maandag 4 december 2017

Expeditieteam van Apenheul in Apeldoorn filmt zeldzame geelstaartwolaap in Peru

(Bron foto: Apenheul)
Voor het eerst sinds 2009 in Peru beelden van de zeldzame Oreonax flavicauda


Een expeditieteam van de Apenheul in Apeldoorn is erin geslaagd voor het eerst sinds 2009 in Peru beelden te maken van de zeldzame geelstaartwolaap (Oreonax flavicauda). Natuurvorsers van het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) ontdekten de met uitsterven bedreigde apensoort in de nevelwouden van de vallei Los Chilchos in Peru. 

Het ANF is daar actief om het nevelwoud en de geelstaartwolaap te beschermen.Volgens coördinator Hans Dignum van het geelstaartwolaap-project was het moeilijk om de zeldzame apensoort op film vast te leggen.


Het woud is volgens hem donker, dichtbegroeid en ligt op meer dan 2000 meter hoogte op steile berghellingen en langs diepe afgronden.

De expeditie was nodig om te beoordelen of de geelstaartwolaap nog in dit gebied voorkomt en of pogingen tot bescherming van de soort wel zin hebben.

Dignum zegt geruime tijd op zoek te zijn geweest naar de apensoort. 'Het was fantastisch om te ontdekken dat er hoog in de bomen een prachtige groep geelstaartwolapen zat. De kroon op ons jarenlange werk in Peru.'

De beelden worden opgenomen in een documentaire over de expeditie.

https://www.apenheul.nl/nieuws/unieke-beelden-geelstaartwolaap/#/

Help mee: adopteer nevelwoud

Nu duidelijk is dat er nog geelstaartwolapen voorkomen in de Los Chilchos vallei, willen we nog meer nevelwoud in Peru beschermen. Het gaat in eerste instantie om een gebied van ongeveer 640 hectare. Daarvoor is geld nodig. We roepen daarom iedereen op om symbolisch een stuk nevelwoud te adopteren via apenheulnatuurbehoud.nl

Met € 75,- kan het ANF al één hectare gebied beschermen! De komende jaren zetten we ons bovendien in om beschermde natuurgebieden met elkaar te verbinden middels een ecologische corridor. Zo kunnen afzonderlijke populaties bedreigde diersoorten, zoals de geelstaartwolaap, gemakkelijker bij elkaar komen. Dat maakt hun overlevingskansen aanzienlijk groter. 

(Suriname Mirror/Apenheul/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten