'Regering stelt zich dictatoriaal op door degenen die hun vakbondsrecht uitoefenen te straffen'
Bonden aangesloten bij C-47 komen morgen bijeen tijdens de Assemblee van de Arbeid om te praten over de 'vele disputen met de regering en de te nemen stappen'. Directe aanleiding zijn de ontslagen en mutaties van leerkrachten die deel hebben genomen aan vakbondsactiviteiten. Een ander punt is de campagne van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) die alle ambtenaren dwingt om bij de overheidsbank een rekening te openen, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 5 oktober 2017.
De Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) houden vanmiddag een stille protestloop.
Diverse vakorganisaties, waaronder BvL, ALS, PWO, FAL, BPMO en C-47 hebben gisteren een persconferentie belegd over de ontstane ‘noodsituatie in de vakbeweging’. De vakbondsleiders vinden, dat de regering zich steeds dictatoriaal opstelt door degenen die hun vakbondsrecht uitoefenen, te straffen.
De onderwijsbonden hebben tot nu toe tien gevallen van ontslag en honderden mutaties van hun leden geregistreerd. De leerkrachten wordt per telefoon en per brief de tuchtmaatregel voorgehouden, zeiden de vakbondsleiders Robby Berenstein (C-47) en Wilgo Valies (BvL/ALS).
In de gevallen van de mutaties is er niet eens een beschikking die de handeling bekrachtigt, gaf Valies aan. 'De tuchtmaatregelen hebben een dusdanig vergaand karakter, dat we als totale vakbeweging er niet aan ontkomen om actief hiermee te bemoeien', stelde Berenstein. 'Deze maatregelen zijn van invloed op ons totale werknemersbestaan. En dat hebben we bedoeld met Peneux poepe wan poepe san bigi moro eng her’ baka sey. Daarmee geven we aan dat die meneer zijn boekje te buiten is gegaan.'
Dit, en het feit dat de vakbonden nog steeds openstaan voor dialoog, is in een brief gericht aan de president opgenomen.
De waarnemend president heeft gereageerd. Maar, die brief geeft duidelijk aan dat er 'op korte termijn en ook niet deze maand' ruimte is om te praten. De onderwijsbonden zijn verwezen naar het Onderhandelingsorgaan van de Overheid. 'Wie dat zijn en of het werkt weten we niet', zei Berenstein aan.
De vakbonden voelen zich ook niet op hun gemak over de bewegingen die de SPSB maakt. 'Een van de issues die speelt is de hele kwestie rond de verplichting van werknemers van staatsbedrijven om een rekening te openen bij SPSB. Dat geldt ook voor instellingen die subsidie van de Staat krijgen. Men wil de SPSB kennelijk meer body geven. In feite komt het erop neer, dat men alle ambtenaren bij de SPSB wil onderbrengen. De staatsbedrijven hebben de opdracht fu go opo wan rekening na SPSB al gekregen. Het brengt niet alleen bankzaken in de war, er zijn een heleboel twijfels over die bank', aldus Berenstein.
Morgen zal ook aangegeven worden welke stappen lokaal en internationaal genomen zullen worden 'want dit kan niet zo gelaten worden, de regering zal antwoord krijgen'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten