vrijdag 20 april 2018

Minister Elias wil dat SZF-apotheken door RGD worden overgenomen

'Zorgverlening moet bij zorgverlener en verzekeraar moet bezig zijn met verzekeringen'

(Bron foto: NII)
'Vòòr eind van het jaar moet een drietal hospitalen in Coronie, Saramacca en Commewijne zijn  gerealiseerd'


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid wil met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in overleg om de apotheken van het Staatsziekenfonds (SZF) over te nemen. Het is de bedoeling dat de zorgverlening bij de zorgverlener blijft en de verzekeraar zich bezighoudt met de verzekeringen. Elias heeft samen met de directie van RGD een kijkje genomen in diverse poliklinieken in Saramacca en Coronie. 

Hij wil samen met de RGD diverse plannen realiseren. De bewindsman wenst dat binnenkort specialistische zorg, waaronder interne- en kindergeneeskunde, via de poliklinieken geboden wordt. De minister heeft een bezoek gebracht aan de polikliniek te Kampong Baroe, Groningen en Totness, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 19 april 2018.

Een andere grote ontwikkeling is het opzetten van een drietal hospitalen in Coronie, Saramacca en Commewijne. Het streven is volgens de minister om vóór het eind van het jaar dit te realiseren. Het hospitaal te Coronie moet vóór eind september zijn deuren openen. Het kost bijna niks, zegt de minister, omdat de infrastructuur er al staat. Alleen de bemensing zal nog moeten plaatsvinden, verzekerde de minister.

Elias houdt vast aan de visie van president Desi Bouterse om ook de bevolking in de districten en binnenland te voorzien van goede medische zorg.

Over de situatie in de gezondheidszorg denkt de bewindsman dat Suriname er niet slecht voor staat. De afgelopen jaren heeft de zorg niet stilgezeten. Er is flink gepland en nu vindt de uitvoering van zaken plaats.

RGD-directeur Edwin Noordzee geeft aan dat het belangrijk is dat de locaties waar de zorg geboden wordt, steeds verbeterd worden. Voor de komende periode zal samen met hett ministerie van Volksgezondheid de zorg verder uitgebreid worden. In Saramacca, Coronie en Commewijne zijn al mini ziekenhuizen. Het is de bedoeling om die weer te gebruiken voor de plaatselijke bevolking, zodat de mensen dichtbij huis behandeld kunnen worden en niet voor alle zaken naar Paramaribo hoeven te gaan. Hoewel geld belangrijk is, gelooft Noordzee, dat met weinig middelen het mogelijk is om een aantal zaken tot stand te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten