zaterdag 24 maart 2018

Zomertijd in Nederland gaat in...

Tijdsverschil tussen Suriname en Nederland vanaf zondag 25 maart




Zondagochtend 25 maart 2018 om twee uur wordt in Nederland de klok een uur vooruit gezet, zomertijd. Het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland wordt weer 5 uur.

De omschakeling van wintertijd naar zomertijd en vice versa wordt geregeld in een Europese richtlijn. Die zorgt ervoor, dat alle lidstaten in het laatste weekeinde van maart de klok een uur vooruit zetten en het laatste weekend van oktober weer een uur terug.


In februari nog vroeg het Europees Parlement de Europese Commissie een grondig onderzoek uit te voeren naar die richtlijn. Sommige leden van het Europees Parlement vinden de overschakeling naar zomertijd overbodig. Toch blijft die voorlopig bestaan.

De Engelse aannemer William Willet kwam in 1907 op het idee van zomertijd om energie te besparen, omdat de verlichting in de zomer een uur later aangestoken kan worden. Maar, het duurde nog tot de Eerste Wereldoorlog voor het plan aansloeg. De Duitsers gebruikten het als eersten. Andere landen volgden snel. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft en vanwege de oliecrisis in 1977 opnieuw ingevoerd.


Het verzetten van de klok dient om beter te profiteren van natuurlijk daglicht. Als de zomertijd net is ingegaan, is het ’s ochtends wat langer donker, maar ’s avonds blijft het langer licht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten