woensdag 8 november 2017

NDP-fractieleider Misiekaba adviseert parlement EPA (EU) nièt te ratificeren

'ACP-landen hebben geen baat bij vrijhandel met de EU'

'EU stelt nog steeds en nog meer vereisten aan exporten uit de ACP-landen'


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft gisteren tijdens de algemene beschouwingen in de Assemblee een uitvoerig betoog gehouden over de handelsovereenkomst die de Europese Unie sinds 2008 wil sluiten met de voormalige koloniën in Afrika, Caribisch Gebied en landen in de Stille Oceaan (ACP). Misiekaba zegt na anderhalf jaar gestudeerd te hebben op de relatie ACP/EU hij nu zover is om De Nationale Assemblee te adviseren om de Cariforum/EU EPA (Economic Partnership Agreement) niet te ratificeren. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 8 november 2017.

Hij is permanente vertegenwoordiger van De Nationale Assemblee bij ACP/EU. Voordat een definitief besluit wordt genomen om EPA niet te ratificeren, moet Suriname wat huiswerk maken. Er is nog maximaal zes maanden de tijd hiervoor. Daarbij moet een inventarisatie gemaakt worden wat en hoeveel uitgevoerd wordt naar de EU. Ook is het nodig om precies te weten wat uit de EU geïmporteerd wordt. Zijn er andere markten voor deze producten?

Misiekaba stelde, dat de regering enkele belangrijke besluiten moet nemen.

President Desi Bouterse zei, dat inhoudelijk op deze kwestie ingegaan zal worden tijdens de begrotingsbehandeling.

Misiekaba besprak de historie tussen de ACP en EU. Hij benadrukte dat in de internationale handel emoties geen rol spelen. 'Er geldt slechts één ding: belang. Wat EU betreft, ging het nooit om de ontwikkeling van de ACP-landen, het ging altijd om de ontwikkeling van Europa. De voordelen waren voor Europese bedrijven in de koloniën bestemd. Toen na de onafhankelijkheid van de koloniën vele van die bedrijven uiteindelijk in handen kwamen van de nieuwe zelfstandige landen, zocht de EU naar manieren om de preferentiële regelingen te stoppen', betoogde de politicus.

'ACP-landen hebben geen baat bij vrijhandel met de EU, aangezien deze nog steeds en nog meer vereisten stelt aan exporten uit de ACP-landen. Er zou dus nauwelijks geëxporteerd kunnen worden door de ACP-landen naar de EU', stelde Misiekaba.

'De ACP-landen zijn goedkope grondstoffenleveranciers, maar willen dat veranderen door hun eigen grondstoffen zelf te processen en deze verwerkte producten te exporteren, waarvoor ook goede infrastructuur, transport, zee en luchthavens, energie, marketing en distributie nodig zijn. Maar dit wilt de EU niet. Want u moet grondstoffen blijven leveren. De EU heeft geen grondstoffen en haalt de grondstoffen uit de ACP-landen om ze te verwerken om vervolgens de verwerkte producten weer te exporteren naar de ACP-landen en daar goed aan te verdienen, zoals Europa al eeuwen doet.'

In 2008 heeft de EU alleen met de Caribbean/Cariforum een nieuwe handelsovereenkomst (EPA) gesloten. Tot op heden, november 2017, hebben slechts 14 van de 48 Afrikaanse ACP-landen een EPA met EU, en slechts 2 van de 15 Pacific ACP landen (Papoea Nieuw Guinea en Fiji). De EPA heeft niet geleid tot meer exporten naar de EU, maar wel tot meer importen uit de EU!, concludeerde Misiekaba.

Ter informatie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten