zaterdag 7 oktober 2017

Overheidsziekenhuizen in overlegorgaan bijeen om ernstige problemen te bespreken

Ontevredenheid over korting op declaraties door Stichting Staatsziekenfonds


De. Ware Tijd bericht zaterdagavond 7 oktober 2017 op haar website, dat de overheidsziekenhuizen niet te spreken zijn over de korting die de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) toepast op hun declaraties. Ze kunnen hierdoor nog moeilijker aan hun verplichtingen voldoen dan voorheen. De korting varieert per ziekenhuis van 25 tot 40 procent. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ontvangt nu maandelijks zes tot zeven miljoen Surinaamse dollar minder, zegt directrice Claudia Marica-Redan.

Tijdens het overleg van directeuren van overheidsziekenhuizen is vrijdag in Nickerie gesproken over knelpunten in de gezondheidszorg. Het overleg staat onder voorzitterschap van Antoine Elias, directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC). Hij zegt, dat de overheidsziekenhuizen vanwege gemeenschappelijke problemen een overlegorgaan in het leven hebben geroepen.

Op de vergadering werd onder andere gesproken over de algemene financiële situatie, de medicatievoorziening en de financiële injecties die de ziekenhuizen moeten krijgen van de overheid. Elias: 'Onze declaraties worden maandelijks ingekort door het SZF, terwijl de afspraak was dat we zouden krijgen wat we declareren en zouden verrekenen als blijkt dat wij teveel of te weinig gedeclareerd hebben.' Het SZF is volgens de MMC-directeur in mei begonnen met het inkorten van de declaraties. 'In juni ging dat iets verder, in juli nog meer en in augustus bleek het structureel te zijn. We kunnen niet verder en willen tariefverhoging. Wij van het MMC zien dit als een verkapte vorm van prijsverlaging, omdat wij de salarissen en de crediteuren niet kunnen betalen.'

Elias wil graag weten waarom de kortingen plaatsvinden. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft recent een gezondmakingsplan gepresenteerd in het parlement dat ook gedragen wordt door de ziekenhuizen en de regering, zegt Marica-Redan. 'Wij rekenen nu op de uitvoering. Het AZP loopt al jaren achter met betaling aan crediteuren en we hebben een enorme schuld bij de bank. Belangrijk voor ons is om gezamenlijk aan tafel te gaan en het gezondmakingsplan uit te voeren, zodat de overheidsziekenhuizen inderdaad uit de problemen geraken.'

De AZP-directrice wijst op de noodzaak van uitbetaling van het geld om de zorg te kunnen bieden. De ziekenhuizen zijn voor tachtig procent afhankelijk van de inkomsten die ontvangen worden van het SZF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten