Rechtbank Midden-Nederland verklaart OM niet-ontvankelijk
Accountants verdachten in zaak Ballast Nedam-steekpenningen aan ambtenaren in Suriname en Saudi-Arabië
Drie accountants van KPMG mogen niet worden vervolgd voor valsheid in geschrifte. Zij zouden in het verleden doelbewust hebben meegewerkt aan het vervalsen van jaarcijfers van bouwbedrijf Ballast Nedam om zo te verhullen, dat de multinational steekpenningen heeft betaald aan ambtenaren en bestuurders in Suriname en Saudi-Arabië.
De rechtbank in Utrecht heeft gisteren het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard, zo meldt vandaag, vrijdag 20 april 2018, de Ware Tijd.
Ballast Nedam heeft enkele jaren geleden toegegeven, dat het vanaf 1997 34 miljoen gulden (circa vijftien miljoen euro) aan steekpenningen heeft betaald om de bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier te mogen bouwen. Het geld zou onder meer overgemaakt zijn naar buitenlandse rekeningen van onder meer toenmalig president Jules Wijdenbosch en Desi Bouterse, die destijds adviseur van staat was.
Hoewel twaalf oppositieleden in 2012 in De Nationale Assemblee eisten dat een onderzoek gedaan moest worden naar de beweringen van de bouwmultinational en diegenen die in Suriname steekpenningen hadden aangenomen zouden worden vervolgd, is dat nooit gebeurd.
Lees hier het volledig vonnis van de rechtbank Midden-Nederland:
Ook in Saudi-Arabië zou Ballast Nedam grof geld hebben uitgegeven om invloedrijke personen om te kopen zodat opdrachten werden gegund.
Het bedrijf trof enkele jaren geleden een miljoenenschikking met de Nederlandse Justitie om strafrechtelijke vervolging te ontlopen. Daarnaast werden de zaken tegen betrokken bestuursleden geseponeerd.
De drie accountants van KPMG hing echter wel nog vervolging boven het hoofd omdat ze willens en wetens met de cijfers zouden hebben geknoeid. Maar, omdat er met het bedrijf al een schikking is getroffen, oordeelde de rechtbank dat het onbegrijpelijk is dat de accountants wel zijn aangeklaagd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten