maandag 12 maart 2018

Kort Gedingrechter stelt architectenbureau AAC in het gelijk inzake toezicht bouw zeven nieuwe RGD-poli’s

'Zolang wij niet tot het project worden toegelaten, mag het geen voortgang hebben'

Staat moet als gedaagde dwangsom van Srd 10.000 betalen voor elke dag dat zij in gebreke blijft


Architectenbureau AAC mag erop toezien, dat de bouw van zeven nieuwe RGD-poli’s volgens zijn ontwerp verloopt. Zolang AAC hiertoe niet in de gelegenheid wordt gesteld, is verdere uitvoering van de bouwwerkzaamheden verboden. De Staat moet als gedaagde een dwangsom van Srd 10.000 betalen voor elke dag dat zij in gebreke blijft, tot een maximum van een half miljoen. Dit heeft de Kort Gedingrechter beslist. Het vonnis is op 28 februari door de procureur-generaal betekend, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 12 maart 2018.

'De Staat is in feite al in gebreke', meent architect Tommy Mungra. 'Zolang wij niet tot het project worden toegelaten, mag het geen voortgang hebben.' Volgens hem lopen de dwangsommen sindsdien. 'Dat zijn boetes die wij gaan vorderen.'

De RGD-poli's maken deel uit van het Health System Strengthening Project (HSSP), waaronder ook het nieuwe Academisch Medisch Centrum valt. Als ontwerper van de poli's is AAC wegens contractbreuk naar de rechter gestapt. Met het ministerie van Volksgezondheid is het architectenbureau overeengekomen, dat indien het niet de directievoering zou krijgen, het naast toezicht op ontwerpuitvoering financiële compensatie krijgt. Echter, dit werd AAC geweigerd door de projectmanagementunit (PMU), onder leiding van Lothar Boksteen.

De betreffende bepalingen zouden volgens hem alleen betrekking hebben op een 'bijzonder architectonisch ontwerp'.

'We hebben op alle punten gelijk gekregen', zegt Mungra. 'We hadden dit voorspeld vanwege de geheel onjuiste wijze waarop men niet op ons verzoek is ingegaan.' 

De rechter heeft geen uitspraak gedaan over de bedragen die AAC claimt, omdat de berekeningswijzen van partijen te veel verschillen. 'Het zou volgens de rechter te ingrijpend zijn dat in Kort Geding vast te stellen', aldus Mungra.

De bouw van drie RGD-poli's is sowieso nog niet van start gegaan, omdat het OPEC Fonds voor Internationale Ontwikkeling als financier heraanbesteding eist, vanwege een valselijke fraudebeschuldiging door PMU aan het adres van aannemer NeqXtep Buildings, die ook naar de Kort Gedingrechter is gestapt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten