donderdag 11 januari 2018

Wet Dierenwelzijn jaar na aanname door Assemblee nog een papieren tijger

Wet moet nog bekrachtigd worden

Stichting Henk Abrahams maakt het dit jaar tot prioriteit om autoriteiten te dwingen de staatsbesluiten in orde te maken


Ruim een jaar na de aanname van de Wet Dierenwelzijn door het parlement is de wettelijke regeling nog niet van kracht, omdat er nog staatsbesluiten geslagen moeten worden. Deze situatie leidt tot ongenoegen bij de organisaties die opkomen en zich inzetten voor het welzijn van dieren. Volgens een lid van de commissie van rapporteurs die belast was met de totstandkoming van de wet, gaat het om 'een aantal' staatsbesluiten. Het woord is nu aan de regering. 

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zegt vandaag, donderdag 11 januari 2018, in de Ware Tijd, dat nagegaan zal worden of de staatsbesluiten al in orde zijn gemaakt. Zij was in 2014 één van de initiatiefnemers voor de wet.

Organisaties en individuen die opkomen voor het welzijn van dieren, hebben meermalen, onder meer met protestlopen, hun ongenoegen geuit toen de wet op zich liet wachten. Het was voor hen daarom een grote opluchting toen het wetsontwerp op 20 december 2016 werd goedgekeurd. Maar zo langzamerhand neemt de teleurstelling toe.

Cynthia Ashruf van de stichting Henk Abrahams zei vorige week, dat de organisatie het dit jaar tot een prioriteit zal maken om de autoriteiten te dwingen de staatsbesluiten in orde te maken.

Dierenrechtenactiviste Monique Pool zei niet lang na de aanname van het wetsontwerp, dat de wet houvast biedt om dierenwelzijn te garanderen. 'Het gaat niet meer om wat wij als individu zeggen, want er is nu vanuit het parlement regelgeving', waren haar woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten