'Het aangevraagde spoeddebat van de oppositie is straal genegeerd'
Het voorlopige rapport van het team van experts van de Pan American Health Organization (PAHO) werd 25 januari gepresenteerd aan de directie en personeel van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het is onomstotelijk komen vast te staan, dat de uitbraak van de Serratia marcescens bacteriële bloedinfectie is gestart aan het einde van de maand november 2017 op de afdeling Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het AZP. Deze uitbraak heeft geresulteerd in de dood van zes baby’s.
'Dit is precies waarvoor we bezorgd waren. De DNA-voorzitster staat geen openbaar debat toe in het parlement, waarop het volk recht heeft. En zij stelde zich op het standpunt, dat de PAHO met een onafhankelijk onderzoek bezig is en op het resultaat van het onderzoek van de dood van de baby’s eerst afgewacht zal moeten worden. Dit is een zeer onverantwoorde houding van de voorzitster van de DNA', zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi maandag 29 januari 2018 in het Dagblad Suriname.
De VHP-leider is gebelgd over het feit, dat het resultaat van het onderzoek op de NICU afgelopen vrijdag door minister Patrick Pengel van Volksgezondheid naar buiten is gebracht op een persconferentie, terwijl het aangevraagde spoeddebat van de oppositie straal is genegeerd. 'Dit is laksheid van de regering en de DNA-voorzitster', aldus Santokhi.
Hij benadrukt, dat het resultaat van het onderzoek uiteindelijk aantoont dat de crisis binnen de gezondheidssector inderdaad veel groter en ernstiger is.
'Alle actoren binnen de gezondheidszorg geven simultaan de crisis binnen de zorg aan. De crisis omvat een crisis in beleid, crisis in de managementcapaciteiten, financiële crisis, crisis in de middelenvoorziening, crisis in het onderhoud, crisis in de communicatie binnen deze sector etc. Hier tegenover staat dat volledige uitgewerkte humanitaire hulp uit het buitenland genegeerd wordt. Ook buitenlandse mogelijkheden om uit deze crisis te geraken, worden op afstand gehouden. En wie wordt het slachtoffer? Juist ja burgers, de zieke mens, de kwetsbare groepen, ouderen, baby’s, personen die geopereerd zijn en zij die op intensive care liggen. En wie komt voor hen op?'
Het is volgens Santokhi duidelijk dat de crisis in het land doorwerkt naar alle sectoren. 'Volksgezondheid is een kwetsbare sector en daar vallen de eerste doden.
Waar is het crisisbeheersingsplan van de regering om de crisis te beheersen?
Waar is het crisisplan van de regering voor de gezondheidszorg?
Welke prioriteit geeft de regering aan volksgezondheid?
Waarom geeft de minister hoge prioriteit aan een duur automatiseringssysteem in plaats van onderhoud en middelenvoorziening in deze zorg?
Waarom wordt er geen prioriteit gegeven aan de reparatie van de basiszorgwetten, die om verkiezingen te winnen goedgekeurd waren en nu niet gefinancierd kunnen worden?
De prijzen van meeste inputs in deze sector zijn in valuta en de financiële middelen die beschikbaar zijn, zijn in Srd, die door de hoge koers niet toereikend zijn voor aanschaf. Wat gaat de regering hieraan doen? Medicijnen zijn niet beschikbaar via SZF- verzekering en de premies zijn niet voldoende voor de zorg. Hoe zal de regering dit oplossen? Een groep was vrijgesteld van premiebetaling (0-16 jaar en boven 60 jaar), maar de regering kan dit niet financieren.
Wat gaat de regering doen?
Waarom wordt er geen onafhankelijk onderzoek ingesteld door een onafhankelijk team van deskundigen van Suriname?
Waarom wordt de geneeskundige inspectiedienst niet ingeschakeld?
Waarom wordt het medisch tuchtcollege niet ingeschakeld?
Het is nu al duidelijk dat het menselijk falen een belangrijke factor is geweest is bij de dood van patiënten, baby’s en andere kwetsbare groepen. Na onafhankelijk onderzoek zou ook justitieel en tuchtrechtelijk onderzoek ingesteld moeten worden tegen personen, die mogelijk in strijd met protocollen gehandeld hebben.'
Als er geen goed integraal en onafhankelijk onderzoek in deze kwestie ingesteld wordt, dat de oorzaken en de factoren moet blootleggen, dan is het volgens hem te verwachten, dat er nog meer onschuldige slachtoffers zullen vallen in de gezondheidszorg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten