vrijdag 25 mei 2018

Inwoners van vijf inheemse gemeenschappen in Alto Baudo, Colombia, gevlucht na paramilitaire invallen

(Bron foto: magazinchoco.blogspot)
Vrouwen seksueel misbruikt en 12 mensen, waaronder 4 minderjarigen, gekidnapt


Bijna 700 mensen zijn ontheemd geraakt in het westen van Colombia na paramilitaire invallen, zei de Verenigde Naties woensdag 23 mei 2018. Volgens de internationale organisatie moesten de inwoners van vijf inheemse gemeenschappen in Alto Baudo de afgelopen tien dagen vluchten nadat de paramilitairen 'daden van seksueel misbruik tegen vrouwen hadden gepleegd' en 12 mensen, waaronder vier minderjarigen, hadden gekidnapt. De ontvoerde gemeenschapsleden keerden later terug. 

De inheemse organisatie ONIC (Autoridad Nacional de Gobierno Indígena) zei, dat de paramilitairen zichzelf identificeerden als leden van de 'Aguilas Negras'.




ONIC: 'Een groep paramilitairen van de zelfverklaarde Aguilas Negras arriveerde op de 14e van deze maand, met meer dan 100 gewapende mannen en bedreigde de gemeenschap van Puerto Embera vanuit het reservaat Pavasa Gella. Ze recruteerden met geweld acht personen, onder wie kinderen en studenten en jongeren, wat wordt begrepen als ontvoering. 's Nachts trokken mannen van de gewapende groep huizen binnen en probeerden vrouwen te verkrachten. Om half acht de volgende ochtend dag vertrokken ze.'

De Marine kondigde aan, dat het 'de operaties in het gebied zou intensiveren' om ongeveer 40 mannen van de georganiseerde misdaadgroep Clan del Golfo uit te zetten. Volgens de Marine waren de meeste mensen in staat om terug te keren naar hun huizen, maar dit werd tegengesproken door de VN.


VN: 'Het aantal ontheemden steeg tot 690 (115 gezinnen) als gevolg van de komst van een nieuwe inheemse gemeenschap in het landelijke gebied Bajo Baudo. Onder deze mensen warn minstens 254 kinderen en adolescenten in de leerplichtige leeftijd en 15 leraren zonder toegang tot onderwijs geïdentificeerd.'



Volgens de National Victims Unit wordt het gebied rond de gemeenschap Bajo Baudo betwist door de AGC (Autodefensas Gaitanistas) en de ELN (Ejército de Liberación Nacional), een guerrillagroep die zich sinds de jaren zestig tegen de staat heeft verzet.


(Colombia Reports/United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, UN OCHA/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten