vrijdag 20 april 2018

Ruim kwart miljoen mensen zonder stroom in zuidwesten van Colombia door aanslag op elektriciteitsmast

(Bron foto: Politie Colombia)
Guerrilla's ELN waarschijnlijk daders van aanslag


Een vermeende ELN-aanslag (Ejército de Liberación Nacional) in het zuidwesten van Colombia zorgde ervoor dat woensdag 18 april 2018 meer dan een kwart miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten nadat een elektriciteitsmast was neergehaald.

Getuigen zeggen, dat ze een luide explosie hoorden voordat de lichten uitgingen in Ricaurte, een stad dicht bij de grens met Ecuador. De stroomuitval strekte zich uit langs de provincie tot aan het kustplaatsje Tumaco.

De bevelhebber van Colombia's strijdkrachten, generaal Alberto Mejia, bevestigde aan Blu Radio dat het ELN achter de aanval zat. 'Dit is een plaats waar het zuidelijke communistische front van de ELN misdaden pleegt', zei Mejia. De militaire commandant sloot de mogelijkheid uit dat de aanval werd uitgevoerd door dissidente FARC-guerrilla's die ook actief zijn in het gebied.

Dit is niet de eerste keer dat gewapende groepen het elektriciteitsnet van de regio hebben aangevallen. Elektriciteitsmasten in Tumaco zijn in maart en april van dit jaar aangevallen.

De gouverneur van Nariño, Camilo Romero, riep op tot de stopzetting van de aanslagen en betwijfelde de effectiviteit van de beweerde successen van de nationale regering in pogingen om vrede te sluiten met marxistische guerrillastrijders.


Vredesinspanningen met Colombia's grootste actieve guerrillagroep het ELN kwamen deze week tot een stilstand nadat Ecuador zich terugtrok als gastheer van de vredesonderhandelingen. Dit komt op een moment, dat een vredesproces met FARC-guerrilla's in gevaar dreigt te raken door het mislukken van grote staten om een ​​vredesovereenkomst uit 2016 uit te voeren en de VS beweert dat de ideologie van de voormalige guerrilla's betrokken zijn bij drugshandel.

Het ELN heeft dit jaar diverse aanvallen op regeringsstrijdkrachten georkestreerd en is momenteel in oorlog met een andere guerrilla-dissidentgroep in het noordwesten van Colombia. Gevechten braken ook uit met rivaliserende paramilitaire groeperingen in het noorden van het land.

President Juan Manuel Santos, die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen voor zijn inspanningen om het gewapende conflict in 2016 te beëindigen, is in Colombia en in het buitenland onder druk komen te staan ​​vanwege zijn falen om daadwerkelijk vrede te brengen in het land dat sinds de jaren zestig gewapende conflicten heeft meegekend.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten