zondag 26 november 2017

President Bouterse bedankt Brokopondo voor grote bijdrage van district aan ontwikkeling Suriname

Bouterse roept bevolking op om veel meer te planten, omdat hij 'grote verrassing' heeft in 2018

(Bron foto's:  Facebook)


Starnieuws. bericht, dat duizenden mensen gistermiddag, zaterdag 2 november 2017, de parade en het defilé hebben bijgewoond te Brownsweg in het district Brokopondo om de viering van de 42e Onafhankelijkheidsdag te beleven.

Penitentiaire ambtenaren, douane, politie, brandweer, het Nationaal Leger en Franse militaire eenheden hebben zich gepresenteerd. President Desi Bouterse heeft de troepen geïnspecteerd. De Franse militairen hebben extra bewondering geoogst van het publiek. Een van de eenheden was niet met geweren, maar met bijlen gewapend. Ook de vrouwen kregen veel bijval, zo is de summiere beschrijving van Starnieuws.

Veel mensen uit het gebied zijn blij dat de viering in het district plaatsvindt. Velen hebben nooit eerder een defilé en parade meegemaakt.



President Desi Bouterse bedankte Brokopondo 's avonds voor de grote bijdrage die het district levert voor de ontwikkeling van het land. Ruim vijftig jaar zorgt het district ervoor dat de stad elektriciteit krijgt. Pas tijdens de regering-Wijdenbosch begonnen de dorpen stroom te krijgen. Staatsolie brengt veel geld in de kas om de uitgaven van het land te dekken, maar een groot deel van de inkomsten zijn uit Brokopondo afkomstig, benadrukte Bouterse. Hij voerde aan dat Brokopondo trots mag zijn op zichzelf.

De president zei dat er in drie weken tijd heel hard is gewerkt te Brownsweg. Hij herkende de plek bijna niet, zoveel is veranderd. Hij bedankte de commissie onder leiding van Ramon Abrahams voor de organisatie. Districtscommissaris Keyna Pansa, de Wegenautoriteit en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij hebben veel werk verzet.

Eerder op de avond, tijdens een volksreceptie, decoreerde het staatshoofd diverse personen uit Brokopondo die een grote bijdrage leveren in de ontwikkeling van het district.

Diverse diplomaten en hoogwaardigheidsbekleders waren naar Brownsweg getogen om de president te feliciteren met de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Uit Brokopondo komt veel goud, maar het district heeft veel meer potenties, sprak de president. De vrouwen van Kapasikele zorgen voor brood, waarin geen tarwe, maar cassave is verwerkt. Zaterdag zijn 1.200 broden verdeeld te Brownsweg.

De president riep de bevolking op om veel meer te gaan planten, omdat hij een grote verrassing in 2018 heeft. Hij wilde nog niet zeggen waar het om gaat, maar gaf aan dat er op grote schaal geplant kan worden.

De  Ware Tijd meldt, dat Bouterse onverschillig deed over de protestloop van enkele personen zaterdagmiddag rond het Onafhankelijkheidsplein. In Brownsweg zei hij, dat het besluit om dit volksfeest steeds weer in een ander district te houden, niet zomaar is genomen. Ook niet in het geval van Brokopondo. 

'I abi sma di e tak dat unu e vermors moni. Dan den kari sma fu go protesteer. No wan sma go', zei Bouterse. 'Mek den 200 man san ben de tap' a plein go dok. De protestloop in de stad trok slechts een handjevol personen getrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten