vrijdag 2 maart 2018

Suriname in dialoog met VN-Comité ter Uitbanning Discriminatie tegen Vrouwen

'Wij zijn nog niet waar wij wezen moeten, maar het streven is om elke keer iets meer te doen'


Onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft de Staat Suriname woensdag de constructieve dialoog met de UNCedaw-commissie bijgewoond (Committee on the Elimination of Discrimination against Women). De bedoeling van deze gedachtewisseling is om na te gaan in hoeverre Suriname het Cedaw-verdrag heeft uitgevoerd. Dit verdrag is ter uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen. De dialoog werd gehouden in Genève, Zwitserland. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 maart 2018.

 In 2016 heeft Suriname het gecombineerde landenrapport ingediend bij de commissie. Het gaat om de vierde, vijfde en zesde landenrapportages. Hierop heeft de commissie een list of issues ingediend, waarin aandacht is gevraagd voor specifieke onderdelen van het rapport.

Bij de constructieve dialoog in Genève is een Surinaamse delegatie op 28 februari ingegaan op vragen van de commissie. De ministeries van Justitie en Politie, Buitenlandse Zaken, Regionale Ontwikkeling, Onderwijs, Arbeid, Handel en Industrie, Natuurlijke Hulpbronnen en Sociale Zaken en Volkshuisvesting hebben ook bijgedragen aan de beantwoording hiervan.

De delegatie heeft vanuit Suriname technische assistentie ontvangen via een simultane video conference. De delegatie uit Suriname, die aan de dialoog in Genève heeft deelgenomen, wordt geleid door Nasier Eskak, beleidsadviseur Algemene Dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de afvaardiging zitten ook Melinda Reyme, hoofdstafmedewerkster van het BGA (Bureau Genderaangelegenheden), en Meryll Malone, functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa).

Na de dialoog krijgen alle lidlanden, inclusief Suriname, specifieke aanbevelingen om de implementatie van het verdrag te bevorderen. De aanbevelingen die de UNCedaw-commissie aan de staat doorgeeft, zullen via het BGA worden bekendgemaakt voor verdere implementatie.

Volgens het onderhoofd van het Bureau Genderaangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Shiefania Jahangier, is de implementatie van het verdrag een proces. 'Wij zijn nog niet waar wij wezen moeten, maar het streven is om elke keer iets meer te doen.'

In Suriname hebben Yvonne Towikromo (senior policy advisor van BiZa), Miriam Macintosh (onderdirectrice Geo-politieke Zaken van BuZa), Cher Lamsberg-Macnac (ministerie van Volksgezondheid) en Rishi Akkal (Justitie en Politie) de beantwoording geassisteerd. Jahangier zegt, dat in feite alle ministeries betrokken zijn bij de uitvoering van dit verdrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten