'Ik denk dat het verstandig is om de hele relatie met Siemens onder vergrootglas te plaatsen'
'Pijnlijk te constateren, dat de eerste lijn zorg wordt verwaarloosd'
Assembleelid Dew Sharman (VHP) heeft bedenkingen over de aankopen die minister Antoine Elias verricht voor verschillende ziekenhuizen bij Siemens Healthcare in Den Haag. 'Waarom heeft een nieuwe minister, die nog geen behoorlijk overzicht heeft van de zorg, zo'n haast om inkopen te doen? Dit roept ongetwijfeld vraagtekens op', zegt de volksvertegenwoordiger, die ook arts is, vandaag, maandag 30 april 2018, op Starnieuws.
Ook al waren de afspraken met Siemens al gemaakt toen Elias directeur was van het Mungra Medisch Centrum, dan had hij de uitvoering moeten overlaten aan de nieuwe leiding van het ziekenhuis.
'Ik denk dat het verstandig is om de hele relatie met Siemens onder het vergrootglas te plaatsen', stelt het Assembleelid.
De vorige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, had op meerdere momenten aangegeven dat gezamenlijke inkopen van de ziekenhuizen wenselijk is. Sharman merkt op, dat apparatuur ingekocht wordt op basis van evaluatie van de behoeften in de zorg en de prioriteiten. Voor zover Sharman bekend is, zijn de directies van de ziekenhuizen niet gekend in het besluit om deze aankopen te doen. Bovendien is er geen openbare aanbesteding gehouden. Een stukje betrokkenheid en transparantie ontbreekt. Ook is niet bekend wat de goederen kosten.
Sharman voert aan, dat nieuwe apparatuur geld kost. Hoe zal dat worden terugverdiend en op welke termijn? Wie zal opdraaien voor de kosten, de verzekerde of de verzekeraar?
Het Assembleelid benadrukt dat vervangingsinvesteringen planmatig moeten worden uitgezet. Met de verdiensten moet het apparaat onderhouden worden.
Een ander aspect bij deze aankopen is dat ze voor een groot deel worden voorgefinancierd door Siemens. Er is volgens Sharman sprake van een nieuwe lening op de schouders van de samenleving. Alle details en de voorwaarden over deze lening ontbreken.
'Andermaal heeft de minister getoond, dat voor hem de tweedelijnszorg belangrijker is dan de basiszorg, de eerste lijn', concludeert het Assembleelid. 'Hiermee is niet gezegd dat tweede lijn onbelangrijk is, maar het is wel pijnlijk te constateren, dat de eerste lijn wordt verwaarloosd. We blijven de minister volgen. In ieder geval heeft hij getoond een slechte inkoper te zijn, omdat er bij aankopen van apparatuur er veel meer aan de hand is dan de aanschaf alleen.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten