zondag 29 april 2018

Paus Franciscus ontmoet drie slachtoffers van geestelijk seksueel misbruik uit Chili

'De prioriteit van de paus is om naar de slachtoffers te luisteren, om hun vergiffenis te vragen'


Paus Franciscus' ontmoeting met drie slachtoffers van geestelijk seksueel misbruik uit Chili, die hij ooit beschuldigde van 'laster', is vrijdag 27 april 2018 in het Vaticaan begonnen. De gesprekken vinden op verschillende tijden plaats gedurende het weekend en op maandag. De drie, Juan Carlos Cruz, James Hamilton en Andres Murillo, zijn door de paus uitgenodigd om in Santa Marta te verblijven op het grondgebied van het Vaticaan, waar hij sinds het begin van zijn pontificaat woont.

Volgens een verklaring, vrijgegeven vrijdag door de woordvoerder van het Vaticaan, Greg Burke, op verzoek van de paus en in een poging om 'de vertrouwelijkheid van de gesprekken' te respecteren, zal geen officieel commentaar op de inhoud van de gesprekken met de slachtoffers van de misbruiker, priester Fernando Karadima, worden vrijgegeven.

'De prioriteit van de paus is om naar de slachtoffers te luisteren, om hun vergiffenis te vragen en om de vertrouwelijkheid van deze gesprekken te respecteren', aldus de verklaring, die in het Spaans werd uitgegeven. 'In dit klimaat van vertrouwen en eerherstel voor het lijden, is de wil van paus Franciscus om de gasten toe te staan ​​zo lang als nodig te spreken, dus er zijn geen vaste schema's noch vooraf vastgestelde inhoud', zei Burke.


Cruz, Hamilton en Murillo waren slachtoffers van Karadima, die in 2011 door het Vaticaan schuldig werd bevonden aan misbruik van minderjarigen in de jaren zeventig en tachtig. Nu 87, is hij toegewijd aan een leven van gebed en boetedoening.

De paus nodigde de drie mannen uit naar het Vaticaan, na het ontvangen van een 2.300 bladzijden tellend rapport, dat op verzoek is samengesteld door aartsbisschop Charles Scicluna van Malta, de voormalige hoofdaanklager van het Vaticaan inzake seksueel misbruik.


Het onderzoek moest gericht zijn op bisschop Juan Barros, die door Franciscus werd overgeplaatst naar het zuidelijke bisdom Osorno, maar bronnen hebben tegen Crux gezegd, dat er nog veel andere problemen waren. Terwijl hij in Chili en New York was om getuigenissen te verzamelen, sprak Scicluna met 64 mensen.

Barros, een van de vier huidige Chileense bisschoppen die in de kring van Karadima vertoefden, werd door de drie slachtoffers, die nu bij Franciscus zijn, beschuldigd van het feit dat hij de priester die misbruik had gepleegd, had beschermd.

Tot afgelopen januari, toen hij in Chili was, geloofde Franciscus in de onschuld van Barros. De paus verdedigde hem verschillende keren publiekelijk, waarbij hij zelfs zei, dat de beschuldigingen tegen Barros 'lasterlijk' waren. Nog tien dagen na zijn terugkeer uit Chili en Peru, besloot hij om Scicluna te sturen, die wordt gecrediteerd voor het verzamelen van bewijs tegen de Mexicaanse pater Marcial Maciel, stichter van de Legionairs van Christus en schuldig bevonden aan mishandeling.

Reizend met Scicluna was de Spaanse priester Jordi Bertomeu, die publiekelijk is bedankt door een van de drie slachtoffers, Cruz, op Twitter. Ook als reactie op het rapport, op 14 en 17 mei, ontvangt Franciscus de 32 Chileense bisschoppen die nog steeds in actieve dienst zijn. Onder hen vier die zwaar beïnvloed werden door Karadima en zijn beschuldigd door slachtoffers van het beschermen van hun voormalige mentor. Franciscus riep in een brief de prelaten half april naar Rome. Daarin erkende hij, dat hij 'ernstige beoordelingsfouten en perceptie' had gemaakt bij het aanpakken van een crisis rond seksueel misbruik in Chili, deels vanwege 'gebrek aan eerlijke en gebalanceerde informatie'.

Cruz heeft in recente interviews gezegd, dat zijn ontmoeting met Franciscus op zondag 29 april zal zijn en dat maandag alle vier samen wat tijd zullen delen.

'Ik geloof dat hij (Franciscus) een goede man is, en ik geloof dat hij het goede wil tonen', zei Cruz in een interview. 'Helaas heeft hij geluisterd naar giftige mensen die hem omringen en dat moet stoppen. ... Ze moeten gaan. Hij moet ze verantwoordelijk houden.'

Murillo sprak vrijdag met de paus en Hamilton zal dat zaterdag doen. Na zijn ontmoeting met Franciscus zei Murillo op Twitter, dat de twee twee uur hadden gesproken. 'Op een zeer respectvolle en openhartige manier, heb ik het belang van begrip van misbruik als machtsmisbruik uitgedrukt', schreef hij. 'Van de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen, de zorg, en niet alleen de vergeving. Ik heb ook gesproken over de degradeerde rol van vrouwen en gemeenschappen.'


In een tweede bericht, op hetzelfde platform, zei het slachtoffer, dat hij hoopt dat de bijeenkomst nuttig is: 'Dat het helpt veranderen wat nodig is, zodat ... de katholieke kerk hier een bondgenoot is en niet langer beledigend.'



(Suriname Mirror/Crux Now/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten