zaterdag 28 oktober 2017

Commissie Evaluatie Kieswetgeving tevreden over bijeenkomst met politiek over wijziging Kiedstelsel

Commissievoorzitter Jules Wijdenbosch spreekt van 'een constructief vervolgonderhoud'


De Commissie Evaluatie Kieswetgeving onder leiding van ex-president Jules Wijdenbosch heeft zaterdag 28 oktober 2017 een constructief vervolgonderhoud gehad met politieke partijen. Alle partijen die schriftelijk gereageerd hadden op de voorstellen van de commissie hadden de ruimte een presentatie te geven. Het ging om de NDP, PDO VHP, DOE, BEP, DA’91, ABOP, PL en de KTPI. Wijdenbosch laat via het Nationaal Informatie Instituut (NII) weten, dat DA’91 vanwege een communicatiestoornis niet aanwezig kon zijn, maar dat deze partij wel heeft aangegeven mee te gaan met de verdere activiteiten van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving.

Partijen hebben wijzigingsvoorstellen die van technische aard zijn, aangedragen waarvan in sommige gevallen de voorgestelde zaken de goedkeuring van twee derde meerderheid van De Nationale Assemblee (DNA) nodig hebben. Die voorstellen zullen dan ook aan de regering worden gepresenteerd door de commissie.

Het streven is erop gericht om voor het einde van het eerste kwartaal van 2018, een definitief voorstel te presenteren aan de regering, zegt de commissievoorzitter. Het definitieve voorstel zal uit drie categorieën bestaan, in acht nemende de uitvoerbaarheid daarvan.

De bedoeling is, dat na zaterdag alle informatie verwerkt wordt en dat de commissie in een later stadium het concept advies gaat bespreken met de politieke organisaties. Indien er toch nog nog toevoegingen nodig zijn zullen die ook doorgevoerd worden.
Wijdenbosch zegt, dat hiermee partijen de ruimte hebben gehad om mee te werken aan een aangepaste kieswetgeving.

In mei van dit jaar is de commissie samen met de politieke organisaties bijeen gekomen om van gedachten te wisselen over de resultaten van de consultaties die gehouden zijn.

Tijdens de bijeenkomst van zaterdag hebben vertegenwoordigers van de Pertjajah Luhur de vergadering vroegtijdig verlaten, omdat ze vonden dat de NDP een nadere bijdrage had moeten geven op hetgeen door de commissie in de maand mei van dit jaar naar voren is gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten