donderdag 5 oktober 2017

Jogi (VHP): 'IsDB-miljardenlening was zoethoudertje'

'Stabilisatie- en Herstelplan naar de maan, was zoethoudertje, jongens no spang, we herstellen het land’

'Adhin heeft ons koeien met gouden horens beloofd, men is bezig brood te bakken zonder dat er een oven is'


VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vraagt zich af wat met de 1.8 miljard Amerikaanse dollar lening van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) is gebeurd. De regering heeft in september 2016 met veel lawaai middels presentaties voor het bedrijfsleven en maatschappelijke groeperingen tientallen projecten kenbaar gemaakt die op kort tot middellang termijn de neergaande trend van de economie op gang moesten brengen en moesten passen in het Stabilisatie- en Herstelplan. Het totaal bedrag van 1.8 miljard moest volgens president Desi Bouterse tussen 2016 en 2019 verdeeld in verschillende kavels worden overgemaakt. 

'Maar, in de Jaarrede van de waarnemend president hebben wij niets gehoord over de miljarden welke men bij elkaar zou brengen. Wij hebben tot nu toe ook nul cent gezien van het IsDB-geld. Dit betekent dat het hele Stabilisatie- en Herstelplan naar de maan is. Het was een zoethoudertje van: ‘jongens no spang, we herstellen het land’. De regering heeft dus gelogen voor de samenleving', zegt Jogi donderdag 5 oktober 2017 in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan dat de regering al zeven jaren bezig is de financiering rond te krijgen voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum. 'Bij het aankondigen van dit masterplan moest men al hebben geweten dat de IsDB geen filantropische instelling is en harde eisen stelt. Zonder een gedegen plan en haalbaarheidsstudie van projecten mag je fluiten naar het geld. Precies een jaar geleden zei de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), Iyad Ameen Madani, tijdens zijn bezoek aan Suriname, dat de miljardenlening een lang traject te volgen heeft alvorens deze kan worden verstrekt', aldus Jogi.

Hij beschrijft de Jaarrede van het waarnemend staatshoofd als een ‘indianenverhaal die reeds jaren wordt herhaald’. 'Zoals oma’s dat doen voor kinderen, zo is de presentatie bij mij overgekomen. Er is geen perspectief geboden en gaat uit van veronderstellingen. Wij zoeken al jaren naar nieuwe reserves voor aardolie. Vindt die olie eerst, dan kunnen wij zaken doen. Op dit moment heeft Ashwin Adhin ons koeien met gouden horens beloofd. Men is bezig brood te bakken zonder dat er een oven is', zegt Jogi.

Volgens de parlementariër biedt de huidige begroting ook geen houvast aan de ontwikkeling van het land. 'Voor het Stabilisatie- en Herstelplan zou men ook een miljard extra tegen goedkope rentes lenen bij andere financiële instellingen. Ook daarover horen wij niets', aldus Jogi.

Van de in totaal 1.8 miljard die de IsDB aan Suriname zou lenen voor herstel en het stabiliseren van de economie, gaat 1.287 miljard naar energie en infrastructuur. De sociale sector krijgt 132 miljoen, een bedrag van 95 miljoen voor de landbouwsector, een half miljoen gaat naar het ministerie van Financiën en de Centrale Bank voor capaciteitsversterking, terwijl 265 is bestemd voor handel en exportbevordering. In het plan is 65 miljoen Amerikaanse dollar opgenomen om te investeren in een industrie park te Para. De president zei toen, dat een Amerikaans bedrijf die hij niet bij naam wilde noemen vergevorderde gesprekken heeft gevoerd met de regering voor het opzetten van een industriepark in Suriname. Ook zouden 40 tot 50 bruggen worden gebouwd.

Jogi voert aan, dat gezien de kredietwaardigheid van het land het bijzonder moeizaam gaat om grote leningen te sluiten. Dit alles komt volgens hem door het beleid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die het land ‘gebracht heeft naar een bodemloze put’.

Jogi stelt, dat de regering het volk heeft misleid in de hoop dat de prijzen voor grondstoffen zouden herstellen. 'Wanneer we kijken naar de prognoses van de Wereldbank en het IMF over de toekomstige prijzen van grondstoffen, dan ziet het er echt niet gunstig uit voor Suriname. Ik weet niet of de regering de doelen zal halen welke zij gesteld heeft in de jaarrede. Ik zie niet een situatie waarbij het land bevrijd zal worden van de donkere wolken welke het regeringsbeleid in de afgelopen zeven jaren heeft doen voltrekken boven Suriname.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten