donderdag 11 januari 2018

Ramsoender Jhauw: 'Regering koppig en egoïstisch'

'Men heeft niet willen luisteren naar de vele waarschuwingen en perst het volk gewoon uit'


'Alle topambtenaren, president, vicepresident, ministers, DNA-leden en andere regeringstoppers moeten minstens 30 tot 40% van salaris of schadeloosstelling inleveren'


Ramsoender Jhauw, ondernemer en voorzitter van de Partij voor Integriteit, Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (PING), is van mening dat de regering het alleen maar aan zichzelf te wijten heeft dat het land richting faillissement gaat. 'Men heeft niet willen luisteren naar de vele waarschuwingen. Dit is gewoon een kwestie van koppigheid en egoïstisch zijn. Men perst het volk gewoon uit', zegt de politicus donderdag 11 januari 2018, in het Dagblad Suriname.

Jhauw voert aan, dat het nu meer dan tijd is om alle topambtenaren, president, vicepresident, ministers, DNA-leden en andere regeringstoppers te verplichten om minstens 30 tot 40% van hun salaris of schadeloosstelling in te leveren, zodat de nodige gelden voor de overheidshuishouding niet gehaald hoeven te worden uit de zakken van de ‘kleine man’. 'Je gaat een beetje zelf moeten bezuinigen om eruit te komen. Ik zelf neem al twee jaar geen salaris meer in mijn bedrijf. Meneer Jhauw werkt alleen met zakgeld en toch houdt hij zijn huishouden draaiende. De ministers, president en vicepresident kunnen met hun vele privileges dan veel meer opofferen', aldus de politicus.
 
Ook stelt de ondernemer voor om op om 100% invoerrechten te innen op voertuigen met motoren vanaf 2.500 cc en hoger. 'Als je zulke auto’s kan permitteren, dan moet je meer betalen. Of je nu met de NDP zit en er straks ook een andere partij aan de macht komt, je zult deze maatregel moeten treffen.'

Vooral het inkoopbeleid op de verschillende ministeries moet volgens hem ook drastisch veranderen waar producten voor veel duurder van partijloyalisten en bevriende ondernemers worden opgekocht. 'Daar is er nog steeds veel corruptie en men heeft er nog geen les geleerd', aldus Jhauw.

Volgens de politicus zal de begroting van de overheid nooit kloppen, omdat ingekochte goederen en diensten vaak voor twee tot driemaal hoger worden opgebracht. 'De overheid heeft het geld niet om de inkopen contant te doen, terwijl zij ook geen vertrouwen uitstraalt door heel laat te betalen aan ondernemers. Doordat de ondernemers dan geen geloof in je hebben, gaan zij dan veel meer eisen door de marges te verhogen en allerlei kosten erbij te tellen. Zo blijven wij in die vicieuze cirkel', aldus Jhauw.

De PING-man vindt het jammer dat een tijdje terug gestopt is met de overeenkomst met de Société Générale de Surveillance S.A. (SGS). Binnen het contract zouden alle ladingen, voordat zij werden verscheept naar Suriname, worden onderworpen aan een douane-inspectie met ondersteuning van de SGS. De inspectie was vooral gericht op het minimaliseren van de onder-facturering bij de import van goederen. 'Ze moeten de SGS weer inschakelen, omdat er miljoenen daar zitten. De mensen die zeggen dat het niet kan, zijn mensen die het niet menen met het volk.' Volgens hem is het niet juist te stellen dat SGS voor prijsverhogingen zou zorgen. 'Er worden nu miljoenen aan invoerrechten ontdoken bij het importeren van goederen. Dan hoe blijven de prijzen stijgen? Ook al blijf je de volle pond van de invoerrechten betalen, de prijzen zullen niet stijgen', garandeert de ondernemer.

In tegenstelling tot diverse Assembleeleden van oppositie én coalitie, heeft Jhauw geen bezwaar tegen het voorstel van de regering om overheidspanden in de binnenstad te verkopen. De regering wil hiermee Srd 100 miljoen binnenhalen om de begroting over 2018 te financieren. Vooral het gebouw van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) aan de Van Rooseveltkade past volgens de Jhauw niet in het uitgaanscentrum. Strategisch zou dit ministerie naar het zuiden moeten worden verplaatst. 'Het is hetzelfde als dat van een bedrijfshuishouding. Als je op een gegeven ogenblik zit met schulden en je bezit gebouwen die niet economisch benut zijn, dan kun je ze afstoten. Zolang men een ander onderkomen heeft voor het personeel of een ander pand kan kopen, is dat geen probleem.'

De overheid kan volgens Jhauw bijvoorbeeld ook twee ministeries in een gebouw onderbrengen om kosten te besparen. Een optie volgens hem is om een aantal ministeries onder te brengen in het Ir. Frank Essed Gebouw waarin het kabinet van de vicepresident is gehuisvest. 'Het gebouw en de ruimtes zijn veel te groot voor het aantal mensen dat daar zit', aldus Jhauw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten