vrijdag 11 mei 2018

Regering van Peru kondigt hogere belastingtarieven aan voor suikerhoudende dranken

Hogere belastingtarieven voor diverse productsoorten om ​​gezondere bevolking aan te moedigen


De regering van Peru heeft donderdag 10 mei 2018 aangekondigd dat er hogere belastingtarieven zullen gelden voor suikerhoudende dranken, alcohol, sigaretten, benzine en andere producten om een ​​gezondere bevolking aan te moedigen. 

Staatspersbureau Andina meldde, dat suikerhoudende dranken en niet-alcoholisch bier die 6 of meer gram suiker per 100 ml bevatten, onderworpen zijn aan een belasting van 25 procent, terwijl dranken met een lagere hoeveelheid suiker een belasting van 17 procent zullen hebben. Dit omvat alle koolzuurhoudende dranken en sapdranken.

Er zullen echter uitzonderingen worden gemaakt voor een lijst van farmaceutische producten die zijn uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid, evenals verrijkte dranken op basis van melk die zijn ontworpen voor zogende moeders of kleine kinderen.


Crisólogo Cáceres, president van de Peruaanse consumentenorganisatie ASPEC (Asociación Peruana de Consumidores y Usuarios), vertelde Andina, dat hij voorstander is van de plannen, omdat de percentages van zwaarlijvigheid, hartproblemen en kanker in de lift zijn en ook van invloed zijn op kinderen.

'We zijn erg ongerust, omdat al kinderen die gewend zijn aan het drinken van deze suikerhoudende dranken zwaarlijvig zijn', aldus Cáceres. 'Uit de statistieken blijkt, dat deze problemen bij kinderen met 25 tot 30 procent zijn gestegen, wat verontrustend is, en daarom begroeten we deze nieuwe maatregel van de regering.'

Nog geen tien jaar geleden, in 2009, toonde een NCBI-studie (National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine) aan dat van zeven- tot achtjarigen 32 procent van de jongens en 23,5 procent van de meisjes in Peru overgewicht of obesitas had.

De studie toonde ook aan, dat in vergelijking met landen met hogere inkomens, rijkere gezinnen vaker kinderen met overgewicht kregen en dat er in Lima meer obesitas was dan in andere delen van Peru.

Het hebben van een te dikke moeder, man zijn of een enig kind zijn of slechts één broer of zus hebben, werden op deze jonge leeftijd ook geassocieerd met overgewicht. Peruaans eten is nooit beroemd geweest, omdat het gezond is, en een student van Berkeley reisde door het land om onderzoek te doen naar de redenen achter obesitas in Peru, en merkte op hoeveel pure straatvoedsel gefrituurd, suikerachtig en direct beschikbaar is. Bovendien hebben koolzuurhoudende dranken vaak dezelfde prijs als water, en deze suikerhoudende dranken of gaseosas hebben veel de voorkeur van Peruanen.

ASPEC hoopt dat het verhogen van de belastingen op deze items de consumptie zal verminderen, met als uiteindelijk doel het verminderen van obesitas en gerelateerde ziekten, waardoor het gezondheidszorgsysteem wordt vrijgegeven. 'Bedrijven zullen de prijs van de bovengenoemde producten verhogen en uiteindelijk zal de consument meer betalen', legt Cáceres uit aan Andina. 'Dus, wat goed is aan deze maatregel, is dat de consument twee keer nadenkt voordat hij ze koopt.'

(Suriname Mirror/Peru Reports/Andina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten