woensdag 23 mei 2018

Bedrijfsleven in Suriname wil weten 'waarom precies' zending van 19 miljoen euro in Nederland in beslag is genomen

'Er is iets fout gegaan, iemand heeft zich niet aan regels gehouden, 19 miljoen zit niet zomaar vast'


Ondernemers willen weten 'waarom precies' de zending van 19 miljoen euro in Nederland is geconfisqueerd. Sinds de inbeslagname worden er scherpe maatregelen getroffen door de banken en de cambio's. Minstens drie banken accepteren bijvoorbeeld geen biljetten van 200 en 500 euro meer en brengen 3% in rekening voor stortingen vanaf 500 euro. De banken kopen ook geen euro's meer van de cambio's. 

De cambio's mogen sinds 2016 alleen aan de banken euro's verkopen en zitten nu met de valuta opgescheept. Dit zorgt onder andere ervoor dat de eurokoers flink gedaald is van Srd 9 naar gemiddeld Srd7,60 per euro.

Op de ondernemersavond, die elke dinsdag wordt gehouden door de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF), werd gisteren gesproken over 'de huidige situatie inzake de valuta'. De ondernemers hebben aangegeven, dat door de nieuwe maatregelen van de bank sommige goederen en diensten duurder zullen worden en de extra kosten afgewenteld zullen worden op de klanten. Zaken doen met de bank wordt langdradiger en moeilijker, geven ze aan. De banken eisen dat voor stortingen vanaf Srd 25.000, 3000 Amerikaanse dollar en 500 euro de herkomst wordt verklaard inclusief de naam, adres en woonplaats. Stortingen boven 3.000 euro zullen niet worden geaccepteerd.

'Dit zijn geen dingen van vandaag. Laten we eerlijk zijn', zei een zakenman. 'We weten dat die 200 en 500 eurobiljetten het meest gesmokkeld worden. Er is iets fout gegaan, iemand heeft zich niet aan regels gehouden. Die 19 miljoen zit niet zomaar vast.' 'Een maatregel in het buitenland en het treft het hele land', stelde een andere ondernemer.

De zakenmensen willen van de banken, de president van de Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie, en de overheid horen 'wat er precies gebeurt'. Ze willen weten wat er gedaan moet worden om te voorkomen dat er nog eens een geldzending wordt aangehouden. 'Men moet ons uitleggen wat we niet moeten doen, waarom de bezending vast zit, men moet open kaart spelen, laten we weten wat er speelt, want dit kan niet zomaar zo zijn gegaan. We weten ook niet of het geld vrijgelaten zal worden', haalden de zakenlui aan.

Wereldwijd is de euro zwakker geworden tegenover de Amerikaanse dollar. Maar, dit is niet de directe oorzaak voor de diepe drop voor de eurokoers in Suriname, zegt Remy Bhailal, die de financiële branche van de KKF vertegenwoordigt, vandaag, woensdag 23 mei 2018, op Starnieuws. Hij heeft samen met KKF-voorzitter Anil Padarath de activiteit geleid. Bhailal is ook voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders.

'Door de internationale daling zou de koers momenteel rond de 8 Srd voor een euro zijn', geeft hij aan. 'Maar, omdat de banken geen euro’s meer van ons kopen, zijn we genoodzaakt om ook maatregelen te treffen. We kunnen niet met die valuta blijven zitten, we mogen niet aan bedrijven en niet aan derden verkopen, alleen aan de banken. We krijgen geen koers doorgespeeld maar we mogen wel blijven opkopen. We hebben voor deze 1 op 1 optie met wat speelruimte gekozen. De euro is nu bijna evenveel waard als de dollar. Maar afhankelijk van hoelang dit aanhoudt kan de euro goedkoper worden dan de Amerikaanse dollar. Dit speelt al een week nog voordat de aanhouding van de 19 miljoen euro bekend was.'

De ondernemers vragen zich af of de banken gewoon tarieven kunnen verhogen voor hun diensten. 'Als een winkelier iets verhoogt, krijgt hij de Economische Dienst op zijn dak. Wie controleert de banken?', vroeg een ondernemer.

De ondernemers hopen zo gauw mogelijk een duidelijke verklaring te horen van de banken, de president van de Centrale Bank van Suriname en de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten