeleid moeten worden in plaats van dat er sancties overwogen worden, voor het geval de geconstateerde kinderarbeid is ontstaan door een sociaal-maatschappelijke situatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Volksontwikkeling (SoZaVo) heeft hierin een belangrijke rol. Het zorgt in dit geval voor sociaal-maatschappelijke ondersteuning van het gezin, het kind of de jeugdige. Deze ondersteuning moet ervoor zorgen dat het kind of de kinderen in het gezin in hun levensonderhoud worden voorzien, zodat zij geen arbeid hoeven te verrichten.

Dew Sharman (VHP) uitte zijn bezorgdheid over de genoemde begeleiding. 'Ik lees hier dat die kinderen en die gezinnen individueel begeleid zullen worden. Vanuit de praktijk weet ikm dat wij die begeleiders en deskundigen ontberen in dit land. Straks zitten we opgezadeld met een problematiek, waarvoor wij de oplossing nu al niet hebben. En dat kan ik hard stellen.'

Moestadja beaamde, dat de garantie dat meteen na het aannemen van de Wet Kinderarbeid tot het verleden zal behoren, nergens in de wereld gegeven kan worden. Ook niet in Suriname. Hij benadrukte de intentie van zijn ministerie om de arbeidsmarkt actief te ordenen volgens de normen die in de hedendaagse samenleving gelden. De minister gaf aan, dat de dienst Arbeidsinspectie de aangewezen instantie blijft, die conform haar wettelijke bevoegdheid de controle doet op de naleving van de arbeidswetten. Ze adviseert betrokkenen hoe op de meest efficiënte wijze de wetgeving na te leven en identificeert hiaten, zodat die weggewerkt kunnen worden. In het geval van de directe aanpak van kinderarbeid, geschiedt de controle door reguliere inspecties en bijzondere inspecties. Dit gebeurt naar aanleiding van ontvangen tips en klachten vanuit de samenleving.

'Vanwege de staat van de economie, zal gefaseerd invulling worden gegeven aan het aanvullen van het tekort van de dienst. Verder moet het deel van de Arbeidsinspectie dat nog productief kan zijn, technisch gereed gemaakt worden zodat ze de nieuwe uitdagingen aankunnen', aldus de minister.

Moestadja zei ook, dat bij de Arbeidsinspectie, vanwege zijn nieuwe rol, de bestaande functies herschreven moeten worden, over de gehele structuur van deze dienst. De burgerij, werkgevers en de samenleving dienen anders benaderd te worden. Meer als begeleider en coach en minder als politieman.

Silvana Afonsoewa (NDP) zei de rol van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te missen in het geheel. 'Als een kind geen kinderarbeid mag verrichten, omdat we het kind zoveel mogelijk in de schoolbanken willen houden zodat hij of zij een vak leert, dan moet er een alternatief zijn. De ouders en organisaties moeten een open deur hebben bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zodat zij kinderen makkelijk kunnen inschrijven. Daarna gaan we kijken hoe wij ze in de schoolbanken houden.'

'Als beleidsmaker ben ik doordrongen van de realiteit die geldt in Suriname, de uitdagingen waarmee wij als kleine economie met een koloniaal verleden te maken hebben', legde Moestadja uit. 'Maar, ik laat me ook leiden door een droom om een meer welvarende natie te worden, waarbij het veilig is voor kinderen om op te groeien tot productieve en liefdevolle generaties.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten