Dit beeld had Ivan Cairo waarschijnlijk voor ogen. (Bron foto) |
'Journalist' Cairo lijkt eigen nieuws te creëren
06-02-2015 Door: Paul Kraaijer
Paramaribo – 'Cocaïnevliegtuig landt in Casawinica'. Zo luidde de kop gisteren boven een kort berichtje dat om 14.31 uur verscheen in de webeditie van de Ware Tijd. De lezer zou natuurlijk uit die kop kunnen afleiden, dat er daadwerkelijk een vliegtuigje was geland in het Casawinicagebied en dat aan boord cocaine zou zijn gevonden. Verder vermeldde 'journalist' Ivan Cairo dat eenheden van het Korps Politie Suriname en van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst, DEA, al ter plekke waren en dat nadere berichtgeving zou volgen. Die nadere berichtgeving moet overigens nog steeds volgen..... Kennelijk is de heer Cairo niet bekend met het journalistieke fenomeen van een 'follow-up'.
Waarschijnlijk luisterde Ivan Cairo 's middags naar het SRS-programma Bakana Tori, gepresenteerd door Cliffton Limburg. 'Limbo' had voorzitter Carlo Grootfaam van de Stichting Sabcop (Sabenda en Copie, inheemse dorpen) te gast die de 'landing' wereldkundig maakte en meteen de hoop uitsprak dat kwaadwilligen niet president Desi Bouterse zouden gaan linken met deze 'kwestie'. Bouterse is afkomstig uit het gebied, waar het vliegtuigje zou zijn geland, en iedereen is bekend met het verleden van de huidige Surinaamse president.....Vele 'kromdenkers' zullen ongetwijfeld redeneren: een en een is twee......
De stelligheid waarmee Ivan Cairo schrijft, dat een cocaïnevliegtuig was geland in Casawinica is opmerkelijk en vanuit journalistiek oogpunt gezien onverantwoordelijk. Immers, waarom zou een geland vliegtuigje, als het al zou zijn geland (!), cocaïne aan boord moeten hebben? Hoe komt Cairo aan die 'wijsheid'? Uit de grote duim gezogen. Hij zal het volgende gedacht hebben: 'Oh, ik hoor dat er een vliegtuigje in het Casawinicagebied is geland. Dat riekt naar drugs, naar cocaïne.' Verder kwam hij niet met zijn denken. Overigens ontkende politiewoordvoerder Humphrey Naarden dat agenten van de DEA betrokken zijn geweest bij het onderzoek, zoals ook werd beweerd door Cairo in zijn kort berichtje.
Welke bedoeling zou de Ware Tijd met het summiere berichtje hebben gehad? Het is verkiezingstijd en ongetwijfeld zijn er mensen die alles willen aangrijpen om de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) en president Desi Bouterse weer in een kwaad daglicht te stellen door hem op een fnuikende en geniepige wijze te linken aan een vermeend cocaïnevliegtuigje. Het wachten is op de eerste politiek gevoegde opmerkingen in die richting.
Dat alles neemt niet weg, dat Ivan Cairo eerst zich beter had moeten laten informeren alvorens onzin in de krant te plaatsen. Vooringenomen. Hij had gewoon even geduld moeten opbrengen, maar de opmerkingen van Grootfaam in Bakana Tori waren voor Cairo koren op zijn politieke molen. Neen, niet op zijn journalistieke molen, want van enige journalistiek is absoluut geen sprake. Het lijkt meer op stemmingmakerij en ongefundeerde berichtgeving.
Starnieuws berichtte om 15.37 uur , dat 'de speciale eenheden van de politie' niets hadden gevonden in het Jodensavannegebied. Volgens deze nieuwswebsite had de centrale meldkamer van het Korps Politie Suriname 's nachts een bericht ontvangen van de Luchtvaartdienst over een SOS-signaal dat was opgevangen en dat afkomstig zou zijn geweest van een vliegtuig. In het verleden zouden nu en dan drugsvliegtuigen in dat gebied zijn geland, aldus Starnieuws.
In media is overigens nauwelijks iets te vinden over drugsvliegtuigjes in Suriname. Slechts een paar artikelen duiken op het internet op. Zo meldde de Nederlandse krant Trouw op 8 november 1997 dat bij de grens met Brazilië het wrak was gevonden van een vliegtuigje dat op 3 augustus was neergestort. In het wrak werden de lichamen van de piloot en co-piloot gevonden. Het vliegtuigje zou op de terugweg zijn geweest naar Brazilië na ergens in Suriname drugs te hebben afgeleverd.
Het Nederlandse persbureau ANP berichtte op 26 mei 2005 dat in korte tijd twee drugsvliegtuigjes waren ontdekt. Op een illegale landingsbaan bij een modderbank aan de kust van het district Marowijne ontdekten leden van Surinaamse veiligheidsdiensten een eenmotorige, onklaar gemaakte, Cessna. Er werd geen drugs aangetroffen in het vliegtuig, maar de politie stelde er nagenoeg van overtuigd te zijn geweest dat cocaïne met het toestel werd vervoerd. Bijna op hetzelfde moment deden agenten in het district Saramacca onderzoek naar een soortgelijk vliegtuigje dat een noodlanding had gemaakt op een complex van Staatsolie. In dit vliegtuig werd 400 kilo cocaïne gevonden. Een Colombiaan kon worden gearresteerd. Van beide vliegtuigen was het land van herkomst onbekend.
Toenmalig minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi (nu de belangrijkste politieke opponent van Bouterse richting de verkiezingen van 25 mei, als partijleider van de Verenigde Hervormingspartij, VHP), maakte op 12 april 2007 bekend, dat geld uit de openbare verkoop van zeven in beslag genomen en verbeurd verklaarde drugsvliegtuigjes zou worden besteed aan de oprichting van een criminaliteitsfonds. 'Als we alle zeven vliegtuigen verkopen, kunnen we zeker twee nieuwe vliegtuigen en/of een helikopter kopen om met name frequent het binnenland te kunnen verkennen op illegale drugstransporten', aldus Santokhi in de Ware Tijd.
Tot zover de resultaten van een snelle zoektocht op het wereldwijde net. Media berichten vandaag verder met geen woord over de vermeende landing van een cocaïnevliegtuigje gisteren in het Jodensavannegebied. Het lijkt - vooralsnog - een storm in een glas water te zijn geweest.
UPDATE: De Ware Tijd komt vrijdagavond, 6 februari, laat met eindelijk een follow-up, zonder daarin te vermelden dat de krant met haar eerdere artikel toch wel te snel was met de vaststelling dat een cocaïnevliegtuigje was geland:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten