dinsdag 28 november 2017

Abdoel (NDP) neemt inkomsten en uitgaven van de staat opvallend kritisch onder de loep

'Er moet een fundamentele discussie gevoerd worden over de vraag hoe op termijn verdiencapaciteit van het land zal worden verbeterd'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs Begroting 2018 in De Nationale Assemblee, heeft gisteren in het parlement de inkomsten en de uitgaven opvallend kritisch onder de loep genomen. Er zijn volgens hem onvoldoende inkomsten uit de belastingmiddelen om de operationele uitgaven van de Staat te kunnen dekken. De politicus wees erop, dat het ook niet zo kan doorgaan met subsidies van stichtingen en parastatale bedrijven. Deze worden gesubsidieerd terwijl bepaalde directeuren meer aan salaris toucheren dan de president. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 28 november 2017.

De Nationale Assemblee is begonnen met de behandeling van de begroting 2018. De debatten worden vandaag voortgezet.

Gezien het verloop van de personele uitgaven en de realisatie kan volgens Abdoel best wel gesteld worden dat in 2018 de personele uitgaven zeker ook ruim 31% van de totale uitgaven zal zijn. In totaal moet er over het jaar 2018 Srd 2,1 miljard aan rentes en aflossingen worden betaald. Het financieel economisch programma slokt 24,5% van de totale begroting op.


Voor het beleidsprogramma sociale bescherming en armoede bestrijding voor ruim Srd 530 miljoen opgebracht op de begroting. Dit opgeteld met de sociale verplichtingen is er Srd 770 miljoen nodig. De noodzakelijke uitgaven van de Staat komen neer op afgerond Srd 5 miljard. 'Dit is meer dan wat ik schat dat wij aan belastingmiddelen en niet belastingmiddelen kunnen binnenhalen', voerde Abdoel aan.

'Volgens de schatting die ik gemaakt heb op basis van de realisaties van de afgelopen jaren aan belastingen en niet belastingmiddelen komen we op Srd 3,8 miljard. En dat zijn de totale eigen middelen. Dus alleen om deze verplichtingen na te komen heeft de regering meer nodig dan wat ze zelf aan middelen kan binnenhalen. En niet een beetje meer. Maar, zo'n 1 miljard meer. In elk geval is het een feit dat aan de personeelsuitgaven, aflossingen en rentebetalingen en de sociale verplichtingen meer uitgegeven moet worden dan de verdiencapaciteit van de regering in 2018.'

Uit een tabel gepresenteerd door Abdoel blijkt, dat Srd 485 miljoen is begroot voor subsidie. Mensen klagen als de subsidie niet op tijd wordt betaald. 'Maar, als de middelen van de regering niet eens genoeg zijn om haar basale verplichtingen na te komen, dan mag u best wel weten hoe moeilijk het voor de regering zal zijn om ook deze verplichtingen van subsidies na te komen. Verlaat voorzitter, maar de subsidies worden wel overgemaakt. Het aspect van subsidie dient grondig hier besproken te worden', stelde het Assembleelid.

Parastatale bedrijven die een dienst verlenen, maar geen bijdrage leveren aan de staatskas, kunnen wat Abdoel betreft gemaakt worden tot afdelingen van verschillende directoraten. Dit zal de Staat miljoenen besparen, terwijl het werk beter gedaan kan worden. Veel parastatale instellingen zijn volgens de politicus heilige huisjes geworden. Hij haalde aan, dat de financiële situatie krap is. 'Er moet een fundamentele discussie gevoerd worden hoe op korte, middellange en langer termijn de verdiencapaciteit van het land zal worden verbeterd. 'Het is toch onkan dat Surinamers meer dan 1,4 miljard Amerikaanse dollar bij de banken hebben liggen en u gemiddeld niet eens Srd 5 miljoen op jaarbasis ontvangt aan vermogensbelasting? Huurwaarde belasting idem. Waarom wordt er niet effectiever belasting geheven?', wil Abdoel van de regering weten.

Hij wil ook weten wat het beleid van de regering zal zijn om de niet belastingontvangsten te verhogen. Het ligt niet alleen aan de minister van Financiën om ervoor te zorgen dat de belastingmiddelen opgekrikt worden. Er ligt enorme potentie bij de niet belastingmiddelen van de verschillende ministeries. 'Wat doen de verschillende ministeries om de inkomsten die binnengehaald kunnen worden op te krikken?', vroeg Abdoel, zich richtend tot de regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten