donderdag 14 juni 2018

26 Jonge reuzen Galapagos-schildpadden vanuit Peru teruggebracht naar Ecuador

Zeldzame schildpadden werden in april 2017 ontdekt in bagageruimte bus in Peru



Zesentwintig reuzen Galapagos-schildpadden zijn dinsdag 12 juni 2018 vanuit Peru teruggebracht naar Ecuador, nadat ze vorig jaar in een bus bij Piura waren gevonden. De schildpadden, die nog steeds jong zijn en ongeveer 30 centimeter lang, werden in april van vorig jaar gevonden door de Peruaanse Nationale politie en Paita-douanebeambten in een CETUR-bus, meldde El Comercio dinsdag 12 juni 2018. 

Ze waren verborgen in de bagageruimte van de interprovinciale bus verpakt in plakband in een kartonnen doos van slechts 70 centimeter lang, 50 centimeter breed en 30 centimeter hoog. De vreselijke omstandigheden en de stress die de reptielen hadden ondergaan, veroorzaakten de dood van twee van de schildpadden, maar de resterende 27 werden verzonden naar zoöloog Cecilia Margarita in Piura, waar ze specialistische medische zorg ontvingen.

http://www.actualidadambiental.pe/?p=44244

Desondanks is in januari van dit jaar een andere schildpad helaas overleden. De 26 overblijvende schildpadden zijn teruggekeerd naar hun geboorteland, dankzij een gecoördineerd programma tussen de twee regeringen van Ecuador en Peru, waar de schildpadden zullen worden teruggebracht naar de Galapagos-eilanden.

De reuzen Galapagos-schildpad is een soort dat met uitsterven wordt bedreigd en wordt beschermd door het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde soorten en planten (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).


'Dit is het eerste geval van handel in reuzen Galapagos-schildpadden in Peru', vertelde Jessica Gálvez-Durand, hoofd van Peru's bureau van duurzaam beheer van het erfgoed van wilde dieren, aan El Universo. 'Deze schildpadden zijn uitgestorven in het wild, dat wil zeggen, hun natuurlijke habitat, maar ze zijn grootgebracht in speciale centra in gevangenschap op de Galapagos Eilanden, en het is daar vandaan dat groep werd gesmokkeld en gevonden in Peru.'

Ecuador en Peru werken samen in een binationaal programma om de vangst, het transport en de illegale handel in dieren en planten uit hun landen te voorkomen.


Ecuador heeft controles op hoog niveau op hun luchthavens en op de Galapagos-eilanden, en het is nog niet bekend hoe de schildpadden uit hun oorspronkelijke eilanden zijn gesmokkeld.

De reuzen Galapagos-schildpad, of de Chelonoidis Nigra-schildpad, is de grootste ter wereld, leeft tot 100 jaar en weegt meer dan 400 kilo. Aanvankelijk ontdekt door Charles Darwin, als gevolg van overmatig jagen voor voedsel, zijn de 15 soorten schildpadden teruggebracht tot 10, maar conservatieteams slagen er in om het aantal individuen op de Galapagos-eilanden langzaam te verhogen.





(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten