dinsdag 28 november 2017

Inheemse groepen in Paraguay lanceren de eerste online kaart van hun territorium

'Kaarten kunnen worden gebruikt in besluitvormingsprocessen waarin inheemsen vaak zijn uitgesloten'



Inheemse groepen in Paraguay die strijden om hun voorouderlijke gronden te beschermen tegen de expansiedrift van landbouwers en veehouders, lanceerden dinsdag 28 november 2017 de eerste online kaart van hun territorium. 

Paraguay's export rundvlees- en soja-industrir is de belangrijkste oorzaak van ontbossing in het snelgroeiende Zuid-Amerikaanse land, die vaak in conflict komt met de ongeveer 120.000 inheemsen, aldus het World Resources Institute (WRI), een denktank.

Het online platform en de kaart, Tierras Indigenas, zijn gebouwd door Paraguay's Federatie voor  Zelfbeschikking van Inheemse Volkeren (FAPI, Federación por la Autodeterminación de los Pueblos Indígenas), en tot nu toe hebben 13 van de 19 inheemse volkeren er aan bijgedragen, aldus het in Washington gevestigde WRI.

De gemeenschappen, die grotendeels afhankelijk zijn van water, voedsel, medicijnen en onderdak van bossen om te overleven, hopen dat de kaart bedrijven en de overheid zal helpen om uit te zoeken of hun activiteiten plaatsvinden  op wettelijk erkende inheemse gronden. 'Private bedrijven en banken kunnen dit instrument nu bijvoorbeeld gebruiken om landeigendom en -rechten te beoordelen voordat ze zaken doen in deze gebieden', zei WRI, die technische ondersteuning leverde om de kaart te maken.

Een groeiend aantal inheemse groepen over de hele wereld maakt gebruik van gegevens, drones en apps om hun landen, bossen en waterbronnen formeel in kaart te brengen om ze beter te kunnen monitoren en beschermen.

Met Tierras Indigenas kunnen gebruikers zien waar een inheemse groep legaal erkend land heeft, de grootte, het aantal gezinnen dat er woont en of een bos zich in een beschermd gebied bevindt.

WRI hoopt dat de geografische gegevens kunnen helpen conflicten over landrechten en eigendomsrechten te voorkomen en ontbossing te verminderen door monitoring en tijdige waarschuwingen. 'De kaart maakt het minder waarschijnlijk dat deze gronden zullen worden onteigend en omgezet in op export gerichte grondstoffen', aldus Ryan Sarsfield, een expert op het gebied van ketenrisico's in Latijns-Amerika bij WRI. 'De volgende stap is ervoor te zorgen dat deze kaarten zichtbaar zijn en openbaar beschikbaar zijn, zodat ze kunnen worden gebruikt in besluitvormingsprocessen waarin inheemsen vaak zijn uitgesloten.'


(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten