maandag 27 november 2017

Emile Wijntuin: 'Ik ben heel erg bang dat draagvlak ontbreekt om aftreden Bouterse te eisen'

'Sinds machtsovername door militairen in jaren '80 scheefgroei binnen samenleving, waardoor normen en waarden zoek zijn in ons land'


Dat de organisaties ‘We zijn Moe’, ‘Burgercollectief’ en ‘Seti Sranan’ al geruime tijd het aftreden van president Desi Bouterse eisen, is niet iets dat gemakkelijk zal gaan. Daarvoor is volgens Emile Wijntuin, oud-lid van de Staten van Suriname en gewezen voorzitter van het Surinaams parlement, genoeg draagvlak nodig. 'Je moet genoeg draagvlak hebben om te komen met zo een uitspraak. Ik ben heel erg bang dat dat draagvlak ontbreekt', aldus Wijntuin maandag 27 november 2017 in het Dagblad Suriname. 

De actiegroepen hebben tijdens de viering van Srefidensi afgelopen zaterdag een protest gehouden op het Onafhankelijkheidsplein, maar de opkomst was weer teleurstellend. De gewezen parlementsvoorzitter voert aan dat het gebrek aan draagvlak echter niet hoeft te betekenen dat de groepen moeten ophouden in hetgeen zij geloven. 'Als zij overtuigd zijn, dat zij bezig zijn een goede zaak te dienen, dan moet men wel ermee doorgaan. Waar nodig ben ik ongeacht mijn leeftijd ook bereid om mijn bijdrage te leveren aan de wederopbouw van ons land.'

De 93-jarige Wijntuin vindt dat het tijd wordt dat Surinamers zich ernstig gaan beraden over de verschillende negatieve zaken die momenteel in het land gebeuren. 'Wat nu in het land gebeurt, hoeft eigenlijk niemand te verbazen. Wanneer leerlingen ertoe overgaan om leraren te lijf te gaan, dan zijn wij een hele tijd buiten de normale ontwikkeling', zegt de gewezen parlementsvoorzitter.

Volgens Wijntuin betaalt de samenleving heden ten dage de tol voor de ondemocratische daad, waar gekozen president Johan Ferrier tijdens de militaire dictatuur werd verdreven. Na de coup door 16 sergeants onder leiding van Desi Bouterse bleef Ferrier aan in de hoop het land terug te leiden naar democratische verhoudingen. Op 13 augustus 1980, een half jaar na de coup, trad Ferrier af, omdat de regering weigerde conform de grondwet een begroting aan het (geschorste) parlement te presenteren. Wijntuin voert aan, dat sinds de machtsovername door de militairen in de jaren tachtig een scheefgroei is geweest binnen onze samenleving. Dit heeft gemaakt dat normen en waarden zoek zijn in ons land.

De uitspraak van president Desi Bouterse tijdens zijn Srefidensi-toespraak in Brokopondo, past volgens Wijntuin precies in het kader van de huidige ontwikkeling binnen Suriname. Hij noemt dit gedrag zeer zorgelijk. President Bouterse haalde zaterdagavond te Brownsweg fel uit naar de actievoerders die zaterdag op het Onafhankelijkheidsplein tijdens een demonstratie om zijn aftreden riepen.

Bouterse zei dat met name de oppositie kritiek heeft geleverd toen er besloten is om de 42ste Srefidensi-viering in Brokopondo te houden. Dat is volgens de president de aanleiding geweest van de protestmanifestatie die op het Onafhankelijkheidsplein is gehouden. 'Mi teigi den sma di go protesteer tap a plein, mek den go dok.' Het staatshoofd zei dat er nog geen tweehonderd mensen op de been waren. Hij zei, dat dit in vergelijking met de massa die naar Brokopondo is gekomen, niks is. 'Wij moeten teruggaan naar de ontwikkeling die wij voor 1980 hebben gehad. Er zijn fouten geweest, maar de ontwikkeling die wij nu hebben is niet identiek aan wat wij aan het volk hebben beloofd', aldus Wijntuin.

Water kwam via ‘snorkel’ Argentijnse duikboot binnen en veroorzaakte kortsluiting

Onderzeeboot ARA San Juan had, voor de verdwijning, melding gemaakt van de problemen

(Bron foto: Twitter)


Binnendringend water veroorzaakte kortsluiting in een accu van de verdwenen Argentijnse onderzeeër. De marine maakte maandag 27 november 2017 bekend, dat vocht terechtkwam in de zogeheten snorkel, waarmee het vaartuig zuurstof kan opnemen. 

Onderzeeboot ARA San Juan had, voor de verdwijning, melding gemaakt van de problemen. Daarop kreeg het vaartuig opdracht terug te keren. 'Ze moesten de accu isoleren en op een andere accu onder water naar Mar del Plata varen', zei een marinewoordvoerder.

Het schip verdween op 15 november. Omdat de onderzeeër maar voor zeven dagen zuurstof aan boord had, hebben velen de hoop opgegeven dat de 44-koppige bemanning nog levend wordt gevonden.
 
De Argentijnse marine maakte donderdag bekend, dat het ‘abnormale geluid’ dat werd geregistreerd tijdens het onderzoek naar vermiste onderzeeër San Juan overeenkomt met een ‘niet-nucleaire explosie’.  Volgens kenners is er dan geen klap te horen, maar een dof geruis dat is opgevangen door Amerikaanse onderwatermicrofoons. Als dat klopt zijn de overlevingskansen voor de 44 opvarenden nihil.

Volgens marinewoordvoerder Enrique Balbi zijn familieleden van de opvarenden inmiddels geïnformeerd. Ook hebben ze te horen gekregen dat de zoektochten doorgaan ‘totdat volkomen duidelijk is wat er is gebeurd’.


Eerder op de dag vertelde een voormalige duikbootkapitein aan het Franse persbureau AFP, dat het heel goed een explosie of een implosie kan zijn geweest. Het geluid daarvan zou zijn opgevangen door een Amerikaans onderwaternetwerk van hydrofoons. Die werden tijdens de Koude Oorlog over de hele wereld op de zeebodem uitgezet om Russische duikboten te kunnen schaduwen. 

De Argentijnse president, Mauricio Macri, bevestigde vrijdag dat de internationale zoektocht naar de ARA San Juan evenwel doorgaat. Vliegtuigen en schepen van negen landen waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Brazilië en Chili helpen de Argentijnen met zoeken. De onderzeeër liep 35 jaar geleden in Duitsland van stapel en onderging enkele jaren geleden een grote opknapbeurt.



De vermiste onderzeeër was twee dagen voor vertrek nog gekeurd en veilig bevonden. Een woordvoerder van de Argentijnse marine zei, dat de onderzeeër anders nooit had mogen vertrekken. President Mauricio Macri zei eerder te verwachten, dat de onderzeeër snel zal worden gelokaliseerd. Daarna beloofde hij een 'serieus en diepgaand' onderzoek. Volgens sommige familieleden was het meer dan dertig jaar oude schip door jarenlange bezuinigingen slecht onderhouden.

(Suriname Mirror/Nu.nl/La Nacion/De Telegraaf/Het Laatste Nieuws/Twitter)

Vicepresident Adhin eist namens Ministerraad dat parlement regeringsleden met respect behandelt.

Adhin komt in verklaring terug op optreden Belfort (ABOP) in Assemblee richting Bouterse

Assembleevoorzitster: 'Belfort heeft noch de president, noch iemand anders tijdens zijn toespraak  beledigd of onheus bejegend'


De regering voelt zich in haar kruis getast door het recent parlementair optreden van ABOP-Assembleelid Edward Belfort, waarin hij president Desi Bouterse en diens beleid zwaar onder vuur nam. Tijdens het betoog van Belfort verliet Bouterse de vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA). In een verklaring vanmiddag, maandag 27 november 2017, bij aanvang van de begrotingsbehandeling-2018, eiste vicepresident Ashwin Adhin, dat het parlement de regeringsleden voortaan met respect behandelt, aldus de Ware Tijd.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons was het echter niet eens met de zienswijze van de regering. Ze merkte op, dat het ABOP-Assembleelid noch de president, noch iemand anders tijdens zijn toespraak had beledigd of onheus bejegend. 'We hebben hier gezeten en geen van die zaken kunnen ontdekken in de spreekbeurt van het lid Belfort. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat een aantal dingen misschien onprettig zijn geweest.'

Adhin merkte op, dat regering en parlement samen de wetgevende macht uitoefenen en een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. Ook wat betreft cruciale beleidskwesties. In de samenwerking tussen regering en parlement is het van belang, dat 'wij elkaar met wederzijds respect bejegenen', aldus de vicepresident.

Vanwege het openbaar karakter van de vergaderingen dienen regering en parlement het juiste voorbeeld te geven aan de samenleving, meent de bewindsman. Zelfs wanneer de politieke debatten hoog oplopen zal het wederzijds respect moeten blijven. Hij deed een beroep op het college om op basis van de voorbeeldfunctie de regering 'met meer respect te behandelen dan voorheen het geval was'.

Geerlings-Simons bleef erbij, dat Belfort niet in de fout was gegaan. Hoewel ze het soms niet eens is met hetgeen Assembleeleden zeggen, kan zij niet voor hen bepalen hoe ze zich moeten uitdrukken, zo sprak ze. Zo lang zij zich aan de orde houden, zich niet onbetamelijk uiten of anderen beledigen zal ze de parlementariërs niet beperken bij het praten.

Vrouw loopt in keuken derde graads brandwonden op

Echtgenoot weet vlammen te doven en vervoert vrouw naar AZP


Het personeel van de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis (AZP) nam in de nacht van zondag op maandag 27 november 2017 contact op met de politie over een patiënte met ernstige brandwonden, aldus het Dagblad Suriname. 

Uit verklaring van de echtgenoot van de vrouw blijkt, dat hij in de badkamer was toen hij plotseling zijn vrouw hoorde gillen. Hij ging naar de keuken en zag tot zijn schrik dat zijn vrouw onder de vlammen zat. Hij probeerde met zijn baddoek en water uit de kraan het vuur te doven en dat lukte.

Vervolgens bracht hij zijn vrouw naar de Spoed Eisende Hulp. Het slachtoffer heeft derde graads brandwonden opgelopen. Zij is verwezen naar de afdeling chirurgie en niet aanspreekbaar.

Waardoor de vrouw brandwonden heeft opgelopen. wordt niet door het dagblad vermeld.

Gestolen auto Nederlands slachtoffer roofmoord boven water

(Bron foto: Facebook)
Mitsibushi Pajero van Nederlander aangetroffen in Toekomstweg


De politie van Paramaribo heeft een witte Mitsibushi Pajero met kenteken 96-24-WP aan de Toekomstweg onbeheerd aangetroffen. Deze auto was ontvreemd bij een roofmoord aan de Kwattaweg. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 27 november 2017/

De politie van Munder kreeeg zondag een melding van vermoedelijk een roofmoord. In een woning aan de Kwattaweg werd het lichaam van de 75-jarige Nederlander Jacobus Jacobus aangetroffen.

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek duurt voort.

President Maduro benoemd hooggeplaatste militair tot directeur staatsoliebedrijf PdVSA

(Bron foto: Twitter)
PdVSA gaat gebukt onder mismanagement en corruptie en torenhoge schulden


De Venezolaanse president Maduro heeft een hooggeplaatste militair benoemd tot directeur van het noodlijdende staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.). Generaal-majoor Manuel Quevedo vervangt een ingenieur met een diploma van de Amerikaanse universiteit van Stanford op zak.



De oliewinning in Venezuela loopt steeds verder terug en bereikte onlangs het dieptepunt van de laatste drie jaar. Het oliebedrijf PdVSA gaat gebukt onder mismanagement en corruptie. Er zijn torenhoge schulden, er is geen geld meer om veldwerk uit te voeren en veel deskundig personeel is vertrokken naar het buitenland.

Eergisteren maakte PdVSA al bekend, dat het de kosten met de helft wil terugdringen. Daar komt nu de vervanging van de hoogste baas bij. Maduro probeerde al de bezem te halen door het staatsoliebedrijf en pakte dit jaar enkele leidinggevenden op op verdenking van corruptie.


Dat hij er nu een militair neerzet, is niet verrassend. Sinds zijn aantreden in 2013 heeft hij al vaker militairen op hoge posten benoemd, ook in zijn regering.

Internationale waarnemers zeggen dat door de recente corruptieschandalen de laatste technocraten uit het oliebedrijf zijn verdwenen. 'Het leger heeft bereikt wat het wilde. Ik zie het somber in', zegt een energiedeskundige van het Amerikaanse Baker-instituut.

Venezuela verkeert in grote financiële problemen. De helft van de bevolking is straatarm, de inflatie voor dit jaar wordt geschat op een absurde 1.400 procent en de verwachting is dat dat volgend jaar wel eens meer dan 2.000 procent kan worden. De inkomsten uit de export van olie naar onder meer Rusland en de VS houden Maduro nog enigszins op de been. Ook hangt een boycot van de Amerikaanse president Trump, die het liefst af wil van 'dictator' Maduro, boven de markt, maar zover is het nog niet gekomen.

Het Venezolaanse gerecht heeft al meerdere maanden een onderzoek lopen wegens corruptie bij PdVSA. Tientallen verdachten werden in de zaak al opgepakt, onder meer zes directeuren van de Amerikaanse dochteronderneming Citgo. Ze worden verdacht van verduistering. Volgens de oppositie gaat het echter om een politiek onderzoek, om de macht op het oliebedrijf nog te kunnen vergroten.

In Venezuela komt 95 procent van de buitenlandse inkomsten uit olie. De daling van de olieprijzen leidde in het land tot een zware economische crisis. Maduro maakte ook nog andere benoemingen bekend. Zo wordt kapitein Jose Gregorio Vielma de nieuwe minister van Buitenlandse Handel, mag Ildemaro Villarroel op de post van Huistvesting rekenen en wordt majoor-generaal Carlos Osorio de nieuwe transportminister.

(Suriname Mirror/VRT/NOS/Twitter/Reuters/YouTube/CNBC)

Oud-president Correa van Ecuador teruggekeerd om president Moreno te verdrijven

(Bron foto: Twitter)
'Mijn terugkeer is het begin van een nieuwe burgerrevolutie binnen de Alianza PAIS-partij'


Na enkele maanden in België te hebben verbleven, het land waar zijn vrouw vandaan komt, keerde de voormalig president van Ecuador, Rafael Correa, zaterdag 25 november 2017 terug naar zijn land, naar een menigte die schreeuwde om zijn gevangenschap.



Correa verklaarde, dat zijn terugkeer het begin is van een nieuwe 'burgerrevolutie' die opnieuw zal plaatsvinden binnen de Alianza PAIS-partij (AP), nu nog onder leiding van de huidige president Lenín Moreno. De steun aan de partij is momenteel verdeeld tussen Moreno en Correa, die het afgelopen jaar recht tegenover elkaar stonden.

'We zullen niet toestaan ​​dat verraders Alianza PAIS overnemen', zei Correa tijdens een persconferentie in de havenstad Guayaquil.

De voormalig president heeft aangekondigd, dat hij op 3 december aan een nationale conventie zal deelnemen met de bedoeling Moreno uit de partij te verwijderen. 'We gaan terug naar onze roots', zei Correa, zijn opvolger een 'verrader' noemend, omdat hij niet gehoorzaamde aan het linkse beleid dat hij achterliet.

De komst van Correa veroorzaakte opschudding in het land, toen aanhangers van het voormalige staatshoofd naar het vliegveld gingen om hem te verwelkomen en hun steun te betuigen. De politie moest demonstranten scheiden van die supporters, maar er zijn nog steeds fysieke onenigheden tussen de twee partijen.


Moreno was Correa's vice-president en hun relatie leek sterk tot een paar maanden geleden. De verschillen tussen de twee partijen zijn geleidelijk verslechterd sinds Moreno aantrad en zijn regering begon te verschillen van Correa's. Moreno heeft bij talloze gelegenheden verklaard, dat hij 'geen loyaliteit wil onder valse voorwendselen' en klaagt over de economische situatie achtergelaten door Correa, die naar verluidt heeft gelogen over de schuld van het land door te suggereren dat het veel lager was dan het in werkelijkheid was. De kloof tussen hen verslechterde na het besluit van Moreno om vicevoorzitter Jorge Glas, een bondgenoot van Correa, tijdelijk te vervangen nadat Glas betrokken was geraakt bij de grote corruptiezaak inzake het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Glas blijft in de gevangenis voor zijn rechtszaak.

President Moreno besloot om María Alejandra Vicuña, minister van Stadsontwikkeling en Huisvesting, te benoemen tot interim-vicepresident van Ecuador, waardoor de verdeeldheid binnen de partij verder werd verdiept.

Correa beschuldigde zijn opvolger van het implementeren van beleid waar de oppositie de voorkeur aan gaf. Moreno zei, dat hij alleen maar tracht om 'een proces van nationale verzoening' tot stand te brengen, en zorgde ervoor dat hij, ondanks kritiek, doorgaat in de strijd tegen corruptie. 

Recente spanningen hebben de Correa-factie van AP ertoe gebracht om de president als partijleider afgelopen oktober te ontslaan. De Nationale Kiesraad negeerde echter de beslissing en voerde aan dat het besluit niet was genomen tijdens een nationale AP-conventie. 

Onzekerheid blijft toenemen temidden van speculaties, dat Moreno's verdrijving slechts het begin is van Correa's plannen voor de partij. In het verleden heeft hij gesproken over het vormen van een constituerende vergadering die Moreno zou vervangen en hem zou toestaan ​​terug te keren als president.

Man (26) bij schietpartij aan de Gosieweg (Curaçao) omgekomen

(Bron: Extra)
Een 29-jarige verdachte is aangehouden



Het Persbureau Curaçao meldt vandaag, maandag 27 november 2017, dat de 26-jarige Darwin Ernesto Herro Acosta bij een schietpartij aan de Gosieweg is omgekomen. Dat gebeurde zondagochtend tegen half zes. 

Het slachtoffer had schotwonden aan zijn bovenlijf.

Ter plaatse is de 29-jarige X.A.T. aangehouden. In zijn woning is huiszoeking gedaan.

De politie roept getuigen van de schietpartij op om zich te melden. U kunt bellen naar nummer 917. Het is ook mogelijk om de anonieme tiplijn 108 te bellen.

(Bron:  Google Earth/Suriname Mirror)

Open brief aan president Bouterse: 'No wan dok we’o dok'

(Bron foto: Facebook/Curtis Hofwijks)
'Uw uitspraak ervaren wij als schending van onze persoonlijke rechten en vrijheden, discriminatoir en als beschadiging van onze morele integriteit'

'Aan u hebben wij een vraag: hoeveel miljoenen Srd hebben de festiviteiten te Brokopondo ons gekost?'


Paramaribo, Suriname maandag 27 november 2017 
OPEN BRIEF AAN: Zijne excellentie President van de Republiek Suriname dhr. D.D. Bouterse,

Wij, burgers van de Republiek Suriname, zijn blij dat u nota heeft genomen van onze aanwezigheid op het Onafhankelijkheidsplein, op zaterdag 25 november j.l. Ondanks diverse intimidatiepogingen gericht aan diverse personen, het inzetten van een volledig uitgeruste Militaire Eenheid, en diverse gewapende personen in burger, stonden er op het Onafhankelijkheidsplein, Surinamers die opkomen voor hun rechten, zoals vastgelegd in de grondwet van onze Republiek die wij allen onderschrijven. 

Wel betreuren wij, dat u, als staatshoofd van onze Republiek Suriname, in de officiële toespraak ter viering van de 42 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname, te Brokopondo, heeft uitgesproken: 'I abi sma di e tak dat unu e vermors moni. Dan den kari sma fu go protesteer. No wan sma go. Mek den 200 of 150 sma san ben de tap a Plein, mek' den go dok. Mek' den go rust. Eeuwig mi yere den moe, mek' den tan moe.' Zulks hebben wij vernomen uit diverse media. 

Wij ervaren deze uitspraak als schending van onze persoonlijke rechten en vrijheden, discriminatoire en als een beschadiging van onze morele integriteit.

Wij hopen, dat u, de President van onze democratische republiek Suriname, nimmer deze attitude en woorden zoals door u uitgesproken aan de dag zult leggen. Het siert een staatshoofd kritiek als gratis advies te ervaren en om al haar burgers, ongeacht hun afkomst, politieke visie, etniciteit, geloofsovertuiging of lidmaatschap bij een organisatie, met gelijkheid en respect te bejegenen. 

Wanneer u een keer moe bent van de taak ons land weer op te bouwen en te bevrijden van wanbeleid, corruptie, armoede, criminaliteit en vervagende normen en waarden, hopen wij dat u uw rust in acht neemt en vol energie, doorzettingsvermogen en dedicatie weer uw ambt oppakt of overdraagt aan iemand die daar niet te moe voor is. 

Excellentie, aan u hebben wij een vraag: hoeveel miljoenen SRD hebben de festiviteiten te Brokopondo ons gekost? Graag concreet een uiteenzetting met specificatie van middelen, leveranciers, en facturen. En uit welke begrote post zijn deze financiële middelen gekomen? Dit in het kader van transparantie en openbaarheid van bestuur. 

Tot slot geven wij mee dat wij zullen blijven strijden voor een rechtvaardige respectvolle Surinaamse samenleving. 

Wij wensen de neerwaartse spiraal van vervagende normen en waarden een halt toe te roepen en het tij te keren. Wij zijn net als vele Surinamers moe van uw wanbeleid, maar onvermoeibaar in onze strijd voor verbetering van het lot van alle Surinamers. 

Wij laten niets aan het toeval over, en vertalen het hierbij graag voor u wat wij hiermee precies bedoelen en wel gebruikmakende van de vocabulaire waaruit u put: 'no wan dok we’o dok, we ow strey de f' strey'. 

Hoogachtend, 
De Surinamers die op 25 november2017 op het Onafhankelijkheidsplein waren.
Xaviera Jessurun

VHP wil 'ghetto' Abrabroki helpen transformeren naar 'get to Abrabroki'

Buurtbewoners Abrabroki willen af van het 'ghetto' karakter van de buurt

(Bron foto's: Facebook/Santokhi)

De VHP wil 'ghetto' Abrabroki helpen transformeren naar een andere branding 'get to Abrabroki'. Dit is met de VHP afgesproken tijdens een bijeenkomst gisteravond, zondag 26 november 2017, die gehouden is op uitnodiging van Stichting Belangenbehartiging Abrabroki en Omgeving. 

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi was met een delegatie aanwezig op de vergadering. Tijdens deze bijeenkomst is van gedachten gewisseld met de buurtbewoners, onder wie vooral jongeren, over de problemen, maar ook over oplossingsmodellen.

 
De VHP zal met de stichting de projecten identificeren die uitgevoerd kunnen worden voor Abrabroki. De buurtbewoners hebben aangegeven dat Abrabroki een 'ghetto' karakter heeft, waar ze van af willen.

De buurt heeft tal van prominenten en talenten opgeleverd op verschillende gebieden voor de maatschappij. De VHP heeft toegezegd dat ze als bescheiden 'bruggenbouwers' zullen zorgen voor topsport, model buurtontwikkeling en de nationale ontwikkeling, via het aanleveren van opgeleid kader, waarover zij beschikt.

Topsporter Ronnie Aloema, die de bijeenkomst voorbereid had met de stichting, trad publiekelijk toe tot de VHP, en motiveerde waarom hij dat gedaan had. Hij wil namelijk ontwikkeling zien in de buurt en heeft het volste vertrouwen en geloof in de VHP. Hij is ervan overtuigd, dat de partij in staat is ontwikkeling te brengen voor de gemeenschap van Abrabroki én het land.


Personeel ministerie van RGB wil af van directrice Leandra Woei

(Bron foto: gov.sr)
'Ze frustreert ons door ons in onzekerheid te brengen'

'Zonder ons te verweren worden we thuis gezet, we krijgen slechts een brief'


'Mevrouw Woei moet weg, a musu gowe', zeggen medewerk(st)ers van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) in de Ware Tijd van vandaag, maandag 27 november 2017. Ze hebben vrijdag hun bezwaren tegen directrice Leandra Woei naar voren gebracht tijdens een vergadering met vakbondsleider Ronald Hooghart in het CLO-gebouw aan de Gemenelandsweg. 

Het personeel geeft haar de schuld van sommige mutaties en het ter beschikking stellen van personen, zonder opgaaf van reden. 'Ze frustreert ons door ons in onzekerheid te brengen. Als ik maandag aan het werk ben, wil ik Woei niet als directeur zien', zegt een personeelslid. 'Als ze toch aanblijft zullen we actie voeren, totdat ze weg is. De maat is vol', voegt een collega toe.

Personeelsleden beweren dat collega's van de ene op de andere dag naar een andere afdeling worden overgeplaatst zonder dat zij vooraf zijn ingelicht. 'Als iemand heeft gestolen op een afdeling, moet die persoon aangesproken worden, want herhaling moet voorkomen worden.'

Het probleem wordt niet verholpen door iemand simpelweg over te plaatsen, vinden zij. Volgens de medewerk(st)ers gaat Woei als 'een Turk' tekeer op het ministerie en is wat zij zegt wet. 'Zonder ons te verweren worden we thuis gezet. We krijgen slechts een brief en dat is het. Dit is echt rancune', zegt een personeelslid.

Niet alle RGB-medewerkers zijn bij de bondsvergadering. 'Niet iedereen durft hier te zijn, want er is aan ons gezegd dat ze pre­sentie gaan opnemen en wie er niet is, mag maatregelen verwachten.' De in ongenade gevallen directrice was niet bereikbaar voor commentaar.

Wat de bond ofwel Hooghart onderneemt voor het personeel is niet duidelijk. De Ware Tijd gaat daar niet op in...

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Owen Pryor, voorzitter vereniging Makamboa, door president Bouterse benoemd tot Ridder in Ere-Orde van de Palm

(Bron foto: Nationaal Inforrmatie Instituut)
Bouterse stelt Pryor als een voorbeeld voor jongeren


Owen Pryor, voorzitter van de goudzoekersvereniging Makamboa te Nieuw Koffiekamp, is zaterdag door president Desi Bouterse benoemd tot Ridder in de Ere-Orde van de Palm. Bouterse is vol lof over de wijze waarop Makambos zich heeft ingezet tijdens onderhandelingen met goudbedrijf IAmGold/Rosebel Gold Mines in belang van de ontwikkeling van het district. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 27 november 2017.

De twee partijen tekenden eerder deze maand een overeenkomst waardoor de goudzoekers nu met toestemming van het bedrijf en de regering mogen werken in de Roma-pit in de Rosebel-concessie.

Het staatshoofd stelt Pryor als een voorbeeld voor de jongeren. Hij merkte op, dat zodra bekend is dat er ergens goud is gevonden 'leki mampira, leki pingo' erop wordt afgegaan.

De goudzoekers verenigd in Makamboa hebben jarenlang geprobeerd om toegang te krijgen tot het gebied. Dat ging gepaard met barricades van toegangswegen tot de concessie en botsingen tussen de werkers en beveiligers. Tijdens een bijeenkomst met de commissie te Brokobaka, in augustus, heeft Bouterse gevraagd, dat de rust gegarandeerd blijft, zodat de regering haar afspraken met IAmGold kon nakomen. Pryor beloofde toen dat de rust niet verstoord zouworden.

'Unu musu leri den pikin dati samenwerking, scholing nanga organisatie belangrijk', zei de president zaterdagavond bij de decoratie tijdens de volksreceptie in verband met de Srefidensi-viering in Brokopondo.

Assemblee begint met behandeling van de begroting voor 2018

Begroting is voor het eerst als één ontwerpwet ingediend


De Nationale Assemblee start vanmiddag, maandag 27 november 2017, met de behandeling van de begroting voor 2018. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons heeft eerder aan Starnieuws meegedeeld, dat zij hoopt dat op 15 december de begrotingsbehandeling kan worden afgerond. De coalitie heeft vrijdag gesproken met ministers over de begroting. Vandaag wordt het gesprek voortgezet. 

Ook de vaste commissies hebben gesprekken gevoerd met de ministers over de begroting.

Een algemene klacht is, dat de middelen die worden begroot niet beschikbaar zijn, waardoor een groot deel van de programma's, niet uitgevoerd kunnen worden. De begroting is voor het eerst als één ontwerpwet ingediend. Voorheen werd voor elk ministerie een aparte wet ingediend.

Er is een grote commissie van rapporteurs, die de openbare behandeling voorbereid, benoemd. In de grote commissie van rapporteurs, bestaande uit vijftien Assembleeleden, hebben zitting:
Amzad Abdoel (voorzitter/NDP), Asiskumar Gajadien (VHP), Stephen Tsang (NDP), Diana Pokie (ABOP), Celsius Waterberg (BEP), Carl Breeveld (DOE), Jennifer Vreedzaam (NDP), William Waidoe (PL), Wendell Asadang (NDP), Gregory Rusland (NPS), Raymond Sapoen, Cleon Gonsalves (PALU), Rossellie Cotino (NDP), Krishna Mathoera (VHP) en Rachied Doekhie (NDP).

50-Jarige loper overlijdt tijdens vierde editie van de KLM Curaçao Marathon

'Een triest einde van een prachtig evenement'


De vierde editie van de KLM Curaçao Marathon kende gisteren een triest einde. Een van de deelnemers kwam tijdens het hardlopen om het leven. Verschillende bronnen melden, dat het gaat om de 50-jarige Rob Bremer, zo bericht vandaag, maandag 27 november 2017, het Antilliaans Dagblad.

De man deed mee aan de halve marathon en werd ter hoogte van de Dr. Martin Luther King Boulevard, vlak voor de finish bij het Lions Dive Beach Hotel, onwel. De identiteit en doodsoorzaak van het slachtoffer worden door de organisatie niet bevestigd uit privacyoverwegingen.

Curd Evertsz, hoofd Safety, Security & Emergency Response, vertelt wel dat de deelnemer direct werd geholpen door omstanders, waarna paramedici, medici en twee ambulances snel ter plaatse waren voor reanimatie. Hij werd overgebracht naar het Sint Elisabeth Hospitaal, waar ook het ziekenhuispersoneel er alles aan deed om het tot een goed einde te brengen. 

'Maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Een triest einde van een prachtig evenement.'
De Nederlandse Daniël Korevaar behaalde overigens de eerste plaats met een tijd van 2 uur, 48 minuten en 20 seconden. 'Een marathon uitlopen binnen drie uur, dat is een ongekende prestatie.'




De Nederlander wordt in het klassement van de marathon op Curaçao opgevolgd door de Poolse Piotr Suchenia met een tijd van 3:01:39. De Nederlander Jeroen Plevier sloot de top drie af met een tijd van 3.11.31. 

Bij de halve marathon ging de Curaçaose Marlies Kort met de eerste prijs naar huis. Ze liep de 21.1 kilometer uit in 01.27.29. De Arubaanse Joatham Kock werd tweede met 01.32.37, gevolgd door zijn landgenoot Marcoi Lopez met een tijd van 01.35.22. 

Liepen bij de eerste editie in 2014 ongeveer 2.000 deelnemers mee, nu waren er meer dan 2.500 inschrijvingen. De lopers kwamen uit 37 verschillende landen.

Aantal toeristen op Curaçao eerste tien maanden van dit jaar dalend

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Curaçao Tourist Board (CTB) presenteert cijfers


In de eerste tien maanden van dit jaar heeft de toeristenindustrie 749 miljoen gulden opgeleverd voor de Curaçaose economie. Dat blijkt uit cijfers van de Curaçao Tourist Board (CTB), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 november 2017. In diezelfde periode heeft Curaçao 325.141 verblijfstoeristen mogen verwelkomen. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is hier sprake van een daling van 11 procent.

Van januari tot en met oktober 2016 bezochten namelijk 367.337 verblijfstoeristen het eiland. Ook het aantal overnachtingen in de eerste tien maanden van dit jaar vertoont ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar een negatief resultaat.

Van januari tot en met oktober hebben toeristen 2.915.889 nachten op Curaçao doorgebracht; een daling van 2 procent vergeleken met 2016. Van het aantal overnachtingen behoort 64 procent Europese toeristen toe.

Ter informatie:


Driejarige Roshandrick ‘Eugene’ Frans nog steeds vermist op Aruba

Waarnemend premier Otmar Oduber: 'Elke minuut telt'

 
'Elke minuut telt', zei waarnemend premier Otmar Oduber in een speciaal belegde persconferentie gisteren, waarbij hij de Arubaanse bevolking opriep met zoveel mogelijk informatie en tips te komen over de driejarige Roshandrick ‘Eugene’ Frans, die vermist wordt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 27 november 2017.

Zijn vijfjarige broer Rishandro Anastacia kwam vrijdag om het leven nadat hij woensdag met ernstige verwondingen in het ziekenhuis terecht kwam. De artsen vermoedden al snel dat het om mishandeling ging en schakelden de politie in.

De moeder, stiefvader en oma van Rishandro zijn als verdachten opgepakt.

De persconferentie werd gisteren gehouden om valse berichtgeving tegen te gaan. Weliswaar zijn de politie en de Koninklijke Marine tijdelijk gestopt met de zoektocht, maar dat is niet omdat de peuter gevonden zou zijn, maar omdat alle binnengekomen informatie nagetrokken moet worden.

De aanwezige politiewoordvoerder: 'We werken informatiegericht, met het tactische team en de inlichtingendienst wordt alle informatie verwerkt om gerichter te zoeken.' Maar, tips en informatie zijn nog altijd welkom, want de verdachten maken tot nu toe gebruik van hun zwijgrecht.

'Stopzetting contracten bedrijven met overheid leidt tot verlies arbeidsplaatsen'

Vereniging Surinaams Bedrijfsleven: 'Bron van inkomsten komt te vervallen'


Stopzetting van contracten die bedrijven met de overheid hebben, zal opnieuw zorgen voor een schok in de bedrijvigheid van het land. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) verwacht, dat 'weer arbeidsplaatsen verloren zullen gaan, ook vanwege het feit dat de economie de ernstige contractie van vorig jaar nog niet te boven is', zegt directeur Steven Mac Andrew vandaag, maandag 27 november 2017, in de Ware Tijd.

Hij reageert op het besluit van de regering om per 31 december alle contracten te beëindigen met dienstverleners en verhuurders van panden. De instructie staat in een brief van 1 november.

Het besluit om alle contracten op te zeggen, is op 6 oktober genomen door de Onderraad voor Aanbestedingen en Gunningen (Orag). In januari volgend jaar zullen nieuwe aanbestedingen worden gehouden.

De stopzetting van contracten met diverse dienstverleners is volgens Mac Andrew een duidelijke indicatie voor de VSB, dat de overheid nog steeds haar uitgaven scherp in de gaten moet houden, dus stringent moet bezuinigen. Immers, het begrotingstekort moet verder teruggedrongen worden.

Echter, de beëindiging zal gevolgen hebben voor economische activiteiten, aangezien dienstverleners ook genoodzaakt zullen zijn om te bezuinigen, vanwege verminderde inkomsten. 'Erger nog, ze zullen moeten stoppen met ondernemen, omdat hun bron van inkomsten is komen weg te vallen.'

De stopzetting van overheidscontracten zal niet alleen negatieve gevolgen hebben, maar kan een positief effect hebben op het functioneren van de overheid, meent Mac Andrew. Beëindiging van de contracten met diverse dienstverleners zal de overheid dwingen haar personeel, ambtenaren, effectiever en efficiënter in te zetten.

NV Grassalco bouwt in Brownsweg panden voor een goudopkoopkantoor en een bank

'Met komst goudopkoopkantoor hoeven kleine goudzoekers niet meer naar Paramaribo'

(Bron foto: Grassalco)
Op termijn ook aan de Afobakaweg een goudopkoopkantoor voor goudzoekers Sarakreek


Staatsbedrijf NV Grassalco bouwt twee panden in Brownsweg voor een goudopkoopkantoor en een bank. De ceremonie en de onthulling van het projectbord vond donderdag plaats, aldus vandaag, maandag 27 november 2018, Starnieuws. Het ligt in de bedoeling om in augustus 2018 het complex officieel in gebruik te nemen. 

Grassalco financiert de panden om de dienstverlening dichter bij de gemeenschap van Brokopondo te brengen, aldus het bedrijf. Een van de panden zal door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) worden beheerd. Voor het goudopkoopkantoor zal ook met een partner in zee worden gegaan. Het complex zal voldoen aan internationale standaarden op het gebied van functionaliteit, veiligheid, esthetica en transparantie en wordt gebouwd door lokale ondernemers.

Met de investering geeft het staatsmijnbouwbedrijf verder inhoud aan zijn beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan de andere kant haalt het op termijn extra inkomsten binnen. De steenslagoperatie van het bedrijf staat in Brokopondo.

President-directeur Sergio Akiemboto zei, dat er goed is nagedacht over het project en er zit een strategie achter de investering. Brokopondo is een 'gouddistrict'. Er is volgens Akiemboto vooraf onderzoek gedaan onder de lokale goudzoekers, goudopkopers en de lokale gemeenschap over de haalbaarheid van de investering. Met de komst van het goudopkoopkantoor hoeven de kleine goudzoekers niet meer naar Paramaribo. Ze kunnen hun waar gelijk verkopen dichtbij hun werkgebied. Zij hebben de mogelijkheid het verdiende geld direct te storten op de bank op hetzelfde complex. 'Ze besparen daarmee niet alleen geld, tijd en energie, hun veiligheid is beter gegarandeerd. En er wordt werkgelegenheid gecreëerd.'

Hetzelfde geldt voor de rest van de gemeenschap in Brokopondo die voor bankzaken niet meer naar Paramaribo hoeft. Een ATM zal een ieder in staat stellen te allen tijde geld te lichten.

Akiemboto wees erop, dat de bouw van het complex slechts de eerste fase van het project inluidt. Uitbreiding van het complex met meer diensten is ook in de planning, naast het (om)scholen van de kleine goudzoekers in onder meer het kwikvrij winnen van goud. De UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de VN, heeft hiertoe al ondersteuning toegezegd.

Om de goudzoekers uit het Sarakreekgebied en omstreken ‘op te vangen’, wil het staatsmijnbouwbedrijf op termijn ook aan de Afobakaweg een goudopkoopkantoor bouwen.

'Er zijn concrete plannen voorbereid voor verhoogde paraatheid van Korps Politie Suriname' - 'Het moet niet bij woorden blijven'

Minister Welzijn: 'Een nieuw dienstrooster gaat in voor de verschillende ploegen'

Bewindsman erkent dat de criminaliteit zorgwekkend is


Minister Ferdinand Welzijn (waarnemend op ministerie van Justitie en Politie) erkent dat de criminaliteit zorgwekkend is, waarbij de afgelopen dagen weer een piek geconstateerd is. 'Ik ben al enige tijd intensief in overleg met de korpsleiding. Er zijn concrete plannen voorbereid voor een verhoogde paraatheid van het Korps Politie Suriname. Vanaf dinsdag gaat een nieuw dienstrooster in voor de verschillende ploegen', zegt de minister vandaag, maandag 27 november 2017, op Starnieuws. 

De bewindsman begrijpt dat de samenleving zich zorgen maakt om de criminaliteit, die duidelijk aan het verruwen is. Hij stelt, dat iedereen beter zal moeten presteren om zichtbare resultaten te bereiken. De situatie, met diverse haarden, is in kaart gebracht. Ook de nodige middelen en materieel zijn beschikbaar voor een trefzekere aanpak, zegt Welzijn. De aanpak zal goed doorgenomen worden met de betrokken leidinggevenden.

De minister zegt, dat de korpsleiding door hem ook erop is gewezen, dat trefzeker opgetreden zal moeten worden. Het is de taak van de politie om ervoor te zorgen dat het veiligheidsgevoel terugkeert. Daarbij verlenen het Nationaal Leger, de Penitentiaire Ambtenaren en ook de Brandweer een bijdrage aan het in stand houden van het gevoel van veiligheid binnen de samenleving.

De regering heeft middelen vrijgemaakt opdat de politie ervoor kan zorgen dat de criminaliteit wordt beteugeld. Welzijn zegt dat resultaten moeten worden neergezet. Hij eist dat van de korpsleiding, die hiervoor de nodige ondersteuning krijgt.

'Ook de georganiseerde drugscriminaliteit die van buiten op ons afkomt wordt niet onderschat. Het vormt een ernstige dreiging die ik persoonlijk met mijn team zal moet aanpakken. Het moet niet bij woorden blijven en ik vraag ook aan alle medewerkers om de woorden die wij uiten en menen op dit stuk ook in daden om te zetten.'

India herdenkt met plaquette naar Suriname vertrokken contractarbeiders

(Bron foto: The Hindu)
Ambassadrice van Suriname in India Aashna Kanhai: 'Dit is de ghat waar mijn voorouders voor het laatst op de Indiase bodem hebben gestaan'


Op 26 februari 1873 vertrok de Lalla Rookh, het eerste schip met contractarbeiders, uit een van de dorpen langs de Hooghly rivier in Calcutta naar Suriname. Meer dan 144 jaar later, op zaterdag 25 november, is een plaquette onthuld op dezelfde plek, die nu bekend is als Suriname Ghat, zo bericht vandaag, maandag 27 november 2017, onder andere The Hindu

(Bron foto: Bishwarup Dutta/The Telegraph)
De plaquette is ter nagedachtenis aan de reis die de arbeiders toen maakten en waarbij ze zeven zeeën overstaken om in een ander land te werken.

'Dit is de ghat waar mijn voorouders voor het laatst op de Indiase bodem hebben gestaan', zei de ambassadrice van Suriname in India, Aashna Kanhai, tijdens het evenement. Ze vertelde dat tussen 1873 en 1916 meer dan 34.000 arbeiders uit Oost-India naar Suriname vertrokken en dat 65% van deze mensen nooit terugkwamen.

De plaquette, in het Nederlands, is onthuld bij het Mai-Baap-monument in het Garden Reach gebied van Kolkata.

De Nederlandse ambassadeur, Alphonsus Stoelinga, zei dat het monument een gedeelde periode van geschiedenis tussen India, Suriname en Nederland weergeeft. Hij zei dat de slavernij in Suriname in 1863 werd afgeschaft en dat er in 1873 een overeenkomst was tussen de Britse en Nederlandse regering voor het vervoer van contractarbeiders uit India naar de suikerplantages van Suriname.

Het gedenkteken van 'Mai-Baap' werd in oktober 2015 onthuld door de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj. Het is een aluminiumbeeld van een Indiaas echtpaar, met een potli (een kleine zak), die arbeiders meenemen als ze in verre landen aan de andere kant van de wereld gaan werken. Het oorspronkelijke Mai-Baap monument staat in Paramaribo en symboliseert de eerste Indiase man en vrouw die voet aan wal zetten in Suriname.

(Suriname Mirror/Starnieuws/The Times of India/The Telegraph)

Nederlandse toerist (75) vermoord in een benedenwoning aan Kwattaweg, Paramaribo

(Bron foto: Facebook)
Slachtoffer gekneveld aan armen en benen


In een benedenwoning aan de Kwattaweg, ter hoogte van Rensproject, is zondagochtend 26 november 2017, een man dood aangetroffen. Hij was gekneveld aan armen en benen, aldus de Ware Tijd. 

Het slachtoffer is de 75-jarige Nederlandse vakantieganger Jacobus Jansen. Het lichaam werd aangetroffen door een bewoner van het bovenhuis. Zijn hals was gebonden met een stuk laken. Het slachtoffer is hoogstwaarschijnlijk door wurging om het leven is gekomen.

De woonruimte van het slachtoffer was helemaal overhoop gehaald. Het vermoeden bestaat dat dit slachtoffer door criminelen om het leven is gebracht.

Er kan sprake zijn van roofmoord, zegt de politie, zo bericht het Dagblad Suriname.

Jogi (VHP) wil meer openheid regering over relatie Van Dijk-Silos met Kabinet van de President

Ex-bewindsvrouwe is nu speciaal vertegenwoordigster of wel 'legal consultant' en 'legal adviser' van president Bouterse


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering meer openheid moet geven over de relatie die Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie, momenteel heeft met het Kabinet van de President. De ex-bewindsvrouwe is volgens haar eigen verklaring in de media nu speciaal vertegenwoordigster of wel 'legal consultant' en 'legal adviser' van president Desi Bouterse. 

'Nu zij dat op eigen titel aangeeft, wil ik de resolutie zien waarin haar benoeming is vastgelegd. Wij willen ook weten wat de voordelen zijn die Van Dijk-Silos uit zo'n benoeming ter beschikking heeft', zegt Jogi zondag 26 november 2017 in het Dagblad Suriname op haar website.

De parlementariër voert aan, dat het land in een ernstige crisis zit en het nu niet gehoord is om bedankte ministers, die een heel slechte job hebben gedaan, met hogere salarissen, diensttelefoons, beveiliging en meerdere dienstauto’s op andere posten te accommoderen, terwijl men niet eens in staat is ‘toiletpapier voor de universiteit te kopen’. De VHP’er benadrukt, dat enkele maanden geleden Eugene van der San werd herbenoemd als kabinetsdirecteur door president Desi Bouterse, maar ‘stiekempjes’ zijn oude ministerssalaris en privileges mocht behouden. Het zal hem daarom niet bevreemden wanneer blijkt, dat ook Van Dijk-Silos zo'n ‘pakket’ meekrijgt.

Jogi stelt, dat het geen geheim is dat Nailah van Dijk, de dochter van Jennifer van Dijk-Silos, eerder als deeltijds juridisch adviseur op het Kabinet van President is aangetrokken nadat moeder Jennifer benoemd werd tot minister. Deze kwestie werd in 2016 al breeduit gemeten in het parlement toen Jogi en collega Marinus Bee (ABOP) onthulden, dat de advocatenpraktijk van de ex-bewindsvrouwe duizenden Surinaamse dollars verdiende voor geleverde diensten aan de overheid. De ABOP-fractie, die zware kritiek leverde op de ex-minister, stelde toen, dat haar ministerschap een beloning was voor haar rol bij de uitslag van de verkiezingen van 25 mei. Silos was vóór haar ministerschap voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.

'Als haar advocatenkantoor al werkt voor de regering, waarom moet zij als persoon extra in dienst worden genomen?', stelt Jogi. P

De VHP’er vindt het vreemd, dat de president bewindslieden op het ministerie van Justitie en Politie ongeschikt verklaart en de laan uitstuurt, maar uiteindelijk toch terughaalt om hem op zijn kabinet te accommoderen. 'Wanneer je eenmaal ongeschikt bent verklaard door dezelfde president, dan rijmt het inderdaad niet wanneer dezelfde president je weer accommodeert. Volgens mij weet de president ook niet wat hij moet doen en welke richting hij het land wil laten opgaan. Ik denk dat hij zich niet stoort aan God noch gebod. Al deze dingen maken dat het bestuur in het land heel slecht is', stelt de VHP’er.

Van Dijk-Silos is in maart van dit jaar gevraagd door president Bouterse om haar portefeuille ter beschikking te stellen na een brief van het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie aan het staatshoofd, waarin het vertrouwen in haar werd opgezegd. Van Dijk-Silos had kort daarvoor besloten dat onder andere de politiebeveiliging van leden van het OM, rechters en oud-presidenten weg kwamen te vallen. Dit besluit viel niet in goede aarde bij de belanghebbenden.

Brandbrief vijf leden AdeKUS-bestuur aan voorzitter Menke over oneigenlijk aantrekken HR-manager

Bestuur universiteit neemt weer besluit zonder het voltallig bestuur hierin te kennen

Nurmohamed (VHP): 'De klachten over dictatorschap van een deel van het AdeKUS-bestuur nemen toe'


Vijf leden van het hoofdbestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (BvU, AdeKUS) hebben 15 november 2017 een brandbrief gestuurd naar de voorzitter van het bestuur, Jack Menke. De brief lekte onlangs uit op social media, aldus het Dagblad Suriname zondag 26 november 2017 op haar website. 

Bij de bestuursvergadering van 14 november is gebleken, dat namens het bestuur van de universiteit weer een besluit is genomen zonder het voltallig bestuur hierin te kennen dan wel de noodzakelijke informatie met hen te delen. Dit, terwijl de mededing een noodzakelijke handeling dient te zijn. Het betreft in deze de voorwaarden, waaronder de aanstelling van een HR-manager (Human Resources/Personeelszaken), heeft plaatsgevonden. Betrokkene is in dienst genomen door het BvU, althans door delen van het BvU, zonder de vereiste procedures en geldende regelingen in acht te nemen.

Aan de desbetreffende functionaris is gelijk bij haar aantreden, per 1 oktober 2017, een contract voor onbepaalde tijd met een proeftijd van twee maanden aangeboden. Dit wijkt volgens een deel van het bestuur af van de gebruikelijke regeling. Hiernaast is met haar ook een salaris overeengekomen, dat buiten de vigerende regelingen valt en verder nog gebaseerd is op toekomstige aanpassingen.

De desbetreffende leden vinden het afsluiten van deze contracten op basis van ongerealiseerde resultaten bedrijfseconomisch niet verantwoord en onjuist. De leden hameren erop dat zij geen goedkeuring geven aan de wijze waarop zaken aan toe zijn toegegaan.

In de brief wordt duidelijk gesteld dat het contract zoals afgesloten met betrokkene, zorgt voor een ongezonde situatie op de werkplek, ongeoorloofd een bevoorrechte positie creëert voor de persoon en ongelijkheid en niet handelbare precedenten schept. De bestuursleden typeren het besluit als ongeldig en vragen de voorzitter om het ook als zodanig te verklaren. De HR-manager dient volgens de juiste procedure te worden aangenomen. Er wordt ook op gewezen, dat individuele BvU-leden zich dienen te onthouden van het aangaan van toezeggingen, het ontbinden en afsluiten van contracten, zonder uitdrukkelijk mandaat van het voltallig bestuur.

Na contact te hebben opgenomen met bestuursvoorzitter Jack Menke, bleek dat die in het buitenland vertoeft. Van hem kon nog geen reactie worden verkregen. Inmiddels heeft het dagblad vernomen, dat ook de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van deze situatie op de hoogte zou zijn gesteld. Van hem kon vooralsnog, vanwege zijn druk werkschema, nog geen reactie worden verkregen.

Parlementariër Riad Nurmohamed (VHP) heeft via social media ook kennis genomen van de brandbrief van vijf leden van het universiteitsbestuur richting de voorzitter van het bestuur. 'De klachten over dictatorschap van een deel van het AdeKUS-bestuur nemen inderdaad toe. Als het inderdaad zo is, zou ik de minister adviseren zo iemand op staande voet te ontheffen. Als dit waar is, moet hij het afleren', stelt Nurmohamed

Nurmohamed voert ons terug naar het bestuur Li Fo Sang-Rusland, die wel besluiten nam met voldoende draagvlak van alle leden. Daarna kwam het bestuur Sidin-Vaseur, die naar zijn kennis binnen een jaar de rest van de leden aan een kant zou hebben gezet. Hij rekent het die aan de kant geschoven leden aan, gezien zij klaarblijkelijk niet zijn opgekomen voor hun rechten en plichten. 'Die hadden precies moeten doen wat deze leden hebben gedaan', aldus Nurmohamed.
Er zijn regels waar ook het BvU zich aan moet houden.

'Er zijn meer dingen waar het bestuur precies zo besluiten over neemt. Er is bijvoorbeeld geen consistentie in beleid. Er is een aantal mensen met ontslag gestuurd, hun contracten zijn niet verlengd. Andere soortgelijke mensen mogen echter wel door werken. Er zijn voorkeursbehandelingen. Dit is in geen enkel bedrijf acceptabel. Verder wordt er ook frustrerend beleid gevoerd op de AdeKUuS. In plaats van mensen te benoemen, worden er commissies benoemd voor bepaalde posten. Dat werkt frustrerend op de organisatie. Als er vacatures zijn, moeten die gewoon ingevuld worden. Zit niet commissies te benoemen voor directeuren of decanen', zegt Nurmohamed.

Hij heeft bewondering voor de bestuursleden die in een financieel krappe situatie de organisatie nog durven te leiden. Echter wenst hij niet dat politieke druk, net als bij het voorgaande bestuur, de overhand neemt.

11 Doden bij busongeluk in zuiden van Chili

Autoriteiten onderzoeken oorzaak ongeluk, maar snelheid kan factor zijn geweest



Elf mensen zijn zaterdag 25 november 2017 gedood en nog eens 20 gewonden na een busongeluk in Zuid-Chili. De bus vervoerde 45 passagiers inclusief ambtenaren van het plaatselijke gezondheidscentrum die met de lokale bevolking werken.  

Ze reisden langs een route in de regio Araucania  Volgens de eerste gegevens vond het ongeval plaats rond zes uur in de avond uur ter hoogte van kilometer 24 van Route CH181, toen de bus, gehuurd door de gemeente Tirúa, van de brug over de Quino-rivier reed.

Autoriteiten hebben gezegd dat, hoewel de oorzaak van het ongeval wordt onderzocht, zij van mening zijn dat snelheid een factor kan zijn geweest. 





(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)


(Suriname Mirror/Cooperativa.cl/Noticias Caracol/Twitter/YouTube)

Vrouwelijke gedetineerden in Brazilië nemen deel aan de jaarlijkse Miss-verkiezing

Verkiezing gericht op het vergroten van het zelfrespect van de vrouwen

(Bron foto's: The Daily Mail/AP &Reuters)


Gevangenen in de gevangenis Talavera Bruce (Rio de Janeiro, maximum beveiligde gevangenis voor vrouwen) hebben woensdag 24 november 2017 hun jaarlijkse schoonheidswedstrijd gehouden.

Hun oranje jumpsuits waren ingeruild voor avondjurken en hakken toen ze zich klaarmaakten voor de jaarlijkse schoonheidswedstrijd. Het evenement, waaraan tien vrouwen mogen deelnemen, terwijl de andere gevangenen hen aanmoedigen, is gericht op het vergroten van hun zelfrespect en geeft hen tijd om zich te herenigen met geliefden die ze niet vaak zien.



De Miss Talavera Bruce-verkiezing, die wordt uitgevoerd door kerk- en gemeenschapsgroepen, wordt al zo'n tien jaar gehouden.

Vrijwilligers verzorgen het haar en de make-up van tien gedetineerden in de penitentiaire inrichting Talavera Bruce, die worden beoordeeld op hun schoonheid, sympathie en houding in zowel formele als badkleding-competities.

'Iedereen is erg blij om bij hun familie te zijn. Ik voel me nerveus en tegelijkertijd gelukkig. Ik wou dat ik ook de vrijheid had gewonnen en dat ik mijn sjerp met mij mee zou nemen naar buiten', zei Mayana Alves, de Miss Talavera Bruce van dit jaar.

 
De andere 440 gevangenen en familieleden van de gevangenen mogen hun dierbaren zien terwijl zij zich showen om maar schoonheids- en stylingproducten te kunnen winnen.

'Op dit moment heb ik niet het gevoel dat ik in de gevangenis zit', zei Michelle Rangel die een straf uitzit voor drugshandel en werd verkozen tot winnaar vorig jaar. 'Mijn ziel is vrij.' 






(Suriname Mirror/EuroNews/ABC13/The Telegraph/YouTubeThe Daily Mail)