zondag 31 augustus 2014

Jammerkonten Starnieuws en de Ware Tijd

Media niet uitgenodigd voor VHP-partijraad en -congres

De Ware Tijd en Starnieuws hebben echter lak aan uitnodigingen

Maar, een politieke partij mag toch uitnodigen wie zij wil?

31-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Starnieuws en de Ware Tijd waren vandaag, zondag 31 augustus 2014, aan het jammeren. Jammeren, als kleine kids die hun zin niet kregen, omdat ze niet aanwezig mochten zijn bij het partijcongres en de partijraadsvergadering van de VHP (Verenigde Hervormings Partij) in het partijcentrum 'de Olifant' in Paramaribo. Journalisten van genoemde media waren in de zaal, maar moesten die verlaten.

De VHP had de pers niet uitgenodigd, omdat de bijeenkomsten besloten waren. Dat kan en mag een partij beslissen en daar heeft een journalist zich gewoon bij neer te leggen, ook al ben je Rene Gompers en werk je voor een nieuwswebsite als Starnieuws en ook al ben je Ivan Cairo en werk je voor een krant als de Ware Tijd. Dan zoek je maar andere kanalen en wegen om achter informatie uit de bijeenkomsten te komen.

Overigens waren het alleen deze media die aanwezig waren. Hoe opmerkelijk. Maar, Starnieuws en de Ware Tijd zijn net als de andere lokale media, gewone media, niet meer bijzonder dan de andere media en ze verdienen dan ook zeker geen voorkeursbehandeling.

En dan gaan ze ook nog eens als kleine kinderen in hun eigen berichtgeving melden, dat ze door de VHP zijn geweerd. Starnieuws vond het feit dat zij en de Ware Tijd niet aanwezig mochten zijn al nieuwswaardig genoeg voor een artikel op de website met als kop 'VHP wil geen journalisten op partijraadsvergadering'.

Starnieuws:

'Tot nu toe waren de partijraadsvergaderingen van de VHP, net als het congres van de NPS en andere partijen, altijd toegankelijk voor journalisten. De 'oranje partij' deelt mee dat een eigen persbericht naar de media zal worden gestuurd. Na de vergadering kan er pas informatie worden verstrekt. Starnieuws had het publiek op basis van eigen waarneming verslag willen doen.'

Dan komt de nieuwswebsite een aantal uren later ook nog eens met een artikel waarin ze een kritisch VHP Adviesraadslid aan het woord laten, die overweegt de partij voor de rechter te slepen vanwege volgens hem enkele incorrecte procedurele zaken tijdens de partijraadsvergadering en het partijcongres. Het lijkt erop alsof Starnieuws met het artikel de VHP een soort schop na wil geven, omdat ze niet bij de bijeenkomsten aanwezig mocht zijn.

Ook de Ware Tijd vindt het een artikel waard ('Geen pers bij VHP-meeting') en ook Ivan Cairo verwijst naar een congres van een andere partij waar de pers wel welkom was:

'Waar precies een week geleden de NPS in aanwezigheid van de nationale pers een partijcongres hield om de voorgenomen samenwerking met NF-partijen, BEP, Pertjajah Luhur en KTPI te behandelen en uiteindelijk goed te keuren, koos de VHP zondag voor een gesloten bijeenkomst. Er waren geen uitnodigingen naar de media gestuurd.' (…) 'Soortgelijke vergaderingen van de VHP waren eerder wel toegankelijk voor de pers.' 


De besloten bijeenkomst van de VHP vandaag in 'de Olifant'. (Bron foto: VHP)

Neen, ze werden niet geweerd, ze hadden er gewoon niet mogen zijn. Ze hadden geen uitnodiging. Punt uit, ook al ben je Starnieuws en de Ware Tijd. Wat andere partijen doen is natuurlijk hun zaak. De Ware Tijd en Starnieuws hebben absoluut geen bevoorrechte positie en het is goed dat de VHP ze de deur heeft gewezen. Een goede les. Genoemde media zijn eindelijk eens op hun nummer gezet.

Overigens liet de VHP 's avonds in een persbericht over de bijeenkomsten van vandaag onder andere dit weten:

'De VHP vestigt er de aandacht op dat zowel de raadsvergadering als de congresbijeenkomst besloten vergaderingen zijn, dus niet openbaar. Dit schijnt sommige verslaggevers te zijn ontgaan, aangezien zij desondanks toch naar de Olifant waren getogen en bijgevolg beleefd gevraagd werd om zich terug te trekken. De indruk moet niet worden gewekt alsof de pers niet welkom was bij de VHP-partijraad en congresvergadering. De VHP is een uitermate open en democratische partij.'

EBS lijkt loopje met klanten te nemen

'Loadhedding' gestopt zonder burgers en ondernemers te informeren

Tijd voor een goede communicatiemedewerker bij staatsbedrijf

31-08-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Het lijkt erop dat de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) afgelopen week een loopje heeft genomen met haar klanten. Het bedrijf blijkt woensdag en donderdag (27 en 28 augustus) het zo verguisde 'loadshedding' niet te hebben toegepast, ondanks het feit dat de maatschappij wel een 'loadshed'-schema op haar website had gepubliceerd en de bevolking niet heeft geïnformeerd. Het schort dan ook nog steeds aan een goede communicatie met de klanten van het bedrijf.

‘We hebben geen wijken hoeven uit te schakelen, omdat er 17 Megawatt is bespaard woensdag. Ook donderdag is er overdag ongeveer 17 MW minder aan vermogen gebruikt’, liet technisch directeur van de EBS, Marcel Eyndhoven, vrijdag 29 augustus 2014 via Starnieuws weten.
Desondanks zei hij meteen daar achteraan: ‘Het is bijzonder belangrijk dat er wordt bezuinigd, anders zullen wij weer wijken moeten uitschakelen.’ Er zou immers nog steeds ongeveer 20 MW tekort aan energie zijn.
‘Wij hebben wel de schema’s gemaakt, maar voor dit weekend hopen wij ook om niet aan ‘loadshedding’ te doen. Indien wij merken dat er toch te veel stroom wordt gebruikt, zullen we genoodzaakt zijn om wijken uit te schakelen.’


In de grafiek zit de hoeveelheid vermogen die elk uur van de dag verbruikt wordt door de consumenten binnen het EPAR gebied. Voordat er sprake was van de dagelijkse loadshedding, zag het patroon van verbruik eruit zoals met de blauwe lijn weergegeven. De rode lijn geeft het patroon van verbruik aan, nadat er door de consumenten behoorlijk bespaard is in het verbruik. De groene balkjes geven de besparing aan.

Burgers en ondernemers hebben uiteraard woensdag en donderdag, en ook vrijdag en in het weekeinde, het schema op de EBS-website of in dagbladen bekeken en hielden rekening in de diverse buurten met stroomonderbrekingen. Burgers en ondernemers hebben ongetwijfeld voorzorgsmaatregelen getroffen. Immers, zij gingen uit van onderbreking op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip van de stroomtoevoer door de EBS. En dan zegt een van de directeuren vrijdag, nota bene op een nieuwswebsite, dat gedurende een paar dagen het 'loadshedden' niet werd toegepast, omdat er plotseling voldoende stroom bleek te zijn.

De EBS monitort de situatie continu. Als er te veel energie wordt gebruikt, kan er een black-out ontstaan. Voordat het zover komt, zullen wijken volgens het schema dat gemaakt is, worden uitgeschakeld, aldus het bedrijf.

Met de mededelingen van de EBS via Starnieuws weten burgers en ondernemers helemaal niet meer waar ze aan toe zijn. Iedereen lijkt overgeleverd te zijn aan de grillen van de leiding van het elektriciteitsbedrijf en aan een ‘loadshed’-schema waarvan nu niet bekend is of die wel of niet wordt toegepast.

De ene dag krijgt de bevolking te horen dat het 'loadshedden' zeker nog zal doorgaan tot eind oktober, terwijl de volgende dag al bekend wordt gemaakt dat de EBS met 'loadshedden' is gestopt. De burger en de ondernemer weet simpelweg niet meer waar die aan toe is. Ieder moment kan de stroomtoevoer dus worden uitgeschakeld en die burger en ondernemer is overgeleverd aan de beweringen van leidinggevenden van het elektriciteitsbedrijf.

Opmerkelijk genoeg liet president Bouterse woensdag 27 augustus al weten, in het SRS-radioprogramma Bakana Tori van presentator en perschef van het Kabinet van de President Cliffton Limburg, dat het totale verbruik in Suriname met 17 Megawatt was gedaald, waardoor volgens hem een groot deel van het stroomprobleem is opgelost.

Bouterse: ‘Ik ben zo in de wolken. Dit had ik nooit verwacht. Bijna 17 Megawatt heeft het volk uitgespaard. Ik ben zo verrast, het is onvoorstelbaar. Ik ben als een kind zo blij.' Hij zei verder verwacht te hebben een besparing door het volk van vier à zes Megawatt, vandaar zijn verbazing over het bereikte resultaat. Door deze besparing, plus de twintig Megawatt die sinds dinsdag 26 augustus weer bij geleverd wordt door het stuwmeer, is het tekort aan stroom bijna opgelost. Dat was namelijk veertig Megawatt.

De reactie van directeur Eyndhoven, vrijdag 29 augustus, kwam dus behoorlijk laat, gelet op het feit dat de Surinaamse president twee dagen eerder al had bekendgemaakt dat er aanzienlijk door de bevolking was bespaard, 27 Megawatt.

Het is afgelopen week in ieder geval duidelijk geworden dat het tijd wordt dat de leiding van het bedrijf een cursus communicatie en klantvriendelijk handelen gaat volgen. Neen, beter nog, laat de EBS een professionele communicatiemedewerker fulltime in dienst nemen.

zaterdag 30 augustus 2014

Oppositie laat willens en wetens verstek gaan bij behandeling nieuwe sociale wetten

'Sociale' fracties laten het afweten vanwege 'quorum'

Onvolwassen en a-politiek gedrag zal zich in mei 2015 wreken

Suriname steeds volwassener ondanks oppositionele tegenwerking

30-08-2014 Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Een politieke schande en een debacle, de bewuste afwezigheid van de fracties van het Nieuw Front, Pertjajah Luhur en BEP gisteren bij de behandeling van de drie sociale wetten (Wet Algemeen Pensioen 2014, Wet Nationale Basiszorgverzekering en Wet Minimum uurloon) in De Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement. Dat juist deze 'sociale' fracties het lieten afweten bij de behandeling van dergelijke belangrijke wetten, is onbegrijpelijk en leidde ook tot reacties van ongeloof uit alle hoeken van de (politieke) samenleving.

Succes voor Bouterse
De Nationale Assemblee keurde met een nipte meerderheid van zesentwintig stemmen iets over drie uur vrijdagochtend 29 augustus 2014, de drie sociale wetten goed. Het was een historische marathonzitting waarin de eerste sociale wetgeving in het land feitelijk tot stand kwam. Kortom, het parlement en Suriname beleefden een belangrijke dag en dat haalde zelfs de Nederlandse krantenpagina's. Toch weer een succes dat kan worden toegeschreven op het conto van president Desi Bouterse. Het is immers zijn regering die baanbrekend werk heeft verzet om de drie belangrijke wetten door het parlement te loodsen en goedgekeurd te krijgen.

Quorum-boycotplan oppositie finaal de mist in
Maar, de drie genoemde fracties in het parlement zorgden ook voor een oppositionele blamage van de hoogste orde. De fracties (Nieuw Front: de Vooruitstrevende Hervormings Partij VHP, de Nationale Partij Suriname NPS, de Surinaamse Partij van de Arbeid SPA en het Democratisch Alternatief '91 DA91 / Pertjajah Luhur / de BEP, Broederschap en Eenheid in de Politiek ) hadden afgesproken om openbare vergaderingen van het parlement te blokkeren door geen zogenoemd 'quorum' (meerderheid) te verlenen. Met andere woorden, ervoor te zorgen dat er onvoldoende politici bij een Assemblee-vergadering aanwezig zijn om die vergadering doorgang te kunnen laten vinden, door zelf verstek te laten gaan, door zelf de presentielijst niet te tekenen. Maar, helaas ging deze keer het oppositionele quorum-plannetje finaal de mist in door toedoen van een van de eigen fractiegenoten die zich van geen kwaad bewust leek te zijn.

Het zwarte schaap Kensenhuis is zich van geen kwaad bewust
Immers, de presentielijst werd getekend door het NPS-Assembleelid Patrick Kensenhuis. Ook al verklaarde hij later de presentielijst als 19e Assembleelid rond kwart voor een 's middags te hebben getekend, tien minuten voor aanvang van de belangrijke openbare vergadering van het parlement en er na hem nog een aantal Assembleeleden de lijst tekenden, feit is dat hij met zijn handtekening voor quorum zorgde waardoor de vergadering – tegen de zin in van zijn eigen fractie – kon doorgaan. Hij beweerde later ook, onder andere voor de camera en microfoon van het dagelijkse nieuwsprogramma 'In de Branding' van Apintie TV, niet op de hoogte te zijn geweest van enige afspraak binnen het Nieuw Front om geen quorum te verlenen. Bepaalde oppositieleden uitten openlijk hun argwaan tegenover de NPS’er door hem voor de voeten te werpen dat hij door coalitiepartijen zou zijn omgekocht en dat dat niet de eerste keer zou zijn geweest. 'Laag bij de grondse' opmerkingen vond een naïef klinkende Kensenhuis dat. 'Ik ben niet om te kopen.' 

Een dag later legde de fractieleider van het Nieuw Front, de VHP'er Randjkoemar Randjietsingh, in het Dagblad Suriname uit, dat zijn fractie niet de behandeling van de belangrijke wetten had geboycot, maar dat er teveel onduidelijkheden in de wetsteksten waren. De gedachtegang was volgens de parlementariër wel goed, maar het leek – volgens hem – alsof de coalitie en de regering de drie wetten zo snel mogelijk wilden laten goedkeuren om zo goed te scoren bij de komende verkiezingen van 2015. Een typisch Surinaamse oppositionele reactie, waar achterdocht hoogtij lijkt te vieren alsof het hoort in het dagelijkse politieke leven.

Volgens de NF-fractieleider gaven de wetteksten het zijn fractie aanleiding om enkele opmerkingen te maken en vragen te stellen. Deze vragen werden in de eerste ronde in de Assemblee gesteld, waarna het de bedoeling was dat de regering deze vragen in de tweede ronde zou behandelen. Maar, de antwoorden in de tweede ronde bleven uit. De oppositie besloot vervolgens weer om enkele brandende vragen te stellen zonder resultaat, aldus de fractieleider.

Volgens Randjietsingh leek het er zelfs op dat vicepresident Robert Ameerali opzettelijk niet wilde ingaan op de door zijn fractiegenoten gestelde vragen. In de derde ronde zouden slechts twee leden van de oppositie kunnen reageren. Uiteindelijk werd de maat voor de oppositie vol en werd besloten om niet langer in de vergaderzaal te blijven. Volgens Randjietsingh was het niet de bedoeling om tegen de wetsvoorstellen te stemmen. De vergaderzaal verlaten, was de enige optie. ‘Wij gaan niet voor wetten stemmen, die op lange termijn het volk in een strop zullen houden’, aldus de geblondeerde VHP'er in het Dagblad Suriname.

Het kleine jongetje krijgt zijn zin niet en loopt boos weg
Maar, zijn reactie duidt natuurlijk op een onvolwassen wijze van politiek bedrijven. Je loopt als klein jongetje, dat zijn zin niet krijgt, boos weg uit de politieke arena, de vergaderzaal van De Nationale Assemblee. Het Nieuw Front, de Pertjajah Luhur en de BEP hadden uiteraard moeten blijven en doen waarvoor de fractieleden betaald worden: hun kiezers en het volk vertegenwoordigen. Gisteren hebben zij getoond een confrontatie met de regering en coalitie inzake de drie sociale wetten uit de weg te gaan, terwijl op dat moment, in die vergaderzaal, de oppositie haar punten van kritiek en vragen hadden kunnen laten horen die wellicht alsdan alsnog beantwoord zouden worden.

Nu moeten ze later niet aankomen met allerlei op- en aanmerkingen op de drie goedgekeurde wetten. Deze fracties hebben hun kansen aan zich voorbij laten gaan, enkel en alleen vanwege dat kinderlijke quorum-gedoe.... Wanneer gaan Assembleeleden zich eens volwassen gedragen en werkelijk het volk en hun kiezers vertegenwoordigen? Ongetwijfeld zullen zij in mei 2015 worden afgerekend....

Reacties op sociale wetten
Een dag na de goedkeuring door het parlement van de drie belangrijke sociale wetten, waren in diverse media lovende- en natuurlijk ook afkrakende woorden te horen.

Een opmerkelijke reactie kwam uit de mond van het NDP-Assembleelid Noreen Cheung, dus een lid van de coalitie. Zij blijkt zich niet helemaal te kunnen vinden in de Wet Algemeen Pensioen, maar heeft toch voor goedkeuring van die wet gestemd in het parlement. De rechtspositie van niet-heteroseksuelen is daarin volgens haar niet goed geregeld. Na afstemming met de Mega Combinatie-fractie (de oppositie) kon uiteindelijk fungerend parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk haar gisternacht toch overhalen om voor deze wet te stemmen. Cheung: ‘Ik vind het pijnlijk, behalve voor mij, ook voor de groep zelf, de niet-heteroseksuelen in het bijzonder’, aldus Cheung. Zij is van oordeel, dat de positie van niet-heteroseksuelen ‘juridisch-technisch’ onvoldoende is geregeld in de pensioenwet.

'Iedereen met kritiek het land uitzetten'.....
De voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) zei in een reactie, dat na ruim veertig jaar van verwoede pogingen een minimumloon, pensioenstelsel en ziektekostenverzekering voor iedereen in Suriname op te zetten, burgers trots zouden mogen zijn dat het eindelijk was gelukt.
‘Iedereen die kritiek hierop heeft zou uit het land verbannen moeten worden, omdat zij het niet met het volk menen’, aldus Bilkerdijk.
Dus, iedereen die het niet eens is met hem moet ook maar het land worden uitgezet. Deze heer heeft kennelijk de betekenis van het begrip democratie nooit goed begrepen en zich ook nooit verdiept in de wereldgeschiedenis. Er zijn in het verleden landen geweest – en er zijn nog steeds landen – die groepen uit hun bevolking met harde hand het land hebben uitgezet, dat waren en zijn dictaturen.... Laat de heer Bilkerdijk in de toekomst eerst eens goed nadenken alvorens met uitspraken te komen die de goede luisteraar en lezer zouden kunnen terugvoeren naar een zwarte bladzijde en gele sterren in de Europese geschiedenis.

Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, liet ook via media weten blij te zijn met de wetten die volgens hem vooral in het voordeel van de werkende klasse zijn. Maar, hij zei zich ook wel wat zorgen te maken over mogelijke fouten die binnen kunnen sluipen ‘doordat de wetsproducten afgejast zijn’. 

Een politieke dinosaurus uit bauxietgrond getrokken voor absurdistische reactie
Natuurlijk waren er ook mensen die beweerden de sociale wetgeving maar niets te vinden en die alleen te kunnen zien als een regeringsactie om richting de verkiezingen in mei 2015 zieltjes te winnen. ‘Bouterse zou beter scoren door de government take, 'belasting', op brandstof af te schaffen voor het volk’, zei de oud-Assembleevoorzitter en politica Indra Djawalapersad zaterdag 30 augustus 2014 in het Dagblad Suriname. ‘Dan had hij de drie sociale wetten niet nodig.’
Djawalapersad bracht in herinnering, dat de president het volk had beloofd dat hij de government take op brandstof zou afschaffen, indien hij regeerverantwoordelijkheid zou krijgen. De aanname van de drie sociale wetten zou zelfs haar verstand te boven gaan, hetgeen echter meer zegt over haar verstandelijke vermogens dan over de inhoud van de wetten en het stemgedrag van de parlementsleden.
‘Acht maanden voor de verkiezingen en de wetten worden nu pas behandeld en aangenomen.’ Zij beweerde, dat de aanname van de wetten 'riekt naar populisme'. Binnen die vier jaren tijd dat de regering aanzit is er haast niets gedaan voor het volk. Het levensonderhoud is juist duurder geworden, aldus Djawalapersad.

Het is de typische reactie van iemand die volledig anti-regering Bouterse-Ameerali is en met oogkleppen op alleen in staat is om krampachtig negatief te reageren op positieve ontwikkelingen in Suriname die tot stand zijn gekomen door het beleid van de regering. De typische reactie van een politieke dinosaurus die door de redactie van een krant aan de oren uit de bauxietgrond is getrokken voor een heerlijk smeuïge reactie; dat leest immers lekker weg, ongeacht de absurdistische inhoud ervan. De positieve ontwikkelingen worden door dit soort mensen moedwillig genegeerd of ten eigen faveure omgetoverd tot negatieve ontwikkelingen.

Suriname steeds volwassener ondanks oppositionele tegenwerking
Het land zou blij moeten zijn met de aanname door het parlement ofwel door de coalitie van de drie sociale wetten. Die wetten vormen onderdeel van een beleid, dat Suriname steeds volwassener en moderner moet maken. Dat zou men alleen moeten toejuichen. Suriname is op de goede weg en dat blijft niet onopgemerkt in de wereld, los van persoonlijke beslommeringen van en het niet zo fraaie verleden van de president. Ondanks dat alles blijft de man zijn werk naar behoren doen en ook en zeker op internationale podia.
Zurige, gefrustreerde en nauwelijks inhoudelijk onderbouwde reacties komen slechts uit de mond rollen van oppositionele krachten voor wie het het dagelijkse werk is om het regeringsbeleid van alle kanten af te kraken en werkelijk af te zeiken en dat vaak inhoudelijk bij het absurde af, waarbij niet wordt geschroomd om enige realiteitszin uit het oog te verliezen. Zelfs het populaire Assemblee 'kinderquorumspookje' wordt erbij gehaald om de regering te torpederen, alhoewel dat ook wel eens een terugslag kan hebben zoals 29 augustus is gebleken.
Die oppositionele krachten zijn met name en vooral gericht op een afgang van president Bouterse.

Een olifantshuid
Laten de oppositionele krachten vooral gewoon doorgaan met hun weinig strategisch doordachte strategie van afkraken, negativisme en willens en wetens geen quorum verlenen. Uiteindelijk komen zij zichzelf wel tegen bij de verkiezingen volgend jaar.
Maar, het hoort nu eenmaal bij het hedendaagse politieke spel, in welk spel werkelijk niets wordt geschuwd om tegenstanders de mond te snoeren, af te kraken, te beschimpen en ze met vuil te bekogelen. Als politicus, zowel in de oppositie als in de coalitie, maar ook als beleidsmakers en zeker als president (Bouterse), moet je in Suriname een olifantshuid hebben en nu en dan kinderlijk absurdistisch gedrag tentoonspreiden. De lachende derde na de historische vrijdag 29 augustus 2014 is ongetwijfeld Bouterse.....

Noot:
De bestuurskundige August Boldewijn zegt zondag 31 augustus in de webeditie van de Ware Tijd hetzelfde hetgeen ik in dit artikel stel en ik ben niet eens een bestuurskundige.....neen, de reactie van Boldewijn is feitelijk een open deur die iedereen zou kunnen intrappen en daarvoor hoeft niemand een bestuurskundige te zijn.

Boldewijn in de Ware Tijd:
'Het wegblijven van de oppositie bij de stemming over de sociale wetten vrijdagochtend is geen slimme actie geweest, vindt bestuurskundige August Boldewijn. Deze 'zeer onverstandige' handeling kan volgens de bestuurskundige zijn weerslag hebben bij de komende verkiezingen. Vanwege de zwaarwichtigheid van de wetten had de oppositie er beter aan gedaan om gewoon aanwezig te zijn, zegt Boldewijn. 'Dan ziet het volk dat je hebt geparticipeerd. Maar door weg te lopen, krijgt men de indruk dat je de zaak saboteert.' (...)'

donderdag 28 augustus 2014

Het onvermogen om nieuws te brengen

Vooral truttige on-nieuws issues in Surinaamse 'nieuws- en actualiteiten'programma's op tv

Nieuwsprogramma's lijken meer op luchtige 'ontbijtshows'

28-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo – Wat is dat toch met Surinaamse zogenoemde actuele live nieuws- en actualiteitenprogramma's op televisie zoals 'Mmanten Taki' (STVS/SRS), dagelijks 's morgens vanaf acht uur, en 'Magazine4' (ABC) iedere middag vanaf vier uur? Waarom besteden zij nauwelijks aandacht aan zogenoemd hard, actueel, nieuws, maar krijgen zoetsappige onderwerpen over beurs zus en beurs zo, workshop dit en workshop dat of opleiding die en opleiding deze wel verhoudingsgewijs veel aandacht?

Nieuws?
Neem de issues van Magazine4 van vanmiddag, donderdag 28 augustus: twee studiogasten, waarvan een dame het hoogste woord had, die minutenlang kletsten over een of andere lifestyle beurs op 11, 12, 13 en 14 september (ohhhh hoe vreselijk interessant en wat een nieuws...) gevolgd door een item uit het Nederlandse NOS-journaal over de situatie in de Oekraïne.... Dat was het.
Jemig de pemig, was er dan werkelijk geen beter, hard, nieuws om aandacht aan te besteden? Ik dacht het wel, toch? Het programma omschrijft zichzelf op de ABC-website als 'een LIVE actualiteitenprogramma. De presentator ontvangt een studiogast en bespreekt een actueel onderwerp.' Actueel! Een beurs, half september....actueel?

Dat ene hondje zorgt voor nieuws....
Lees alle Surinaamse kranten goed door en de nieuwswebsites 's morgens door en je komt als redactie van Magazine4 er snel achter dat er toch echt heeeeeel veel interessant nieuws is!! Of is dat soms net iets teveel werk??? Ook leuk, klein nieuws.

Neem nu dat hondje in de Nieuw Weergevondenweg in Paramaribo dat in een open rioolput 2m65 diep was gevallen en waarover het Dagblad Suriname vanochtend al berichtte? Het arme beestje kon gered worden. Maar, hier komt toch ook een interessant issue om de hoek kijken: het wemelt in Paramaribo namelijk van dergelijke open rioolputten waarvan de deksels zijn verdwenen of door onverlaten erin zijn geknikkerd. Ze zijn een gevaar. Nu was het een hond, morgen is het een persoon, een oudere heer of dame, een klein kind, dat in zo'n put kan vallen met ernstige gevolgen van dien. Kortom, een mooi onderwerp voor bijvoorbeeld Magazine4: wie is verantwoordelijk voor die putten? Is dat het ministerie van Openbare Werken, zo ja, nodig iemand van dat ministerie uit om te praten over het probleem van die open putten en waarom die zo lang open blijven? Nodig een van de districtscommissarissen in Paramaribo uit.

Of nu neem die recente overvallen door een groepje mannen dat zich voorstelt als politieagenten?
En echtpaar werd dinsdag 12 augustus in hun woning te Tourtonne, Paramaribo, beroofd door nepagenten. Drie mannen deden zich bij het echtpaar voor als politieagenten in burger die zeiden onderzoek in de woning te willen verrichten. En Chinese man werd woensdagavond 20 augustus in zijn woning aan de Schmeltzweg, Paramaribo Noord, overvallen en beroofd door drie mannen. De drie beweerden politieagenten in burger te zijn. Zij vertelden de bewoner, dat zij in verband met een onderzoek naar binnen moesten.
Nodig een woordvoerder van het Korps Politie Suriname uit om dit onder de aandacht te brengen en om vooral ouderen ervoor te waarschuwen.

Het zijn maar twee kleine nieuwsvoorbeelden.

De altijd (glim)lachende Gerold Vliet. (Bron foto: ABC)
Vaste gasten tot treurends toe 
Natuurlijk zijn er uitzendingen waarin wel op een goede manier aandacht wordt besteed aan een actueel onderwerp. Maar, dat gebeurt toch te weinig.

Waarom de oude kunstenaar Erwin de Vries, voor de zoveelste keer naar de studio halen voor een gezellig, lachwekkend en eigenlijk treurig onderonsje met presentator Gerold Vliet, die, zoals ik vaker heb geschreven, zichzelf altijd leuker en interessanter lijkt te vinden dan zijn gast en op een vervelende wijze vragen kan stellen en onnodig herhalen, om maar het door hem gewenste antwoord te horen. De kunstenaar werd zelfs uitgenodigd om te spreken over het WK Voetbal in Brazilië bij gebrek aan echt nieuws......

(Update maandag 1 september 2014: 
Nee hè, niet weer..... Heeft die clowneske presentator Gerold Vliet van het ABC 'actualiteitenprogramma' Magazine4 vandaag weer, voor de 233e keer, 'de grote markante Surinamer en grote geest' kunstenaar Erwin de Vries als gast....
Twee clowns achter de tafel met ieder hun eigen grootse ego. Is er nu werkelijk geen actueel hard nieuws?
Waarom De Vries nu uitnodigen vanwege zijn 85e verjaardag op 21 december? Het wordt weer een reuze gezellig ons-kent-ons onderonsje met veel gelach en gehinnik en zinloos geklets, waar werkelijk niemand ook maar iets aan heeft......)
Een andere vaste gast van de irritante Vliet is Purcy Oliviera, vooral bekend geworden door de populaire avondvierdaagse. Het lijkt welhaast een vrienden-onder-onsje waarbij vergeten wordt dat zij in een nieuwsprogramma acteren.
De gasten worden ook nog eens een keer op een kinderlijke, 'geheimzinnige' manier door Vliet aangekondigd, zonder in eerste instantie de naam te noemen, alsof er kleuters naar het programma kijken. Vaak gaat het volgens hem om een 'grote zoon' van Suriname. Volgens Vliet heeft Suriname veel 'grote zonen' die eigenlijk in werkelijkheid niet tot de 'grote zonen' gerekend zouden moeten worden, maar wel in de fantasiewereld van Gerold Vliet.

Hint voor nieuwsprogramma's
Enkele omschrijvingen van nieuws zoals die te vinden zijn in uiteenlopende woordenboeken en encyclopedia op het internet:
Actuele ontwikkelingen.
Uitzending in de media waarin berichten over actuele ontwikkelingen worden verspreid aan het publiek.
Berichten over belangrijke dingen die kortgeleden gebeurd zijn.
Nieuws omvat alle informatie van een zeker algemeen belang die tot dusver aan publieke waarneming was onttrokken. Het gaat doorgaans over een recent feit, een actualiteit, waar collectieve belangstelling voor bestaat. Nieuws kan echter ook betrekking hebben op een 'inlichting' uit het verleden die niet eerder als zodanig is ontsloten voor een brede kring van belangstellenden. Het kan gaan om een onthulling van feiten die velen interessant vinden en bijvoorbeeld om publiciteit die is veroorzaakt door een informatielek.

Luchtige 'ontbijtshows'
Laat een programma als Magazine4 een echt actualiteitenprogramma zijn, neen, worden. Nu lijkt het teveel op een soort luchtige 'ontbijtshow' zoals die bij Nederlandse omroepen te zien kunnen zijn. Dat geldt overigens ook voor Mmanten Taki, dat wel iets langer duurt dan Magazine4, maar inhoudelijk er nauwelijks van verschilt.

maandag 25 augustus 2014

EBS doet wat ‘t wil en laat duizenden klanten zweten

‘Loadshed’-schema kan prullenbak in: net zo onbetrouwbaar als de EBS

25-08-2014 COLUMN Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Maandagochtend. De zon brandt al fel. Geen stroom. De EBS (NV Energiebedrijven Suriname) lijkt te doen wat het wil. Het zogenoemde ‘loadshed’-schema op de website van het bedrijf, waarin wordt aangegeven van hoe laat tot hoe laat en in welke buurten van Paramaribo, de stroomtoevoer wordt onderbroken kan de prullenbak in. Je hebt er niets aan. Het schema is net zo onbetrouwbaar als de EBS.

Het is zeven uur in de ochtend. Heerlijk baden. Wakker worden. De laptop aan zetten, want je moet immers aan het werk en daarvoor ben je afhankelijk van het internet en dus ook van stroom, omdat het modem immers op het net is aangesloten.

Eerst kijken op de EBS-website of je buurt in het inmiddels gevreesde ‘loadshed’-schema is opgenomen voor vandaag. Gelukkig. Je straat wordt niet vermeld, maar wel enkele straten in de directe omgeving. Vreemd. Maar, je gaat er nog, heel naïef, vanuit dat je het schema moet kunnen vertrouwen. Je straat komt niet voor in het schema, dus stroomtoevoer gegarandeerd.

Je kunt aan het werk.
Je gaat aan het werk. Het is acht uur ‘s morgens.
Je bent aan het werk, het is tien minuten voor half negen.
Het is acht minuten voor half negen: geen stroom. Van het ene moment op het andere. Geen toegang meer tot het internet.
Gedwongen door de EBS om met je werk te stoppen. Balen. De EBS ligt deze dagen terecht onder vuur. De klantonvriendelijkheid en de onbetrouwbaarheid druipen aan alle kanten langs de onzekere stroomleverantie van het staatsbedrijf.

Maar, je straat komt niet in het ‘loadshed’- schema voor! Dat schema blijkt verre van betrouwbaar. Overigens geeft dat schema aan dat een buurt bijvoorbeeld tussen 06.30 en 08.00 uur wordt afgesloten. Maar, de bewoner moet niet denken dat de stroomtoevoer precies om 06.00 uur wordt onderbroken. Neen, de stroomtoevoer kan en wordt kennelijk op ieder moment tussen genoemde tijdstippen worden afgesloten. Als bewoner en dus als klant van de EBS weet je simpelweg niet waar je aan toe bent. Moet je dan maar om zes uur ‘s morgens alle stekkers voor de zekerheid uit de stopcontacten trekken, om eventuele schade aan apparatuur te voorkomen? Weet je honderd procent zeker dat de stroomtoevoer om zes uur wordt onderbroken, dan trek je om een minuut voor zes de stekkers uit de stopcontacten. En hoelang blijf je verstoken van elektriciteit, drie uur, vier uur, vier en een half uur?

Je werk moet wachten. Heel vervelend, immers zovelen vertrouwen op je werk, zowel in Suriname als in Nederland, als op Curaçao, als elders. Nu zijn al die mensen verstoken van je werk met dank aan de EBS. Even een kopje koffie maken. Water koken kan. Immers, als burger heb je in Suriname gelukkig nog wel je eigen gastoevoer in de hand. Hier koop je een gasfles ofwel ‘gasbomb’ en die sluit je aan op het gasfornuis. Moet even niet denken aan de mogelijkheid van een ondergronds gasleidingnetwerk.

14.13 uur: eindelijk, stroom. Maar, belooft de EBS niet stroomonderbrekingen die tussen de drie a vier uren duren? Nog te overzien en te overleven. Maar, nu blijkt dat kennelijk zes uren ook mogelijk is. Neemt het bedrijf haar klanten niet serieus?

Deze tekst heeft het bedrijf voor vandaag vermeld: ‘Loadshedding vangt aan tussen 06:30 – 08:00 uur. Inschakeling vindt plaats gemiddeld 3 -4 uur na Loadshedding.’ Niet dus: loadshedding begon vandaag om 08.22 uur en eindigde om 14.13 uur en zelfs in een straat die niet eens in het schema van vandaag wordt vermeldt.

Gelukkig komt morgen achter in de middag wel de vuilniswagen. De vuilnisophaaldienst houdt zich wel aan de afgesproken vuilophaaldagen en vuilophaaltijden. Je kunt er op vertrouwen dat je vuilniszakken ‘s avonds van straat worden verwijderd door de vuilnismannen. Laat ik morgen dan ook maar het ‘loadshed’-schema van de EBS bij het vuil zetten, je hebt er immers niets aan. Waardeloos, onbetrouwbaar.


UPDATE: De EBS heeft dinsdag 26 augustus op haar website dit bericht geplaatst:

Stroomonderbreking langer geduurd dan gepland maandag 25 augustus 2014


Gisteren 25 augustus 2014 heeft de stroomonderbreking in bepaalde buurten langer geduurd dan 3-4 uren. Houdt u er aub rekening mee dat naast de geplande stroomonderbreking (loadshedding) andere storingen kunnen optreden, waardoor uw buurt langer dan de geplande 3-4 uren zonder stroom komt te zitten.
Wij bieden u onze welgemeende verontschuldigingen aan voor het ongerief en danken u voor uw begrip.

zondag 24 augustus 2014

Suriname exporteert in 2012 legaal 18.560 dieren, vooral naar paar Aziatische landen

Legale export van wild uit Suriname in 2012: een overzicht

Ook bedreigde diersoorten geëxporteerd

Gegevens over illegale handel in wild uit Suriname (nog) niet boven water

24-08-2014  Door: Paul Kraaijer


Paramaribo - Suriname heeft in 2012 in totaal 18.560 dieren (wild) geëxporteerd. Hieronder een overzicht van de geëxporteerde dieren gebaseerd op gegevens uit de handelsdatabase van CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. De meeste dieren werden Suriname uitgevlogen voor de handel en een paar voor fokprogramma's in dierentuinen. De exportcijfers over 2013 zijn nog niet bekend.

Gegevens onder de illegale handel van wild uit Suriname zijn, voor zover bekend, nimmer gepubliceerd. Nu en dan bereikt een bericht de nationale - en soms internationale - mede dat een passagier van een vlucht van Suriname naar Nederland bij aankomst op de luchthaven Schiphol is betrapt met zangvogeltjes uit Suriname in de bagage. Niet uitgesloten kan echter worden, gelet op de open grenzen van het land en het geld dat met de smokkel van illegale wildvang gemoeid zou zijn, dat wildvangdieren Suriname via illegale weg verlaten.

Er doen op Trinidad & Tobago verhalen de ronde, dat maandelijks een schip voor de kust ligt met als lading dieren ui Brazilië, Suriname, Guyana en Venezuela. Dat schip doet geen haven aan, maar kleine lokale vissersboten varen uit naar het schip om vervolgens dieren aan boord te nemen. Harde bewijzen hiervoor zouden er nog niet zijn.


Het overzicht bestaat uit het aantal geëxporteerde dieren, de diersoort (wetenschappelijke en Nederlandse naam) en het land van bestemming: 

1      Panthera onca (jaguar)                                               Turkije

6      Ara macao (geelvleugelara)                                       Verenigde Arabische Emiraten
7      Ara macao (geelvleugelara)                                       Dominicaanse Republiek
86    Ara macao (geelvleugelara)                                       Thailand
2      Ara macao (geelvleugelara)                                       Turkije

27    Caiman crocodilus (brilkaaiman)                               Denemarken

10    Boa constrictor                                                           Tsjechië
51    Boa constrictor                                                           Denemarken
19    Boa constrictor                                                           Spanje
20    Boa constrictor                                                           Nederland
113  Boa constrictor                                                           Verenigde Staten

32    Corallus caninus (groene hondskopboa)                    Tsjechië
126  Corallus caninus (groene hondskopboa)                    Denemarken
30    Corallus caninus (groene hondskopboa)                    Spanje
24    Corallus caninus (groene hondskopboa)                    Japan
44    Corallus caninus (groene hondskopboa)                    Nederland
234  Corallus caninus (groene hondskopboa)                    Verenigde Staten

60    Corallus hortulanus (tuinboa/slanke boomboa)          Tsjechië
234  Corallus hortulanus (tuinboa/slanke boomboa)          Denemarken
79    Corallus hortulanus (tuinboa/slanke boomboa)          Spanje
75    Carollus hortulanus (tuinboa/slanke boomboa)          Japan
296  Carollus hortulanus (tuinboa/slanke boomboa)          Verenigde Staten

15    Epicrates cenchria (regenboogboa)                             Denemarken
8      Epicrates cenchria (regenboogboa)                             Japan
10    Epicrates cenchria (regenboogboa)                            Verenigde Staten

4      Epicrates cenchria cenchria (regenboogboa, ondersoort) Verenigde Staten

15    Eunectes murinus (anaconda)                                     Denemarken
11    Eunectes murinus (anaconda)                                     Spanje
25    Eunectes murinus (anaconda)                                     Verenigde Staten

5      Cebus apella (bruine kapucijnaap)                              Verenigde Staten

24    Saguinus midas (roodhandtamarin)                            Thailand
Grijsgroene doodshoofdaapjes
15    Saimiri sciureus (grijsgroen  
        doodshoofdaapje)         Thailand
84    Saimiri sciureus (grijsgroen 
        doodshoofdaapje)         Verenigde Staten

8      Rupicola rupicola (oranje  
        rotshaan)                             
        Denemarken

10    Ameerega trivittata (pijlgifkikkersoort)             Verenigde Staten

43   Dendrobates tinctorius (pijlgifkikkersoort)                  Spanje
10   Dendrobates tinctorius (pijlgifkikkersoort)                  Japan
697 Dendrobates tinctorius (pijlgifkikkersoort)                  Nederland
437 Dendrobates tinctorius (pijlgifkikkersoort)                  Verenigde Staten

1986 Iguana iguana (groene leguaan)                                  Denemarken
133 Iguana iguana (groene leguaan)                                    Japan
8285 Iguana iguana (groene leguaan)                                  Verenigde Staten

1      Myrmecophaga tridactyla (reuzenmiereneter)             Korea

1142 Amazona amazonica (oranjevleugelamazone)           Verenigde Arabische Emiraten
58   Amazona amazonica (oranjevleugelamazone)             Dominicaanse Republiek
165 Amazona amazonica (oranjevleugelamazone)             Hong Kong
40   Amazona amazonica (oranjevleugelamazone)             Maleisië
105 Amazona amazonica (oranjevleugelamazone)             Turkije
Blauwwangamazone


6   Amazona dufresniana   
     (blauwwangamazone)              
     Verenigde Arabische Emiraten
10 Amazona dufresniana 
     (blauwwangamazone)              
     Thailand

105 Amazona farinosa (grote amazone)                       Verenigde Arabische Emiraten
24   Amazona farinosa (grote   
       amazone)                              
       Dominicaanse Republiek
7     Amazona farinosa (grote amazone)                              Hong Kong
30   Amazona farinosa (grote amazone)                              Maleisië
11  Amazona farinosa (grote amazone)                               Singapore
14  Amazona farinosa (grote amazone)                               Thailand

188 Amazona ochrocephala (geelvoorhoofdamazone)       Verenigde Arabische Emiraten
26   Amazona ochrocephala (geelvoorhoofdamazone)       Hong Kong
20   Amazona ochrocephala (geelvoorhoofdamazone)       Maleisië
15   Amazona ochrocephala (geelvoorhoofdamazone)       Singapore
80   Amazona ochrocephala (geelvoorhoofdamazone)       Thailand

139 Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Verenigde Arabische Emiraten
13   Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Dominicaanse Republiek
88   Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Hong Kong
20   Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Maleisië
30   Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Singapore
187 Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Thailand
12   Ara ararauna (blauwgele ara)                                        Turkije

85   Ara chloropterus (groenvleugel ara)                             Verenigde Arabische Emiraten
4     Ara chloropterus (groenvleugel ara)                             Dominicaanse Republiek
10   Ara chloropterus (groenvleugel ara)                             Maleisië
15   Ara chloropterus (groenvleugel ara)                             Singapore
60   Ara chloropterus (groenvleugel ara)                             Thailand
6     Ara chloropterus (groenvleugel ara)                             Turkije

12   Ara severus (dwerg ara)                                                 Verenigde Arabische Emiraten
5     Ara severus (dwerg ara)                                                 Dominicaanse Republiek
54   Ara severus (dwerg ara)                                                 Hong Kong
6     Ara severus (dwerg ara)                                                 Maleisië
46   Ara severus (dwerg ara)                                                 Singapore
36   Ara severus (dwerg ara)                                                 Thailand

20    Aratinga leucophthalma (witoog aratinga, parkiet)      Hong Kong
25    Aratinga leucophthalma (witoog aratinga, parkiet)      Turkije

60    Aratinga pertinax (maisparkiet)                                     Hong Kong
100  Aratinga pertinax (maisparkiet)                                     Turkije

13    Brotogeris chrysoptera (oranjevleugelparkiet)               Dominicaanse Republiek

41    Deroptyus accipitrinus (kraagpapegaai)                         Verenigde Arabische Emiraten
10    Deroptyus accipitrinus (kraagpapegaai)                         Maleisië

40    Diopsittaca nobilis (roodschouderara)                            Hong Kong
10    Diopsittaca nobilis (roodschouderara)                            Maleisië
12    Diopsittaca nobilis (roodschouderara)                            Singapore
31    Diopsittaca nobilis (roodschouderara)                            Thailand

100 Forpus passerinus (groene muspapegaai)                         Turkije

6     Orthopsittaca manilata (roodbuikara)                               Verenigde Arabische Emiraten
13   Orthopsittaca manilata (roodbuikara)                               Dominicaanse Reubliek
16   Orthopsittaca manilata (roodbuikara)                               Maleisië
30   Orthopsittaca manilata (roodbuikara)                               Thailand

20   Pionites melanocephalus (zwartkopcaique)                      Verenigde Arabische Emiraten
44   Pionites melanocephalus (zwartkopcaique)                      Dominicaanse Republiek
70   Pionites melanocephalus (zwartkopcaique)                      Hong Kong
72   Pionites melanocephalus (zwartkopcaique)                      Maleisië
96   Pionites melanocephalus (zwartkopcaique)                      Singapore
270 Pionites melanocephalus (zwartkopcaique)                      Thailand

5     Pionus fuscus (viooltjespapegaai)                                     Verenigde Arabische Emiraten
30   Pionus fuscus (viooltjespapegaai)                                     Dominicaanse Republiek
36   Pionus fuscus (viooltjespapegaai)                                     Maleisië
50   Pionus fuscus (viooltjespapegaai)                                     Singapore
24   Pionus fuscus (viooltjespapegaai)                                     Turkije

20   Pionus menstruus (zwartoor pionus)                                 Verenigde Arabische Emiraten
30   Pionus menstruus (zwartoor pionus)                                 Dominicaanse Republiek
20   Pionus menstruus (zwartoor pionus)                                 Maleisië
100 Pionus menstruus (zwartoor pionus)                                 Singapore

15   Pyrrhura picta (geschilderde parkiet)                                Dominicaanse Republiek
15   Pyrrhura picta (geschilderde parkiet)                                Hong Kong
15   Pyrrhura picta (geschilderde parkiet)                                Turkije

27   Pteroglossus aracari (zwartnek aracari/toekan)                 Dominicaanse Republiek
6     Pteroglossus aracari (zwartnek aracari/toekan)                 Maleisië

10   Pteroglossus viridus (groene aracari/toekan)                    Singapore


43   Ramphastos tucanus (roodsnaveltoekan)                      Verenigde Arabische Emiraten
6     Ramphastos tucanus (roodsnaveltoekan)                      Hong Kong
10   Ramphastos tucanus (roodsnaveltoekan)                      Maleisië
14   Ramphastos tucanus (roodsnaveltoekan)                      Thailand

26   Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Verenigde Arabische Emiraten
6     Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Dominicaanse Republiek
6     Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Hong Kong
8     Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Maleisië
12   Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Singapore
40   Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Thailand
8     Ramphastos vitellinus (groefsnaveltoekan)                   Turkije

43  Tupinambis teguixin (gebandeerde reuzenteju)              Spanje
2    Tupinambis teguixin (gebandeerde reuzenteju)              Verenigde Staten

60  Chelonoidis carbonaria (kolenbranderschildpad)            Denemarken
61  Chelonoidis carbonaria (kolenbranderschildpad)            Spanje
6    Chelonoidis carbonaria (kolenbranderschildpad)            Japan
28  Chelonoidis carbonaria (kolenbranderschildpad)            Nederland
45  Chelonoidis carbonaria (kolenbranderschildpad)           Verenigde Staten

20  Chelonoidis denticulata (Braziliaanse reuzenschildpad) Denemarken
29  Chelonoidis denticulata (Braziliaanse reuzenschildpad) Spanje
6    Chelonoidis denticulata (Braziliaanse reuzenschildpad) Japan
15  Chelonoidis denticulata (Braziliaanse reuzenschildpad) Nederland
25  Chelonoidis denticulata (Braziliaanse reuzenschildpad) Verenigde Staten

150 Epipedobates/Ameerega trivittatus (pijlgifkikkersoort) Denemarken
152 Epipedobates/Ameerega trivittatus (pijlgifkikkersoort) Nederland


OPMERKELIJK
De export in 2012 van 1 jaguar naar Turkije. De jaguar heeft in de IUCN Rode Lijst (lijst van bedreigde diersoorten) de status 'near threatened' (http://www.iucnredlist.org/details/15953/0).
(IUCN = International Union for Conservation of Nature)

De export van in totaal 10.271 groene leguanen naar Denemarken, Japan en de VS. Het grootste aantal vertrok naar de VS, 8.285 exemplaren. Opmerkelijk grote hoeveelheid en het lijkt erop te duiden dat er in Suriname een levendige 'handel' in- en 'vangst' van deze dieren is. De opzet van een speciale leguanenfokboerderij in het kokos-/kustdistrict Coronie lijkt dan ook niet echt nodig. Die boerderij wordt op dit moment, zij het met aanzienlijke vertraging vanwege gebrek aan financien en steun vanuit de overheid, opgezet om de consumptiemarkt van leguanenvlees te voorzien en om toeristen aan te trekken.
De export van 16 blauwwangamazones. De vogel heeft in de IUCN Rode lijst de status 'near threatened' (http://www.iucnredlist.org/details/22686282/0).
De vogel zou onder voorkomen in het door goudzoekers geteisterde Brownsberg Natuurpark, aldus de IUCN.

De export van 84 doodshoofdaapjes naar de Verenigde Staten. Eind 2008 exporteerde het bedrijf Tropical Wildlife in Paramaribo 60 doodshoofdaapjes naar een beruchte handelaar in proefdieren in het Amerikaanse Miami, Worldwide Primates Inc. (Hierover publiceerde het Nederlands/Surinaams magazine Parbode een door mij geschreven artikel in het februarinummer van 2009.) Nog nooit eerder waren doodshoofdaapjes voor de proefdierindustrie geexporteerd. In augustus 2011 ontving de dierenrechtenorganisatie Animal Rights Foundation of Florida (ARFF) in Fort Lauderdale een brief van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, waarin werd medegedeeld, dat deze maatschappij geen niet-mensapen meer vervoerd voor de vivisectie-industrie. Toch kan niet uitgesloten worden dat van de in 2012 geexporteerde 84 exemplaren naar de VS toch weer een aantal is beland in een of andere proefdierlaboratorium.


De export van een reuzenmiereneter naar Korea. Deze diersoort heeft in de IUCN Rode Lijst de status 'vulnerable' (http://www.iucnredlist.org/details/14224/0).

Veel vogelsoorten worden geexporteerd naar vooral Maleisië, Hong Kong, Thailand, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en de Dominicaanse Republiek.

De export van 73 roodsnaveltoekans. Deze vogelsoort heeft in de IUCN Rode lijst de status 'vulnerable' (http://www.iucnredlist.org/details/22682153/0). Dat geldt ook voor de 116 geexporteerde groefsnaveltoekans (http://www.iucnredlist.org/details/22726222/0).

De export van 95 Braziliaanse reuzenschildpadden. Deze soort heeft in de IUCN Rode lijst de status 'vulnerable' (http://www.iucnredlist.org/details/9008/0). Deze schildpad, die zeldzaam is, wordt ook wel bosschildpad, woudschildpad of bronzen helmschildpad genoemd.