'De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk'
- 'Het risico van non-payment is nu levensgroot en dat vinden alle banken'
- Minister Hoefdraad: 'Ik weet het niet, ik moet dat officieel horen'
De Ware Tijd meldt vandaag, maandag 4 december 2017, dat de commerciële banken individueel besloten hebben voorlopig geen leningen meer te verstrekken aan de overheid. Het risico dat ze hun geld niet zullen terugkrijgen, is de afgelopen periode alsmaar groter geworden, schrijft de Ware Tijd te hebben vernomen 'uit bankierskringen'.
'De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk. Wij gaan geen cent meer lenen aan de Staat. Het risico van non-payment is nu levensgroot en dat vinden alle banken', wordt de Ware Tijd voorgehouden door niet bij naam genoemde persoon of personen.
De banken vinden de financiële positie van de overheid 'zeer zorgelijk'. De Staat heeft dit jaar gemiddeld Srd 100 miljoen per maand bij Surinaamse banken geleend. Het effect hiervan is hetzelfde als monetaire financiering, met als gevolg toenemende risico van inflatie en wisselkoersdepreciatie.
Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van het besluit van de banken. 'Ik weet het niet. Ik moet dat officieel horen', antwoordt hij.
Leningen via commerciële banken zijn geen monetaire financiering, aldus de bewindsman. 'Dat moeten we eerst officieel vernemen. Maar, onderschat de veerkracht van een regering niet. We komen er wel uit.'
Het besluit om geen geld meer te lenen aan de overheid is niet binnen de Surinaamse Bankiersvereniging genomen. De banken hebben individueel hun positie bepaald.
De afgelopen maanden werd duidelijk dat de financiële positie van de Staat veel slechter is dan de regering de samenleving wil doen geloven. Al twee maanden zijn onderstanden voor gepensioneerde landsdienaren heel laat uitbetaald.
Ook zijn brandstofleveringen aan dorpen in het binnenland gestopt wegens geldgebrek, en konden ziekenhuizen alsook de Regionale Gezondheidsdienst niet tijdig over betalingen en subsidies beschikken. Daarnaast werd bekend dat de overheid inhoudingen op het salaris van ambtenaren voor het aflossen van schulden bij crediteuren en banken al enkele maanden niet had overgemaakt. Deze ontwikkeling wijt Hoefdraad aan de bureaucratische rompslomp bij de overheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten