zaterdag 24 maart 2018

Inheemse vrouwen Amazone-regenwoud Ecuador willen einde aan olie- en mijnbouwprojecten

Vrouwen presenteren president Moreno lijst van eisen, het 'Mandaat van Amazonevrouwen'


Inheemse vrouwen uit het Amazone-regenwoud in Ecuador hebben de president van het land opgeroepen om olie- en mijnbouwprojecten op hun voorouderlijk land te beëindigen, terwijl het land erop aandringt meer van haar regenwoud open te stellen voor die projecten.

Hun ontmoeting met president Lenin Moreno in het presidentiële paleis in de hoofdstad Quito  donderdag 22 maart 2018, komt nadat de Andes-natie deze maand een nieuwe aanbestedingsronde heeft gelanceerd voor buitenlandse bedrijven om olie- en gasreserves te ontwikkelen.

Ecuador, een van de kleinste producenten in de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC), hoopt ongeveer 800 miljoen dollar aan investeringen te verwerven om de productie te stimuleren waarvan de overheid zegt, dat deze van vitaal belang is om de trage economie te verbeteren. Maar, vrouwen van inheemse Amazone groepen zeggen, dat olie-exploratie hun levensonderhoud, het milieu en waterbronnen op voorouderlijke landen beschadigt, en komt te midden van groeiende ontbossing in ongerepte gebieden van de biodiverse regio.


'We willen niet meer olie- en mijnbouwbedrijven', vertelde Alicia Cahuiya van de Waorani-groep tegen de president tijdens de bijeenkomst. 'Olie heeft geen ontwikkeling voor de Waorani opgeleverd - het heeft ons alleen maar achtergelaten met olielozingen en ziektes.'

De vrouwen vertelden de president, die werd geflankeerd door verschillende ministers, dat de regering er niet in slaagt om goed met de inheemse gemeenschappen te overleggen over geplande olie- en mijnbouwprojecten op hun land, een recht waarop zij volgens de wet recht hebben. 'De olie- en mijnbouwproblematiek houdt niet op me ongerust te maken, want er is een toekomst om voor te zorgen', zei Moreno tijdens de vergadering, die live werd gestreamd op Facebook.

'Waar je helemaal gelijk in hebt, is het belang van dialoogconsensus, dialoogbeslissingen ... over beslissingen van mijn regering met betrekking tot olie- en mijnbouwconcessies.' 

De vrouwen presenteerden de president een lijst van eisen die zij het 'Mandaat van Amazonevrouwen' noemen, waaronder het stoppen van olie-, mijnbouw- en houtkapprojecten en het uitvoeren van officiële onderzoeken naar aanvallen op inheemse leiders. 'Ik hoop de president dit mandaat serieus zal nemen', zei Nina Gualinga, een van de ongeveer twaalf vrouwen die aan de bijeenkomst deelnamen, tegen de Thomson Reuters Foundation.

Spanningen - inclusief protesten - tussen inheemse gemeenschappen die hun land willen beschermen en staatseigen- en buitenlandse oliemaatschappijen zijn al tientallen jaren aan de gang in Ecuador.

Het onderwerp is voorgelegd aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, dat in 2012 in het voordeel van de Ecuadoraanse Sarayaku-inheemse gemeenschap in het Amazonegebied heeft beslist. De rechtbank stelde, dat Ecuador hun recht op voorafgaand, vrij en geïnformeerd overleg had geschonden voordat olieboringen aan het einde van de jaren negentig begonnen met het verkennen van landen waar de Sarayaku-bevolking woont.

'We zullen terugkeren naar onze gemeenschappen en wachten op een reactie van de regering', zei Zoila Castillo, vice-president van het parlement van de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van het Ecuadoraanse Amazonegebied (CONFENIAE, Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana). 'Als we binnen twee weken geen reactie ontvangen, komen we terug', zei ze.



(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten