Gordon Rahman is lid geworden van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Dat meldt Starnieuws. Zijn jongere broer, Lesley Rahman (journalist), is een van de 15 mannen die op 8 december 1982 gefolterd en vermoord werd tijdens het militaire regiem, onder leiding van Desi Bouterse. Het Comité is geen voorstander van het vervolgen en straffen van de daders en verantwoordelijken van de moorden.
Rahman werd vandaag, maandag 4 december 2017, tijdens een persconferentie van het comité, aldus Starnieuws. Rahman gaf aan, dat hij tijdens de Nationale Verzoeningsconferentie op 9 december dieper zal ingaan op zijn besluit zich bij het Comité aan te sluiten. 'Alle andere dingen zal ik op dat forum zeggen. Daar kan ik eindelijk een keer iets namens mezelf zeggen in plaats van jaren en jaren anderen te horen zeggen, ik spreek namens de nabestaanden. U heeft hier een echte nabestaande die het een keer zelf zal vertellen.'
Rahman is aanwezig geweest bij de eerste ‘dag van nationale rouw’. Dit jaar gaat hij meelopen op ‘het pad van verzoening’, een bloemenceremonie bij de monumenten van Bastion Veere waar de 8 decembermoorden zijn gebeurd, de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant, van de gesneuvelde militairen tijdens de Binnenlandse Oorlog bij het Memre Buku Kazerne en bij Gerechtigheid en Vrede.
Het nieuwe comitélid neemt deel aan de verzoeningsconferentie omdat het thema ‘Een stem voor de stemlozen’ hem aanspreekt, geeft hij aan.
'Ik mijn omgeving was het nooit mogelijk om je eigen mening te geven. Er is langer dan 35 jaar namens mij gesproken. En toen heb ik gedacht, ik ben ook een stemloze. Ik kom het een keer vertellen. Er kan een waarheid zijn, maar er kan ook een andere waarheid zijn. Dat moeten we uitzoeken. Het kan niet zo zijn dat je de waarheid verbergt en over 60 jaar bekendmaakt. Daarom denk ik, ik kom eens een keertje aandringen dat we hieraan starten. Wat is het, wat is de waarheid, kunnen we erover verzoenen? Ik ben in het Comité want ik heb het idee dat we hier kunnen praten over waar wij over willen praten. Ten minste wordt er hier niet over en voor mij gesproken.'
Rahman zei, dat het moeilijk was om Sandew Hira te contacten. Op de eerste dag van ‘nationale rouw’ is hij persoonlijk Hira en het Comité komen ondersteunen. 'Het is moeilijk te vertellen. 8 December heeft in de gemeenschap, in alle relaties, voor een breuk gezorgd. Dus om zoiets te doen als ik toen gedaan heb, moest ik mijn vrouw en kinderen niet op de hoogte brengen. Niemand wist wat ik kwam doen. Ik moest het geheim houden tot de laatste dag. Hij (Hira) durft er tenminste wat (aan de situatie) te doen. Dus heb ik hem gewoon een mail gestuurd, ik sta achter je. Klaar.'
Rita Rahman, Carol Rahman, en Joyce Rahman, allen zusters van de op 8 december 1982 in Fort Zeelandia vermoorde journalist van de Ware Tijd, Lesley Rahman, gaven begin juli 2016 in een verklaring te kennen, dat zij op 30 juni via de media geconfronteerd werden met informatie, dat Gordon Rahman zich had aangesloten bij de zogenaamde verzoeningsactiviteiten van Sandew Hira (Dew Baboeram).
De zusters Rahman stelden, dat zij geen andere keus hadden dan zich publiekelijk te distantiëren van de uitspraken en handelingen van Gordon Rahman.
(Suriname Mirror/Starnieuws)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten