zondag 26 november 2017

Robby Makka: 'Minister Miranda heeft Suriname internationaal belachelijk gemaakt'

Makka hoopt dat Zeven Even van RBN na een pauze veel sterker terugkomt

'Bepaalde Surinamers moeten ophouden steeds naar soortgelijke handelingen van andere regeerperiodes te verwijzen'


Fiscaal-jurist Robby Makka, diasporaleider bij verschillende organisaties in Nederland, keurt de handeling van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) in de kwestie van het satirisch ochtendprogramma Zeven Even, van Rapar Broadcasting Network (RBN), af. Het programma, waar politici op humoristische wijze flink op de korrel werden genomen, is sinds 1 november in opdracht van OWT&C uit de lucht gehaald. 

'Wij weten dat satire in principe onderdeel is van het medialandschap om de journalistiek op een manier te brengen met humor. Als het niet de grens van smaad, laster en belediging overschrijdt, dan kan je dat allemaal tolereren', stelt de fiscaal-jurist zondag 26 november 2017 op de website van het Dagblad Suriname. Makka voert aan, dat dialoog in deze kwestie de beste methode is om na te gaan of het programma wel of niet in strijd met vergunningsvoorwaarden heeft gehandeld. Vooral gezien het feit dat Suriname op dit moment niet beschikt over een Mediaraad of geschillencommissie, die de beweringen van de overheid zou kunnen toetsen.

'Wij moeten de politiek laten voor wat het is en geen powerplay gebruiken door in De Nationale Assemblee aan te geven, ‘de wet geeft mij de bevoegdheid om dat te doen’. Recht is ruimer dan de wet. Wij moeten powerplay afkeuren. Laten wij kiezen voor dialoog in plaats van zenuwenoorlog.'

De hele powerplay van minister Miranda naar Rapar Broadcasting Network werkt volgens de fiscaal-jurist niet alleen demotiverend naar de samenleving en het medium toe, maar wordt ook internationaal als belachelijk gezien. RBN is in gebreke gesteld en moest binnen een etmaal de uitzendingen van Zeven Even stopzetten. Daar het bedrijf geen ruimte heeft gekregen voor eventuele correctie, ervaart RBN de sommatie van minister Miranda als misbruik van positie door de vergunningverlenende instantie.

Makka hoopt dat het programma na een pauze veel sterker terugkomt.

Hij vindt dat bepaalde Surinamers moeten ophouden door steeds naar soortgelijke handelingen van andere regeerperiodes te verwijzen. Zo werd in de de Assemblee door verschillende politici geprobeerd om de handeling van de bewindsman te rechtvaardigen, door te verwijzen naar de kwestie waar andere programma’s in de Nieuw Frontperiode uit de lucht werden gehaald. 'Dat is de grootste fout die bepaalde Surinamers steeds maken. Two wrongs don’t make one right. De interventie bij Zeven Even is fout', aldus Makka.

Hij benadrukt, dat in feite elk ministerie een afdeling klantenservice moet hebben waar goede communicatielijnen moeten openstaan met mediadirecteuren. Hier kunnen door middel van goede communicatie met mediadirecteuren snelle en simpele oplossingen worden gezocht indien iets niet goed zit bij een programma. 

'Ook in Nederland heb je satire en komedie waarin een heleboel mensen belachelijk worden gemaakt, maar het is belachelijk in het kader van belachelijkheid. Het is niet belachelijk om te beledigen of smaad toe te passen. Overschrijdt het smaad? Is het belediging? Is het op de man gespeeld in plaats van op de bal? Dan zou je je afkeuring kunnen uitspreken door in dialoog te gaan', aldus Makka.

Israëliër Colombia uitgezet verdacht van in gevaar brengen van veiligheid van de staat en de burger

Assi Ben-Mosh zou een netwerk dat prostituees en drugs aanbood hebben gerund

(Bron foto: Twitter)


Een Israëliër, Assi Ben-Mosh, die langer dan een decennium in Colombia heeft gewoond, is gearresteerd en het land uitgezet na een gezamenlijk onderzoek door de federale politie en de immigratiedienst. Dat melden zondag 26 november 2017 media in Israel èn Colombia.

De man, bekend als zakenman, woont in Taganga en is eigenaar van een bekend hostel in de stad en een partner in andere toeristische plekken.


Een paar maanden geleden werd een onderzoek gestart door teams in de stad Santa Marta die de toeristische gebieden controleren waarin hij opereerde, op verdenking van het organiseren van drank- en drugsfeesten waarvan ook werd verdacht, dat er minderjarigen aanwezig waren.

Volgens de lokale pers heeft de politie hem uitgezet wegens 'het overtreden van de immigratie- en ingezetenwetgeving en het in gevaar brengen van de veiligheid van de staat en de burger (niet in de context van terrorisme, maar in de context van misdrijven die het publiek schaden) en overtreding van de openbare orde'.

Maar, tot op heden is echter geen enkele aanklacht ingediend tegen de bekende zakenman wiens cliënteel wellicht de bezorgdheid over de staatsveiligheid zouden kunnen verklaren.

De Colombiaanse politie zei, dat de verdachte werd gearresteerd toen hij arriveerde bij het Colombiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om een ​​proces voor burgerschap te beginnen. Volgens de lokale politie arriveerde hij vergezeld van gewapende lijfwachten  voor wie toegang tot het ministerie verboden is.

Volgens berichten werd hij gearresteerd en onder bewaking naar Bogota overgebracht, en aan het eind van een hoorzitting op een vlucht naar Israël gezet, via Madrid, vergezeld van Colombiaanse agenten.

Volgens de Colombiaanse politie wordt een onderzoek ingesteld tegen de verdachte noor het runnen van een netwerk dat prostituees en drugs aanbood, waaronder tientallen gepensioneerde Israëlische militairen. Hij bracht ook naar verluidt tijd door in de hoofdstad en elders in Colombia, en ook worden zijn activiteiten onderzocht  in Ecuador en Brazilië.


(Suriname Mirror/Arutz Sheva, Israel National News/YouTube/The Times of Israel/Twitter/elpais.com.co)

Zorgen bij Breeveld (DOE) over invulling directeursfuctie Natin

Directrice Grunberg 6 december met pensioen, maar nog geen zicht op opvolging


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) trekt aan de bel over de opvolging van Cynthia Grunberg, directrice van het Natuur Technisch Instituut (Natin), die op 6 december met pensioen gaat. Er wordt slecht gecommuniceerd vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. In september is vanuit het Natin melding gemaakt van het vertrek van de huidige directrice. 'Het is toch jammer, dat er geen overleg plaatsvindt met de school over de opvolging terwijl de directeur een cruciale rol vervult in dit complex instituut', stelt Breeveld, aldus Starnieuws vandaag, zondag 26 november 2017.

Breeveld heeft 20 november minister Robert Peneux een brief geschreven over deze kwestie. 'Zoals u weet is dit instituut met tenminste zeventien richtingen, ongeveer 2.600 studenten en vijf locaties, uitgegroeid tot het grootste opleidingsinstituut op middelbaar niveau, om goed opgeleid middenkader te leveren aan met name het bedrijfsleven, de diensten sector en de overheid. Gezien de korte termijn waarop dit vertrek van de directeur geschieden zal, heb ik enkele dringende vragen en opmerkingen: Is er intussen voor een opvolger gezorgd? Zijn de ongeveer 225 docenten, aldaar werkzaam, reeds op de hoogte gesteld van de vervanging? Naar mijn informatie hebben zij geen zicht op wat verwacht mag worden en verkeren derhalve in het ongewisse. Is er een sollicitatie procedure ingezet?', vraagt het Assembleelid aan de minister.

Voor zo'n belangrijk beroepsinstituut is het volgens Breeveld nodig tijdig een vervanger te benoemen. Hierdoor kan deze persoon ingewerkt worden door de huidige directeur, opdat de overdracht soepel kan verlopen. 'Ik doe op u een beroep zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven in deze zaak, zodat onzekerheden bij alle betrokkenen opgeheven kunnen worden.'

Breeveld zegt, dat examens intern worden opgesteld en in januari 2018 moeten die reeds worden afgelegd. Het initiatief is binnen dit instituut genomen om over te gaan op competentie gericht onderwijs. Deze processen zijn in volle gang en een goede inwerkfase en overdracht is mede hierdoor van groot belang voor de opvolger. Tekeningsbevoegdheid ligt eveneens in handen van deze functionaris.

Onderdirecteuren houden zich bezig met eigen processen en van hen kan niet verwacht worden dat zij op stel en sprong de algehele leiding op zich kunnen nemen. Daarnaast is hier sprake van een beroepsopleiding waar veel geld mee gemoeid is om het draaiende te houden. De overheid komt zeker drie jaar financieel niet over de brug, behoudens enkele machines die zijn aangeschaft. De school draait mede door de bijdrage van de studenten en particuliere ondersteuners, die door de onderwijsinstelling zelf moeten worden benaderd, wat geen eenvoudige zaak is.

De eigen Technische Dienst verzet enorm veel werk, waardoor die van het ministerie niet in actie hoeft te komen. Het tekort aan interieurverzorgers voor de 55 leslokalen is wel een probleem, waarop het ministerie dringend zal moeten inspelen. Opsplitsing van dit instituut is absoluut nodig. Eerder zijn aanzetten daartoe gegeven, maar daar is het bij gebleven.

Breeveld hoopt dat minister Peneux zo snel mogelijk in actie komt om in overleg met het Natin deze kwestie op de juiste manier af te handelen.

Journalist Roy Khemradj door koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau

'Khemradj is voorbeeld voor aankomende journalisten en een boegbeeld voor collega's'


(Bron foto: slotstad.nl)


Journalist/programmamaker/publicist Roy Khemradj is zaterdag 25 november 2017 door koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem overhandigd door de burgemeester van Zeist, 'Koos' Janssen. De voor Khemradj complete verrassing werd hem uitgereikt in bijzijn van ruim 120 personen van Surinaamse komaf in Utrecht. Dit meldt onder andere Starnieuws.

Het initiatief voor de onderscheiding is afkomstig van Ramon Ramsodit, voorzitter van Satya Dharma en oud-PvdA-raadslid uit Rotterdam-Hoogvliet.

Burgemeester Janssen sprak Khemradj en zijn echtgenote Sita Khemradj-Ramkalup toe. Hij noemde hem de bekendste journalist in Nederland van Surinaamse afkomst. Khemradj heeft zich vier decennialang met verve ingezet om Surinamers in Nederland te informeren over de ontwikkelingen in Suriname.

Ook werd door hem veel aandacht besteed aan nieuwswaardigheden binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Hij heeft volgens de burgemeester de Surinaamse gemeenschap in Nederland op de kaart gehouden. Janssen stelde Khemradj als voorbeeld voor aankomende journalisten en een boegbeeld voor collega's. Hij is scherp en kritisch, maar is in zijn werk neutraal gebleven.

Khemradj heeft zich gespecialiseerd in de multiculturele samenleving in Nederland. Hij heeft als presentator en eindredacteur van het radioprogramma Zorg en Hoop de Surinaamse gemeenschap in Nederland de broodnodige informatie over de gebeurtenissen aan beide kanten van de oceaan op de hoogte gehouden. In het programma werd het nieuws nader geanalyseerd door correspondenten uit Suriname.

Naast berichtgeving in Nederland, heeft Khemradj ook via de Surinaamse media nieuwsfeiten belicht en deze geanalyseerd. Hij is als goed geïnformeerde over de Surinaamse gemeenschap vaak gevraagd in panels. Khemradj heeft naast documentaires ook verschillende publicaties op zijn naam staan.

De aanbeveling voor de koninklijke onderscheiding is ondersteund door instanties en personen in Nederland én Suriname. Van de 25 personen voorgedragen door Ramsodit, heeft Khemradj de hoogste koninklijke onderscheiding gekregen.

President Bouterse bedankt Brokopondo voor grote bijdrage van district aan ontwikkeling Suriname

Bouterse roept bevolking op om veel meer te planten, omdat hij 'grote verrassing' heeft in 2018

(Bron foto's:  Facebook)


Starnieuws. bericht, dat duizenden mensen gistermiddag, zaterdag 2 november 2017, de parade en het defilé hebben bijgewoond te Brownsweg in het district Brokopondo om de viering van de 42e Onafhankelijkheidsdag te beleven.

Penitentiaire ambtenaren, douane, politie, brandweer, het Nationaal Leger en Franse militaire eenheden hebben zich gepresenteerd. President Desi Bouterse heeft de troepen geïnspecteerd. De Franse militairen hebben extra bewondering geoogst van het publiek. Een van de eenheden was niet met geweren, maar met bijlen gewapend. Ook de vrouwen kregen veel bijval, zo is de summiere beschrijving van Starnieuws.

Veel mensen uit het gebied zijn blij dat de viering in het district plaatsvindt. Velen hebben nooit eerder een defilé en parade meegemaakt.



President Desi Bouterse bedankte Brokopondo 's avonds voor de grote bijdrage die het district levert voor de ontwikkeling van het land. Ruim vijftig jaar zorgt het district ervoor dat de stad elektriciteit krijgt. Pas tijdens de regering-Wijdenbosch begonnen de dorpen stroom te krijgen. Staatsolie brengt veel geld in de kas om de uitgaven van het land te dekken, maar een groot deel van de inkomsten zijn uit Brokopondo afkomstig, benadrukte Bouterse. Hij voerde aan dat Brokopondo trots mag zijn op zichzelf.

De president zei dat er in drie weken tijd heel hard is gewerkt te Brownsweg. Hij herkende de plek bijna niet, zoveel is veranderd. Hij bedankte de commissie onder leiding van Ramon Abrahams voor de organisatie. Districtscommissaris Keyna Pansa, de Wegenautoriteit en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij hebben veel werk verzet.

Eerder op de avond, tijdens een volksreceptie, decoreerde het staatshoofd diverse personen uit Brokopondo die een grote bijdrage leveren in de ontwikkeling van het district.

Diverse diplomaten en hoogwaardigheidsbekleders waren naar Brownsweg getogen om de president te feliciteren met de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Uit Brokopondo komt veel goud, maar het district heeft veel meer potenties, sprak de president. De vrouwen van Kapasikele zorgen voor brood, waarin geen tarwe, maar cassave is verwerkt. Zaterdag zijn 1.200 broden verdeeld te Brownsweg.

De president riep de bevolking op om veel meer te gaan planten, omdat hij een grote verrassing in 2018 heeft. Hij wilde nog niet zeggen waar het om gaat, maar gaf aan dat er op grote schaal geplant kan worden.

De  Ware Tijd meldt, dat Bouterse onverschillig deed over de protestloop van enkele personen zaterdagmiddag rond het Onafhankelijkheidsplein. In Brownsweg zei hij, dat het besluit om dit volksfeest steeds weer in een ander district te houden, niet zomaar is genomen. Ook niet in het geval van Brokopondo. 

'I abi sma di e tak dat unu e vermors moni. Dan den kari sma fu go protesteer. No wan sma go', zei Bouterse. 'Mek den 200 man san ben de tap' a plein go dok. De protestloop in de stad trok slechts een handjevol personen getrokken.

Nauwelijks belangstelling voor volksloop van actiegroepen tegen regeringsbeleid

(Bron foto: de Ware Tijd)
'We lopen rondjes en gaan nergens heen, net als de regering'
 

Ongeveer 150 personen hebben zaterdag 25 november 2017, deelgenomen aan de volksloop op het Onafhankelijkheidsplein. Onder de aanwezigen bevonden zich activist van het eerste uur Curtis Hofwijks van We zijn Moe en de parlementariërs Krishna Mathoera (VHP) en Edward Belfort (ABOP). Later sloot ook NPS-voorzitter Gregory Rusland zich samen met een groepje mensen aan, aldus de Ware Tijd.

De aanwezigen liepen rondjes rond het plein en werden vergezeld door muziek uit een soundtruck. Ook werden ze toegesproken door onder andere Belfort en Hofwijks. Belfort noemde de onafhankelijkheidsviering in Brokopondo 'takroe prodo'. 'Wat ze zijn gaan doen in Brokopondo is takroe prodo. Er wordt feestgevierd terwijl de mensen in het gebied pinaren en prostitutie hoogtij viert.' 

Hofwijks stoorde zich aan het Onafhankelijkheidsplein, dat nog niet is gerenoveerd. 'Het plein zou gerenoveerd worden. Kijken we nu naar ons plein, dan moeten we helaas constateren, dat het een puinhoop is, net zoals deze regering. Suriname is als een mooie boom met vruchten, maar helaas zitten er mensen als forudoti aan onze boom.'

Op de vraag van de politie of Hofwijks over een vergunning beschikte, zei hij niet over een vergunning te beschikken, omdat hij net als alle andere Surinamers op het plein was om de onafhankelijkheid te gedenken. Kort hierna sloot de politie alle toegangswegen af waardoor de soundtruck de stoet niet meer kon begeleiden.

Enkele lopers waren van mening, dat de loop het huidige regeringsbeleid symboliseerde. 'We lopen rondjes en gaan nergens heen, net als de regering.'

Dode bij frontale botsing op de Highway

(Bron foto: Facebook)
Brandweer moet eraan te pas komen om de bestuurders uit hun wagens te redden


Een man is gisterochtend, zaterdag 25 november 2017, dodelijk verongelukt bij een frontale botsing aan de Highway. De brandweer moest eraan te pas komen om de bestuurders uit hun benarde positie te redden, maar voor één kwam de hulp te laat. Dit berichten de Ware Tijd en Starnieuws,

Beide wagens, waaronder een dienstauto van het bedrijf Rudisa Agencies, zijn aanzienlijk beschadigd.

De overledene, geboren in 1963, moest door de brandweer worden bevrijd, omdat hij bekneld zat. Het andere slachtoffer is gewond afgevoerd door een ambulance.

De aanrijding vond plaats aan de Highway ter hoogte van GOw2-pompstation Dwarka.

Regiocommandant Midden van het Korps Politie Suriname, Robby Ramjiawan, bevestigt tegenover Starnieuws dat een buurtbewoner het leven heeft gelaten. Hij doet een beroep op bestuurders om uiterste voorzichtigheid te betrachten op de weg. Er was zaterdag veel verkeer dat zich via de Highway en de Indira Gandhiweg zich naar Brokopondo verplaatste, waar te Brownsweg de 42e Onafhankelijkheidsdag werd gevierd.

Het Korps Politie Suriname bericht maandag 27 november (http://www.politie.sr/autobestuurder-veroorzaakt-botsing-en-overlijdt-ter-plekke/):