vrijdag 25 mei 2018

Misiekaba (NDP): 'Derde jaar regering-Bouterse/Adhin gekenmerkt door verbetering en stabiliteit'

'Er is duidelijk een stukje verbetering van staatsfinanciën'


'Ik denk dat het derde jaar van de regering-Bouterse/Adhin, mei 2017-mei 2018, gekenmerkt wordt door verbetering en zeker ook stabiliteit. Er is duidelijk een stukje verbetering van staatsfinanciën', aldus NDP-fractieleider tevens NDP-ondervoorzitter André Misiekaba vandaag, vrijdag 25 mei 2018, op Starnieuws. 

Hij merkt op, dat steeds is gezegd door de coalitie dat in de tweede helft van 2017 de economie zich zou herstellen. Dat is redelijk uitgekomen. De politicus wijst er op, dat meer dan een jaar er een redelijke stabiliteit is op het koersenvlak, terwijl de monetaire reserve gegroeid is en voldoende is voor ruim vier maanden dekking van importen.

De NDP-fractieleider voert aan dat verschillende belangrijke wetten zijn aangenomen de afgelopen periode, zeker op het vlak van staatsfinanciën. Hij noemt onder andere het Spaar- en Stabilisatiefonds en de Wet op de Jaarrekening. Onder de hamer is nu de Comptabiliteitswet, die voor transparantie moet zorgen voor de besteding van Staatsfinanciën. Deze wet is sterk verouderd en bood geen garanties meer voor goede besteding door de Staat. De Anti-Corruptiewet is aangenomen en in werking getreden. Een aantal Staatsbesluiten moet nog in orde worden gemaakt. 'Al met al moeten wij zeggen dat vanuit het parlement een hele sterke ondersteuning is gegaan richting de overheid. De wetten zijn in place gezet die de regering als fundament kan gebruiken om beleid te maken.'

Hij stelt, dat internationale ontwikkelingen grote invloed hebben op de Surinaamse economie, vanwege de kleinschaligheid. De euro-koers is onlangs gedaald ten opzichte van de Srf. Deze daling heeft niet zozeer te maken met actief handelen vanuit de overheid, hoewel de minister van Financiën volgens Misiekaba een prudent beleid heeft gevoerd. De vaste lasten worden betaald en de leningen afgelost, terwijl er geen overbodige uitgaven worden gedaan. De daling van de euro heeft volgens de hem te maken met ontwikkelingen in Europa, waarbij in Italië, een regering is gekomen die niet bepaald ondersteunend is naar de eenheidsgedachte binnen Europa. Dit heeft voor schokken gezorgd en mensen zijn gaan twijfelen aan de euro. Dit is ook gebeurd met de daling van de prijzen van olie en goud, die voor schokken hebben gezorgd. Misiekaba is blij dat dit tot staan is gebracht en de goudprijs is redelijk stabiel. Ook de olieprijs is gestegen, maar nog niet op het niveau van 2012.

Er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen, zoals de kwestie van zeepiraterij, merkt de volksvertegenwoordiger op. Dit heeft een grote schok veroorzaakt. Mensen zijn op terroristische manier om het leven gebracht, aldus Misiekaba. Hij brengt in herinnering dat lang gesproken is over deze sector, die ook zorgt voor deviezen. Door de jaren is de ordening uitgebleven en is de visserijsector voor een groot deel in handen van Guyanezen. Hij is blij dat de autoriteiten kordaat hebben opgetreden om de orde te handhaven. De situatie blijft nog zorgen baren, want herstel moet nog komen en de orde moet verder hersteld worden, waardoor Suriname meer kan verdienen uit deze sector.

Een andere zorgelijke ontwikkeling is volgens Misiekaba de drugscriminaliteit. Er zijn veel drugs onderschept. Hij zegt, dat aan de ene kant mensen zeggen dat door het optreden van de justitiële autoriteiten de drugs wordt gevonden. 'Ik zeg het is zorgelijk, omdat je natuurlijk als land een bepaald imago krijgt als elke keer zoveel drugs wordt gevonden.' De politicus kijkt uit naar de resultaten van de cocaïne-duikboot- en -vliegtuigonderzoek.

 Er moet volgens de NDP'er meer gedaan worden in de gezondheidszorg. Verschillende betrokkenen in de sector waren op één lijn gekomen met de toenmalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel. Hij verwacht dat de nieuwe minister Antoine Elias de grote lijn vasthoudt en dat gekoerst wordt naar volledige rust. Hetzelfde geldt ook voor Onderwijs. Minister Lilian Ferrier is bezig met de oriëntatie. Wanneer zij hiermee klaar is, wordt vernomen wat de grote lijnen zijn van het beleid. Daar zal ook de ondersteuning worden gegeven, want alleen met rust in het onderwijsveld zullen verbeteringen kunnen worden aangebracht.

'Het leven van alle dag gaat door. Heel veel mensen hebben het nog steeds moeilijk. De manier hoe met de sociale pakketten wordt omgegaan, vangt veel op. Constant wordt dat project aangevallen', merkt Misiekaba op. Het gaat om pakketten vanuit de overheid en de NDP. De politicus hoopt dat dit beleid gecontinueerd wordt, zolang het land zich nog in een situatie bevindt waar deze vorm van hulp nodig is.

'Als ik voor mij moet kijken, zeg ik dat de regering de financieel-economische lijn moet blijven vasthouden. Dat is een lijn van bezuinigen. Een lijn van constant kijken naar de bezuinigingen. Wat doe je. Een lijn van de vaste lasten blijven betalen en ook de leningsverplichtingen. Het betekent dat wij doorgaan om het financieel-economisch verkeer te stabiliseren en tot groei te brengen door de nodige wetgeving te maken, dan wel aan te passen. Dat lukt aardig, het werk dat gedaan wordt vanuit De Nationale Assemblee. En ik denk vooral dat het een team-effort zal zijn. De president en de vicepresident zullen er alles aan moeten doen om de regering, de totale ministerraad op één lijn te krijgen voor alle issues. Dat is niet altijd nog aanwezig. De regering moet staan achter zaken die moeten gebeuren, zeker richting 2020. Dan ben ik ervan overtuigd dat de regering in elk geval, zij het niet een tien of een negen, maar toch wel een ruim voldoend cijfer zal krijgen om het mandaat verlengd te krijgen van de samenleving, om voort te gaan. Dat is nog ver weg. Er is nog heel veel te doen en wij zullen ons concentreren daarop.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten