'Schrijnende terugval van verworven rechten als gevolg van wanbeleid van deze regering'
De Dag van de Arbeid wordt wereldwijd herdacht vanwege een verdrag van 1889 waarin is opgenomen om in plaats van onder meer een 14 tot 1-urige werkdag voor de werkende klasse, een 8-urige werkdag te hebben met betere werkomstandigheden.
Acht decennia later - in de periode 1969-1973 waarbij de VHP met een meerderheid aan zetels in de regering zat, samen met de PNP (Progressieve Nationale Partij) – is op 1 mei 1970 in ons land de Dag van de Arbeid geproclameerd tot een nationale feestdag en gelijkgesteld met de zondag.
Thans 48 jaren verder, betreurt de VHP een schrijnende terugval te moeten constateren van verworven rechten als gevolg van het wanbeleid van deze regering door slecht bestuur en corruptie. De sociaal-financiële verpaupering eist haar tol ook op in maatschappelijk opzicht.
De diepe sociaal-economische crisis waarin ons land verkeert en de afwenteling van een meedogenloos wanbeleid op de Surinaamse burger, hebben ertoe geleid dat de 8-urige werkdag voor de werkende klasse is veranderd. De werkende klasse maakt langere werkuren met drie tot vier hosselbanen om het hoofd boven water te kunnen houden en om gezinnen met het minimale te kunnen onderhouden.
Ondanks een ingesteld minimum uurloon worden voedselpakketten met regelmaat gedistribueerd naar alle districten.
Vele internationale onderzoeksrapporten hebben uitgewezen, dat het verstrekken van voedselpakketten geen oplossing is voor armoedebestrijding. Integendeel houdt het burgers afhankelijk van de gunsten van de overheid en daarnaast ondermijnt het de eigenwaarde, het zelfrespect, en de zelfredzaamheid van de burger.
Het fundament van elke natie is de werkende klasse. Ze zijn een onmisbaar instituut voor een duurzame ontwikkeling. Ze hebben het recht op een baan met zekerheid, kwaliteit en koopkracht, dat is het streven van de VHP. Van een land van groeiende onzekerheden en onbehagen, naar een land van welvaart, optimisme en vertrouwen. Dat is Suriname waarvoor de VHP strijd levert.
De VHP benadrukt, dat ons land over voldoende alternatieven beschikt om, hoe minimaal dan ook, de toenemende verpaupering ten goede te keren in het bijzonder voor de werkende klasse, de gepensioneerden in de samenleving en de samenleving in het algemeen.
De VHP maakt daarom gebruik van de gelegenheid van de Dag der Arbeid om te bevestigen, dat ze blijft geloven in de kracht van de werkende burger en dat burgers op hun beurt mogen rekenen op de politieke- en maatschappelijke verantwoordelijkheid van de VHP die de ontwikkelingen op de voet volgt.
De VHP roept alle burgers, meer in het bijzonder de werkende klasse op, om in deze moeilijke tijd niet de hoop te verliezen en actief te laten zien dat ze nieuw beleid wil waar wel rekening wordt gehouden met hun belang en de toekomst van hun kinderen.
Voor de VHP geldt dat menselijke arbeid nog altijd de belangrijkste bron is voor de creatie van duurzame groei en welzijn in de samenleving.
De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) wenst het Surinaamse volk een bezinningsvolle arbeidersdag toe.
VHP
Geen opmerkingen:
Een reactie posten