maandag 12 maart 2018

Noorse aluminium raffinaderij Hydro Alunorte in Brazilië heeft ongeoorloofde lekkages veroorzaakt

Een lek van giftig bauxietafval rond de faciliteit zorgt voor nodige bezorgdheid

(Bron foto: Reeters/Ricardo Moraes)


De Noorse aluminiumfabrikant Norsk Hydro Alunorte aluminium raffinaderij in Brazilië heeft vorige maand ongeoorloofd afvalwater gelekt, zo maakte het bedrijf zondag 11 maart bekend, meer dan twee weken nadat de lokale autoriteiten voor het eerst vragen begonnen te stellen.

Zware regenval en overstromingen in de fabriek medio februari leidden tot de vrees voor een lek van giftig bauxietafval rond de faciliteit en waarschuwingen van de overheid voor verontreiniging, maar Hydro heeft tot nu toe volgehouden, dat het geen bewijs van uitstoot heeft gevonden.



De autoriteiten gaven eind februari opdracht aan de fabriek, 's werelds grootste aluminiumoxide-raffinaderij, om de productie te halveren.





Een Braziliaans, door de overheid gesteund, onderzoeksinstituut zei vrijdag tegen persbureau Reuters, dat het binnenkort bewijs van een afvallek van Alunorte, gelegen in de noordelijke staat Para, zal publiceren.

Hydro-woordvoerder Halvor Molland zei zondag, dat het bedrijf twee keer besloot om water uit te stoten nadat zware regens de behandelingsfaciliteit van de fabriek onder druk hadden gezet. 'Het kanaal dat we voor deze emissies hebben gebruikt, valt niet onder onze vergunning', zei Molland, eraan toevoegend dat het bedrijf later toezichthouders had ingelicht.

'We hebben geen aanwijzingen dat deze gecontroleerde uitstoot een negatieve impact had op het milieu', voegde hij eraan toe.

Hydro's erkenning dat er gemorste hoeveelheden afvalwater hadden plaatsgevonden, werd voor het eerst gemeld door de Noorse krant Dagens Naeringsliv.



(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten