zondag 29 april 2018

Den Blauwvinger: Herstart Naschoolse Opvang verkiezingsstemmentrekker Bouterse

COLUMN: Bouterse tovert 'Naschoolse Opvang in de herhaling' uit zijn bodemloze hoge hoed

Van corruptie doordrenkt succesvol project krijgt herstart in 2019


President en NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft weer eens getoond dat corruptie voor hem geen halszaak is. Hij toverde 26 april uit zijn hoge hoed de aankondiging – tijdens een kadervergadering van zijn partij NDP in partijcentrum Ocer –, dat het van corruptie rammelende miljoenen Surinaamse dollars kostende project Naschoolse Opvang in 2019 uit de ijskast wordt getrokken voor een herstart. 'De First Lady gaat weer beginnen, ondersteund door mevrouw Ferrier. We gaan een pilot draaien. De nood is daar. We hebben lessen geleerd uit de gemaakte fouten. Zal het ons lukken om eind 1919 weer van start te gaan?' Maar, uit welke hoe hoge hoed tovert Bouterse de financiën om het project weer op de rails te krijgen? Dàt zegt hij niet.

Hij deelde ook mee, dat de justitiële autoriteiten zullen worden ingeschakeld om de misstanden van het afgelopen project te onderzoeken. Beter laat dan nooit, noh.
Vanuit de oppositiezetels in De Nationale Assemblee is vaak om een strafrechtelijk onderzoek gevraagd naar de gang van zaken achter de schermen van het project. Maar, Bouterse en zijn coalitie-clan hebben die verzoeken nimmer ondersteund. Zij lijken niet echt happig te zijn op zo'n onderzoek vanwege de mogelijke betrokkenheid van NP'ers bij de gang van zaken, corruptie, rond de naschoolse opvang.

En dan nu plotseling, op een NDP-vergadering, de herstart van de Naschoolse Opvang en een justitieel onderzoek terloops aankondigen, is ongeloofwaardig. Het kan niet anders worden geïnterpreteerd, dan als een NDP-stemmentrekker richting de verkiezingen in mei 2020, het project an sich genoot immers veel waardering, bijval, onder de bevolking.... Kinderen bleven tot drie uur 's middags op school voor extra les en sport en kregen ook nog eens een warme maaltijd.
Maar, dan kon alleen gerealiseerd worden met een goede, financiële, administratie en organisatie, goed draaiende ingeschakelde keukens en bovenal gemotiveerde leerkrachten. Die laatste waren en zijn er absoluut, zij waren dè pijlers onder het project, maar verder hing het project van touwtjes en belangenverstrengeling aan elkaar.

De Naschoolse Opvang en Begeleiding, NSO, werd per 1 oktober 2015 voorlopig stopgezet. 'Er komt een grondige evaluatie, aangezien zaken nooit goed zijn geëvalueerd. Wij werken aan een nieuw plan van aanpak', zei toenmalig minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap en Cultuur op 27 september 2015.
Het evaluatierapport van het project Naschoolse Opvang en Begeleiding was in januari 2016 afgerond en werd pas in juli 2017 ingediend bij De Nationale Assemblee. Concrete stappen om misstanden uit het rapport onder de aandacht van het Openbaar Ministerie te brengen, bleven echter uit.

In totaal hadden 250 scholen, 144 keukenhouders, 28 leveranciers, 65 transporteurs en 2.183 leerkrachten deelgenomen aan het project. Het totale project kostte per augustus 2015 Srd 162 miljoen, waarvan Srd 15 miljoen betaald is aan leerkrachten en coördinatoren en de rest, Srd 147 miljoen, is besteed aan voeding, dat was zo'n 91% van de totale kosten. Het Dagblad Suriname besteedde op 8 januari van dit jaar uitgebreid aandacht aan de 'njang patu' ('verspilling'/'misbruik maken van') van het project.

Dat de First Lady zich nu gaat storten op de Naschoolse Opvang, 'ondersteund' door minister Lilian Ferrier (en niet andersom...), doet de wenkbrauwen fronzen. Dat voorspelt weinig goeds. Maar, gelet op de recente geschiedenis van het project, zou het geleid moeten worden door een ter zake deskundige. Daarenboven had Bouterse er goed aan gedaan om eerst het Openbaar Ministerie zijn werk te laten doen en het eindresultaat ervan afwachten.

Kortom, de woorden van Bouterse kunnen weer terug in zijn hoge toverhoed, die al sinds 2010 vol zit met vele aangekondigde, maar niet gerealiseerde, plannen uit de droomwereld van een aanmodderende zogenaamde volkspresident. Het wachten is nu op een volgend plan uit de toverhoed om stemmenzieltjes te winnen voor de 2020-verkiezingen....

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
29 april 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten