dinsdag 18 september 2018

Asbestplaten SML gedumpt en verbrand op openbare vuilstort - Onbezonnen criminele 'actie' directie SML

Verbranden van asbest vindt nu al enkele weken plaats zonder dat autoriteiten optreden

NDP-parlementariër Rachied Doekhie: 'Dit is barbaars, deze mensen gaan over lijken'


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 18 september 2018, houden de perikelen bij de renovatie van de Stichting Machinale Landbouw (SML) maar niet op. De directie van het staatsbedrijf heeft enkele weken geleden besloten om verwijderde asbestplaten uit het gebouw op de openbare vuilstortplaats achter het pompgemaal te Wageningen te laten dumpen. Deze zijn hierna in brand gestoken. Hiermee wordt de gezondheid van alle bewoners rondom het gebied bedreigd. 

'Wij hebben klachten gehad, dat er daar op de vuilstortplaats asbestplaten worden gedumpt. Nu is de vuilstortplaats in brand gestoken. Als coördinator Openbaar Groen ben ik persoonlijk met mijn team en de milieupolitie op locatie gegaan, maar wij staan machteloos. Wij kunnen niets eraan doen', zegt Raymond Hira, coördinator Openbaar Groen tevens bestuurslid van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Wageningen.

Hira benadrukt dat de zaak ernstig is, aangezien het inheems dorp Post Utrecht vlak aan de overkant van deze dumpplaats ligt. Het verbranden van asbest vindt nu al enkele weken plaats zonder dat er door autoriteiten wordt opgetreden. Het vuil daar op de locatie wordt regelmatig door onbekenden in brand gestoken.

'De rook, alle afval- en gifstoffen waait over naar het dorp, met alle negatieve gevolgen voor de mensen hun gezondheid. Dit is een duidelijke dreiging voor de volksgezondheid en het kan niet zo verder', aldus de coördinator.

Volgens Hira werd gelijk na oriëntatie op de locatie de bestuursdienst op de hoogte gesteld en aandacht van de districtscommissaris hierover gevraagd. Hira kreeg gisteren melding van het commissariaat, dat die eerder door niemand op de hoogte is gesteld over het dumpen van deze asbestplaten. 'De instructie is, dat wanneer asbestplaten worden verwijderd, instanties als de brandweer en de bestuursdienst op de hoogte moeten worden gesteld. Daarna wordt het proces ingezet waarbij er richtlijnen worden gegeven over hoe deze platen moeten worden verwijderd. In ieder geval mogen asbestplaten niet droog verwijderd worden, maar nat. Anders raken de vezels ervan los', zegt Hira.

Nadat het geluid over het onderzoek van Openbaar Groen en de bestuursdienst ten oren kwam van de SML, bleek dat het staatsbedrijf gisteren machines naar de vuilstortplaats heeft gestuurd om de gedumpte platen op te ruimen. Hira probeert ook aandacht te vragen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder wie SML valt. Tot nu toe is het niet gelukt om iemand bij het ministerie hierover te spreken.

NDP-parlementariër Rachied Doekhie spuugt ook zijn gal wanneer hij geconfronteerd wordt met deze informatie. 'Dit is barbaars. Deze mensen gaan over lijken', zegt de NDP’er in een reactie.

Volgens de politicus moet hard opgetreden worden tegen de huidige directie van SML. LVV-minister Lekhram Soerdjan zei eerder in De Nationale Assemblee, dat SML gerehabiliteerd wordt door Westland Sama Group.

De bedoeling is dat vanaf deze maand op zijn minst één van de processing- en verwerkingslijnen operationeel moeten zijn. Bewoners van Wageningen en politici binnen de NDP hebben eerder alarm geslagen nadat het hun opviel, dat alles op het bedrijfsterrein wordt gesloopt en als oud ijzer wordt verkocht. Daarnaast zouden ook verschillende machines zijn verdwenen. De bewindsman kon toen echter niet ingaan op de beweringen van Assembleeleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten