dinsdag 16 januari 2018

Kabinet van granman Albert Aboikoni overhandigt documenten aan Assemblee

Overgrote deel van de 12 Saamaka stammen houdt vast aan Albert Aboikoni als granman

Aboikoni brengt 5 februari een beleefdheidsbezoek aan president Bouterse


Een vertegenwoordiging van het Kabinet van granman Albert Aboikoni heeft gisteren een paar documenten (zie hieronder) overhandigd aan de griffier van De Nationale Assemblee (DNA), Ruth de Windt. Volgens de stukken, die ondertekend zijn door het overgrote deel van de 12 Saamaka stammen, is Albert Aboikoni al sinds 2016 de leider van de Saamaka. De clans van Amina en de Matjaw claimen echter, dat de troon hen toebehoort. Aboikoni komt op 5 februari een beleefdheidsbezoek brengen aan president Desi Bouterse, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 16 januari 2018.



Een granman wordt voor het leven benoemd. Volgens de eeuwenoude traditie bepaalt de moederlijn de opvolging van de granman. Het zijn de zonen van de zusters van de granman die bekroond mogen worden tot grootopperhoofd. De groepen Amina en Matjaw claimen, dat de nieuwe leider uit hun familielijn moet komen. Albert Aboikoni is de jongere broer van de in 2014 overleden Belfon Aboikoni. Het is niet gebruikelijk, dat een broer van een granman het roer overneemt.

Iwan Adjako, een van de secretarissen van het ‘Kabinet van Aboikoni’ begrijpt niet waarom er zo moeilijk gedaan wordt over de opvolging. 'De stammen zijn het erover eens.'



Het schijnt dat, net als de 'ordeverstoorders' zoals Adjako de groepen Amina en Matjaw betiteld, ook de overheid de troon van Aboikoni niet erkent. 'We zijn naar de Assemblee gekomen, omdat de minister van Regionale Ontwikkeling hier heeft gezegd, dat er een gezagsvacuüm is in Boven Suriname. Daar is niets van waar. De minister is sinds 2016 op de hoogte van het nieuwe gezag. Wij willen dat de Assemblee de minister vraagt waarom hij dat zegt. Dit ondermijnt het traditioneel gezag en de ontwikkeling van de bevolking op Boven-Suriname.'

Op 14 december vorig jaar heeft minister Edgar Dikan meegedeeld, dat de overheid bezig is een oplossing te zoeken voor het gezagsprobleem. 'Met betrekking tot het traditioneel gezag is er een gezagsvacuüm ontstaan in het Boven Suriname gebied vanwege onenigheid rond de opvolging van de Gaaman der Saramaccaners', haalde Dikan tijdens in spreekbeurt tijdens de begrotingsbehandeling aan. De oplossingsprocedure: de districtscommissaris (dc) moet de opvolgingsgevallen doorgeven aan het ministerie. De dc geeft dit door aan het desbetreffende traditioneel gezag. De families die met de opvolging te maken hebben moeten contact opnemen met hun hoofdkapitein. Die geeft de voordrachten door aan de dc die ze doorspeelt naar het ministerie. De voordrachten zullen door het ministerie in behandeling worden genomen.

Adjako merkt op dat erkenning van Albert Aboikoni als granman van de Saamaka, rust zal brengen. Hij hoopt dat dat zo snel mogelijk gebeurt, omdat op 5 februari de granman een kennismakingsbezoek aan de president op zijn programma heeft.

Het is niet de eerste keer dat er tegen het gezag van de Aboikoni’s wordt geprotesteerd. Al bij wijlen Belfon was er ophef ontstaan. Bij zijn benoeming zou ook van de traditie zijn afgeweken. De gemoederen raakten zo verhit, dat hij werd ontvoerd vanuit zijn woonplaats op Asidonhopo.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten