zaterdag 7 oktober 2017

Amerikaanse FDA na kritiek gestopt met omstreden proeven op monki monki's (doodskopaapjes)

Monki monki's krijgen nicotine rechtstreeks in bloedbanen toegediend 

Proeven op Zuid-Amerikaanse aapjes om relatie tussen nicotinedosering en verslaving te testen...


De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration, het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert) is vorige maand gestopt met onderzoek waarbij doodskopaapjes (Saimiri sciureus) (zie foto - Bron: Flickr) hoeveelheden nicotine toegediend kregen, na zorgen, waaronder die die werden opgeworpen in deze brief van de wereldbekende primatologe Jane Goodall:

 

Hoewel een FDA-woordvoerder aan Focus vertelde, dat de beslissing om de studie vorige maand te stoppen los moet worden gezien van Goodall's brief aan FDA Commissaris Scott Gottlieb, waarin zij schrijft, dat de FDA onderzoek doet in zijn National Center for Toxicological Research (NCTR) in Jefferson, Arkansas, waarbij meer dan een dozijn doodskopaapjes betrokken zijn, die nicotine via implantaten rechtstreeks in hun bloedbanen toegediend krijgen om de relatie tussen nicotinedosering en verslaving te testen. (Bron foto: Damian Dovarganes/AP)

Volgens het NCTR-jaarverslag van 2016 is een laboratorium voor gedragsmatige farmacologie ontwikkeld ter ondersteuning van de behoeften van het FDA's Centrum voor Tabaksproducten, met initiële studies om het vermogen van tabaksproducten te beoordelen om verslavende gedragingen daadwerkelijk te produceren en te onderhouden.

'Er zijn studies onderweg om fysiologisch gebaseerde farmacokinetische modellen te ontwikkelen om te helpen bij het definiëren en kwantificeren van blootstellingen. Gelijktijdige PET-beeldvormende studies worden uitgevoerd om aspecten van neurochemische veranderingen in verband met blootstelling aan nicotine en andere tabaksproducten te onderzoeken', aldus het rapport.

Gottlieb zei in een reactiebrief van 25 september dat: 'Op dit moment zijn alle experimenten waarbij de apen in de door u genoemde studie betrokken zijn, gestopt.'



Hij zei, dat hij ook een medisch team van primatenexperts heeft gevraagd om een ​​ vervolgbezoek te doen om de veiligheid en het welzijn van de apen te evalueren.

Daarnaast heeft hij gezegd, dat hij een onafhankelijk FDA review team heeft aangesteld om de wetenschap en integriteit van het dieronderzoeksproces voor deze studie te beoordelen. En hoewel Gottlieb zei, dat er een evolutie is geweest van in vitro analyses en computermodellen 'die in bepaalde omstandigheden de behoefte aan dierlijke en menselijke studies kunnen repliceren en vervangen, maar toch toegang bieden tot kritische, betrouwbare gegevens ... momenteel zijn er nog enkele gebieden waarvoor niet-dierproeven nog geen wetenschappelijk geldige en beschikbare optie zijn.'

De opmerkingen volgen op een voorlopig advies, dat eerder dit jaar door de Europese Commissie en haar Wetenschappelijk Comité voor Gezondheid, Milieu en Opkomende Risico's is vrijgegeven, waarin wordt herhaald dat, wanneer alternatieven niet bestaan, het juiste gebruik van niet-mens primaten essentieel blijft voor biomedisch en biologisch onderzoek , evenals voor farmaceutische veiligheidsbeoordelingen.

In oktober 2008 werden 60 monki monki's door het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo naar de VS geëxporteerd naar een berucht bedrijf, Worldwide Primates, in Miami dat apen verkoopt aan proefdierlaboratoria. Het blad Parbode was achter die informatie gekomen, en publiceerde er over in februari 2009:




Na 2008 zijn ieder jaar monki monki's uit Suriname geexporteerd, zoals blijkt uit de handelsdatabase van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species):

Gross Exports Report

App. Taxon Term Unit Country 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
II Saimiri sciureus live SR 150 80 150 32 99 335 130 83


In 2012 werden 84 monki monki's naar de VS geëxporteerd voor de 'handel'.


(Suriname Mirror/Regulatory Affairs Professionals Society, RAPS/The Washington Post/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten