donderdag 11 januari 2018

LVV gaat reizigers op J.A. Pengelluchthaven verscherpt controleren op dieren en landbouwproducten

'Jaren terug waren er geen tomatenboorders, maar vandaag de dag is het een behoorlijke plaag'

(Bron foto: LVV)
  
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal binnenkort verscherpte controle uitvoeren op vertrekkende en binnenkomende reizigers die dieren, en agrarische producten, zoals groenten bij zich hebben. Uit onderzoek is gebleken, dat passagiers meestal onbewust ziekten en plagen via deze producten het land binnenbrengen. 

Woensdag is het 'Don't pack a pest'-programma is gisteren officieel gelanceerd in de aankomsthal van de Johan Adolf Pengelluchthaven, aldus vandaag, donderdag 11 januari 2018, de Ware Tijd,

Het is een samenwerking tussen LVV en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De officiële handeling was het onthullen van een poster door LVV-minister Soeresh Algoe en de vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, Jason Stanley.

Binnenkort begint een mediacampagne over het programma dat in 2010 door de Verenigde Staten is ontwikkeld. Het wordt sindsdien uitgevoerd in verschillende Caribische landen.

Volgens Stanley is het voornaamste doel van het project reizigers te wijzen op de risico's die verbonden zijn aan het vervoeren van agrarische producten.

'Jaren terug had ons land geen tomatenboorders, maar vandaag de dag is het een behoorlijke plaag. Het insect is binnengebracht, net zoals de wolluis', aldus Algoe. Hij benadrukt dat Suriname daardoor miljoenen schade lijdt, omdat agrarische producten in waarde dalen. De bewindsman stelt, dat nu wel de eerste stap is gezet, maar dat er nog veel gedaan moet worden. Er komt op de luchthaven een speciale afdeling om het programma te handhaven. Deskundigen van LVV en Luchthavenbeheer zullen de afdeling beheren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten