dinsdag 7 juli 2020

Vissers redden van Wijdenboschbrug gesprongen man uit Surinamerivier

(Bron foto: Pinterest)
Motief van 36-jarige man nog niet bekend


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, dinsdag 7 juli 2020, dat de politie van bureau Nieuwe Haven gisteravond rond half negen een melding kreeg over een man die van de Wijdenboschbrug was gesprongen. De politie vernam van omstanders, dat zij een jongeman van hindoestaanse komaf op de brug hadden gezien met een bromfiets. Zij hadden tevergeefs nog geprobeerd om hem tegen te houden.

Een getuige verklaarde, dat de jongeman gekleed was in een grijze trui. Hij liet zijn bromfiets op de brug achter en sprong in de rivier.

De politie heeft later op de avond een familielid ontvangen. Deze heeft de rode bromfiets positief herkend als te zijn van zijn 36-jarige neef S. F.

Vanmorgen kreeg de politie informatie, dat de man in kwestie was gered door vissers. De 36-jarige is aan de politie van Nieuwe Haven overgedragen.

Het motief is vooralsnog onbekend.

Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft positief getest op coronavirus...

(Bron foto: Twitter)
Bolsonaro heeft geplande activiteiten voor de rest van de week geannuleerd


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft volgens de Braziliaanse krant O'Globo van vandaag, dinsdag 7 juli 2020, positief getest op het coronavirus. 

Bolsonaro zei gisteren tegen aanhangers voor het presidentiële paleis, dat hij het ziekenhuis heeft bezocht om zich te laten testen, nadat lokale media meldden dat de president ziekteverschijnselen zou hebben. Volgens Bolsonaro was uit onderzoek in het ziekenhuis gebleken dat zijn longen 'schoon' zijn.

Een dag later testte hij toch positief.


Volgens de nieuwszender CNN Brasil heeft Bolsonaro 38 graden koorts en ook andere symptomen van de ziekte. De president zou al zijn geplande activiteiten voor de rest van de week hebben geannuleerd.


O'Globo meldde eerder, dat Bolsonaro inmiddels het medicijn chloroquine gebruikt, een omstreden middel waarvan de werking voor patiënten met Covid-19 niet wetenschappelijk vaststaat.
Bolsonaro, die zich regelmatig mengt onder zijn aanhang en daarbij doorgaans geen mondmasker draagt, heeft zich eerder al drie keer laten testen op het coronavirus. Telkens was de uitslag negatief.

Brazilië is zwaar getroffen door het coronavirus. Het land heeft volgens de officiële cijfers van het ministerie ruim 1,6 miljoen geregistreerde besmettingen. Het dodental staat op ruim 65.000. Alleen de Verenigde Staten hebben een hoger aantal besmettingen en sterfgevallen.


(Suriname Mirror/O'Globo/CNN Brasil/Twitter/De Telegraaf/Trouw)

Rachied Doekhie: 'Vijay Chotkan is een rovende luis' - 'Heel Wanica weet dat die man een boef is'

'Alleen bandieten, schurken en rovers in top OWT&C, minister Chotkan de grootste'


Ex-NDP-Assembleelid Rachied Doekhie vindt het verwerpelijk, dat Vijay Chotkan, die formeel nog steeds minister is binnen het kabinet Bouterse-Adhin, nu al ervoor kiest om van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&T) terug te gaan naar zijn oude post als directeur van NV Luchthavenbeheer. 

'Ik heb nog kort voor de verkiezingen gewaarschuwd dat er alleen maar bandieten, schurken in rovers in de top van OWT&C zitten. Hiervan is minister Chotkan de grootste. Het is onmaatschappelijk gedrag, roverij van ’s lands middelen. Het volk wordt al geruime tijd getergd door allerlei omstandigheden, maar dit is opzettelijk doorroven en zich verschuilen achter wettelijke bepalingen. Dat hij nu komt met drogredenen dat hij zijn contract niet had afgekocht, zegt al veel over deze rovende luis', aldus Doekhie maandag 6 juli 2020 in het Dagblad Suriname.

Los van wettelijke bepalingen vindt de ex-parlementariër, dat er altijd een moreel-ethische kant is waar politici rekening mee moeten houden.

De NDP’er, die drie termijnen in De Nationale Assemblee (DNA) heeft gediend, stelt dat Chotkan toont geen goede opvoeding van huis uit te hebben gehad door tijdens zijn ministerschap nog het lef te hebben te opteren voor andere functies. Dat is volgens hem iets dat nooit eerder is voorgekomen.

'Je moet in ieder geval niet klagen dat je geen geld hebt ontvangen, want het feit is dat je een positie daar hebt bezet om andere Surinamers tekort te doen komen. Dan wil je nu als minister weer de scepter op NV Luchthavenbeheer gaan zwaaien, terwijl je daar al flink had gerotzooid. De president moest je al lang hebben weggejaagd. Ik weet echt niet hoe je toch terugkomt. Hij teert gewoon op het hoofd van het volk', 

aldus Doekhie.

De 1.935 stemmen die Chotkan als lijstduwer van de NDP in Wanica in 2020 heeft gehaald, ten opzichte van de 2.890 stemmen uit 2015 en de terugval van de paarse partij in dat district van 3 naar slechts 1 zetel, toont volgens Doekhie aan, dat Chotkan zwaar door de kiezer is afgewezen.

'Omdat heel Wanica weet dat die man een boef is. Hij sluit zijn ogen voor al de dubieuze zaken die op OWT&C gebeuren.'

Timothy Mendonça was in juni vorig jaar aangesteld als waarnemend directeur bij Luchthavenbeheer. Zijn contract is per 30 juni verlopen. Intussen is aan het personeel van NV Luchthavenbeheer via een circulaire meegedeeld dat de overeenkomst met Mendonça is beëindigd. Hij is ontlast van zijn functie als waarnemend directeur en gaat terug naar zijn oude post van hoofd Corporate Planning & Development. De onderdirecteur Commerciële Zaken is conform de statuten van het bedrijf belast met de waarneming.

Eerste zes maanden 2020 28.865 kilo cocaïne onderschept in Antwerpse haven

(Bron foto: Knack-Reporters)
Cocaïne vooral aangetroffen in containers uit Ecuador en Brazilië


De Belgische douane heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 28.865 kilogram cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën duidelijk, dat de drugsmaffia ondanks de wereldwijde economische crisis en de lockdowns in veel landen niet heeft stilgezeten.


De onderschepte ladingen drugs werden vooral aangetroffen in containers uit Ecuador (10.700 kg), Brazilië (5.214 kg), Paraguay (4.478 kg), de Verenigde Staten (1.485 kg) en Costa Rica (1.287 kg). De hoeveelheid in beslag genomen coke is sinds 2013 met 660 procent gestegen. De douane zet steeds meer geavanceerde apparatuur in om de pakkans bij het controleren van containers te verhogen

De Belgische autoriteiten zien dat criminelen er alles aan doen om er mee weg te komen. Zo voeren ze de laatste tijd vaker de zogenoemde 'container-switch' uit. Criminelen weten in welke container de drugs zitten verstopt. Iedere container heeft een uniek nummer. Die container halen ze snel op. Ze wisselen de container razendsnel voor een nagemaakt (gekloond) exemplaar dat dan weer wordt teruggebracht en aangeboden voor controle.

De douane heeft daar iets op gevonden. Dinsdag 7 juli 2020 presenteerde de overheidsdienst een nieuw wapen: de sideloader. Een vrachtwagen van de douane die met een grijparm zeecontainers makkelijk en snel oplaadt en meeneemt. Zo voorkomt de douane dat de drugsmaffia er mee aan de haal gaat. De Belgische douane laat deze truck heen en weer rijden tussen de kades en de scanners.

(Suriname Mirror/Omroep Brabant/De Telegraaf/Twitter/Het Laatste Nieuws)

15e Covid-19 patiënt overleden

Overledene was opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo



Een vijftiende persoon is vandaag, dinsdag 7 juli 2020, overleden aan Covid-19 in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Verdere bijzonderheden zijn nog niet bekend, aldus Starnieuws. 

Voor vandaag waren rond 20.15 uur zes personen genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen is gedaald naar 278.

Verwacht wordt dat later op de dag meer mensen ontslagen zullen worden, omdat de quarantaine-regels zijn versoepeld. Vanaf vandaag hoeven mensen die uit Nederland terugkeren naar Suriname ook niet meer in overheidsquarantaine. Ze moeten zich thuis twee weken afzonderen.

Aruba moet instemmen met toetreding tot Rijkswet financieel toezicht om stop financiële steun te voorkomen

'Ik vind het onbehoorlijk, het is gecompliceerd, het gaat niet alleen over geld en financiën'


Aruba moet instemmen met toetreding tot de Rijkswet financieel toezicht (Rft) en nog achttien maatregelen, anders houdt de financiële (nood)steun met onmiddellijke ingang op. Volgens minister-presidente Evelyn Wever-Croes (MEP) heeft haar regering gisteren een 218 pagina’s tellend document ontvangen met de mededeling dat de daarin genoemde maatregelen nog vóór het einde van de week moeten worden doorgevoerd, zo meldt vandaag, dinsdag 7 juli 2020, het Antilliaans Dagblad.


De Arubaanse regeringsleider is nog bozer dan een week geleden, toen ze telefonisch van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) te horen kreeg wat Aruba allemaal te wachten staat. Ze vroeg Knops op dat moment de opdrachten op papier te zetten, zodat de Nederlandse eisen zwart op wit staan en behandeld kunnen worden. Het kostte de Nederlandse ambtenaren een week om het document op te stellen en Aruba krijgt amper vier dagen om alles uit te voeren.

'Ik vind het onbehoorlijk. Het is gecompliceerd. Het gaat niet alleen over geld en financiën, maar ook over zaken als onderwijs en justitie', aldus Wever-Croes, die voor de wekelijkse persconferentie nog geen kans had gezien het lijvige document helemaal door te nemen.


'Wat er in elk geval in staat, is dat het College Aruba financieel toezicht (CAft) positief geadviseerd heeft over een nieuw steunpakket, naar aanleiding van de bezuinigingen die Aruba heeft doorgevoerd.' Het CAft zou de Rijksministerraad (RMR) hebben geadviseerd om Aruba 204 miljoen florin voor de maanden juli, augustus en september te lenen ter dekking van de acute liquiditeitstekorten van de overheid en de steunmaatregelen.

Medio augustus uitspraak in zaak tussen Aqualectra en Refineria di Kòrsou

Geschil over leverantie water door Aqualectra duurt voort 


Medio augustus wordt uitspraak verwacht in de zaak tussen overheids-nv’s Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). Gisteren vond een comparitie van partijen plaats bij het gerecht op Curaçao. De zaak loopt al langer. Door energiebedrijf Aqualectra is in 2019 een bodemprocedure aangespannen tegen Curaçao Utilities Company (CUC) en Curaçao Refinery Utilities (CRU), beide dochters van RdK, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 juli 2020.

Het gaat om de leverantie van water door Aqualectra en een in dat verband openstaande schuld. Het contract staat op naam van CUC, maar die vennootschap is destijds door RdK leeggehaald en kan dus niet betalen.

RdK heeft echter CRU in de plaats van CUC gesteld, maar dit nimmer met Aqualectra geformaliseerd. Nutsbedrijf Aqualectra heeft beide partijen gedagvaard. CUC zegt geen activa te hebben om te betalen, en CRU stelt geen overeenkomst met Aqualectra te hebben gesloten.

Aqualectra stelt dat het leeghalen van CRU, waardoor enkel schulden achter zijn gebleven, onrechtmatig is jegens haar, en dat CRU van die onrechtmatige daad heeft geprofiteerd. Wel heeft CRU zo’n 8 miljoen gulden aan Aqualectra betaald als deelbetaling voor het geleverde water, maar CRU wil dat bedrag nu terugvorderen. Volgens CRU is het bedrag onverschuldigd betaald.

De interne besluitvorming bij CRU zou niet deugdelijk zijn geweest om deze betaling te doen. Aqualectra betwist dat. CRU - ofwel de voormalige BOO-krachtcentrale op het terrein van de Isla-raffinaderij - heeft een tegenvordering ingesteld voor de levering van elektriciteit aan Aqualectra. Ook hier is CRU in de plaats van CUC gekomen, zonder dat dit met Aqualectra is geformaliseerd.

Er is wat betreft de levering van stroom nog een geschil over wat CUC nog aan Aqualectra dient te betalen. Omdat arbitrage is overeengekomen, heeft Aqualectra zich op de onbevoegdheid van het gerecht beroepen. De behandelend rechter wilde zich door partijen laten voorlichten.

De uitspraak wordt op 17 augustus verwacht.

'Voorwaarden Nederland tasten fundamentele rechten verankerd in Statuut Curaçao en de democratie aan'

'Pakket aan voorwaarden zal welzijn en stabiliteit van ons land drastisch beïnvloeden'


De nieuwe voorwaarden die door Nederland in ruil voor financiële steun tijdens de coronacrisis aan Curaçao worden opgelegd, tornen aan de fundamentele rechten verankerd in het Statuut. Dat stelt de regering in reactie op de nieuwe voorwaarden van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 juli 2020. 

Het kabinet-Rhuggenaath heeft gisteren een pakket uit Nederland ontvangen met daarin uitgebreide documentatie met betrekking tot de nieuwe voorwaarden. Na kennis te hebben genomen van de inhoud, is de eerste indruk van de regering, dat ‘het merendeel van deze voorwaarden de fundamentele rechten verankerd in ons Statuut en de democratie aantasten en niet overeenkomen met onze wetten’.

'Nederland eist zelfs dat wij - zonder goedkeuring van een ruime meerderheid van de Staten vooraf - instemmen met een nieuwe consensusrijkswet en wijziging van de bestaande rijkswet. Als dit niet gebeurt, heeft dit gevolgen voor de financiële steun vanuit Nederland. Het pakket is zodanig, dat implementatie ervan - met alle waarschijnlijkheid uiteindelijk het welzijn en de stabiliteit van ons land drastisch zal beïnvloeden', zo wordt gevreesd.

Een van de nieuwe voorwaarden van Nederland is om daar een instituut op te richten dat alle aspecten met betrekking tot financieel beleid, gouvernementele en economische hervormingen en de verdeling van fondsen die naar Curaçao gaan, beheert. Dit houdt in, dat Nederland een entiteit gaat oprichten die bestaat uit drie Europees-Nederlandse experts die, op basis van Nederlandse wetten, gedurende zeven jaren beslissingen nemen die de gemeenschap van Curaçao, Aruba en Sint Maarten aangaan.

'Dit voorstel is in de ogen van de regering volstrekt onredelijk en komt niet overeen met de geest van samenwerking, verankerd in het Statuut', zo reageert de regering van Curaçao.

Nederland wil zelfstandig bestuursorgaan belast met behandeling financieringsverzoeken van Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Knops wil consensus- rijkswet bestuursorgaan financiering CAS-eilanden 

De drie eilanden staan als gevolg van de coronacrisis met de rug tegen de muur


De Nederlandse regering wil bij consensusrijkswet een nieuwe entiteit in het leven roepen, een zelfstandig bestuursorgaan (zbo), die belast is met behandeling van alle financieringsverzoeken van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 juli 2020.

Deze entiteit - bestaande uit drie Europees- Nederlandse experts - zal alle aspecten met betrekking tot financieel beleid, gouvernementele en economische hervormingen en de verdeling van fondsen die naar Curaçao gaan, moeten beheren en zal op basis van Nederlandse wetten, gedurende zeven jaren beslissingen nemen die de gemeenschap van Curaçao, maar ook Aruba en Sint Maarten aangaan.

Het zou erom gaan, dat de omvangrijke liquiditeitssteun(leningen) in verband met de coronacrisis, maar - ten aanzien van Curaçao - óók de kapitaalinvesteringen in het kader van het Groeiakkoord van vorig jaar, onder deze nieuwe regeling en dit nieuwe zbo komen te vallen.

Dat zou een voornemen zijn van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties Tot voor kort, tot en met het weekeinde, stond echter nog niets op papier. Gisteren zijn bepaalde documenten verspreid, maar om lekken te voorkomen - of beter gezegd: om eventuele lekken te achterhalen - zijn de stukken beveiligd.

De kwestie lijkt gevoelig te liggen, al is het maar omdat het nieuw op te zetten bestuursorgaan bevoegdheden krijgt die tot nu toe op het terrein liggen van de autonome (ei)landen. Maar, het feit dat de drie Caribische landen als gevolg van de coronacrisis met de rug tegen de muur staan en vrijwel volledig afhankelijk zijn van externe financiële noodsteun van Nederland, maakt dat het kabinet-Rutte ver kan gaan bij het overtuigen en afdwingen om ermee in te stemmen.

Mensen die terugkeren uit Nederland niet meer in overheidsquarantaine

'Patiënten met milde klachten in een ziekenhuis mogen eerder naar huis'


Mensen die terugkeren uit Nederland hoeven vanaf vandaag, dinsdag 7 juli 2020, niet meer in overheidsquarantaine. De repatrianten die met de SLM terugkeren vandaag, mogen thuis in quarantaine voor twee weken. Zij worden wel naar de stad vervoerd door het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing). Familieleden mogen personen die met de KLM naar Suriname komen later in de week, wel op Zanderij ophalen. Dit deelde de directrice van het ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, gisteren mee tijdens de  update persconferentie van het Covid-19 Managementteam, aldus vandaag, dinsdag 7 juli 2020, Starnieuws. 

Het quarantainebeleid is verder aangepast. Infectioloog Stephen Vreden deelde mee, dat patiënten die met milde klachten zijn opgenomen in een ziekenhuis, vanaf vandaag eerder naar huis mogen. 'Mensen die geen risico vormen voor hun huisgenoten, hoeven niet onnodig lang weg te blijven van hun familie', merkte hij op.


Voor mensen met ernstige klachten bij opname verandert er niet veel, want ze kunnen pas naar huis als ze minstens drie dagen helemaal geen verschijnselen meer hebben. Maar, mensen met milde klachten als hoesten en niezen, kunnen naar huis, als ze drie dagen geen klachten hebben gehad bij hun opname van zeven dagen.

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, afweerstoornissen, of bepaalde aandoeningen hebben waardoor hun afweer minder is, zullen wel langer in het ziekenhuis blijven, ook als zij geen klachten hebben.

Het ontslagbeleid is al vereenvoudigd op 12 juni. Dit ontslagbeleid is ongeveer een maand geëvalueerd en het eerder ontslaan van patiënten blijkt veilig genoeg te zijn, aangezien het geen nieuwe infecties tot gevolg heeft gehad.

Jessurun voerde aan, dat tot nu toe slechts één persoon die uit Nederland is teruggekeerd, besmet was. De mensen nemen de maatregelen in Nederland in acht. Het aantal besmettingen is aan het teruglopen, de piek in Nederland is voorbij. Op basis van de data is het quarantainebeleid voor mensen die terugkeren uit Nederland aangepast.

Voor landen als Brazilië en de buurlanden geldt nog steeds dat mensen twee weken in overheidsquarantaine moeten.

Voldoende Srd's in omloop, maar toch een enorme schaarste aan Srd's

'Een lading Srd's zou rond 12 juli binnenkomen, maar er is een kleine vertraging opgetreden'


'Lege pinautomaten, onvoldoende mogelijkheden om giraal te betalen voor boodschappen. Geen geld om de tuinman te betalen. Burgers, ondernemers, bankiers zitten met de handen in het haar. Er is een enorme schaarste aan Srd's, terwijl er voldoende Srd's in omloop zijn. Velen houden het geld vast, waardoor er weinig stortingen plaatsvinden. De situatie is haast voor eenieder frustrerend', zo stelt althans Starnieuws vandaag  dinsdag7 juli 2020. 

Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Maurice Roemer zegt, dat de krapte te maken heeft met toenemend cashverkeer en dat de kringloop om weer te storten om diverse redenen stagneert. 'Er wordt dus veel cash aangehouden.'

Een lading met Srd's zou rond 12 juli binnenkomen, maar er is een kleine vertraging opgetreden, zegt Roemer. De verwachting is dat het geld rond 18 juli binnen is. Dan is er weer voldoende cash beschikbaar.

Banken ontvangen nauwelijks Srd's, omdat veel bedrijven rechtstreeks vreemde valuta kopen bij cambio's. Doordat het geld nauwelijks wordt gestort bij de banken, ontstaat er een enorm tekort aan Srd's dat ook niet kan worden aangevuld door de CBvS. Banken vragen grote bedrijven om te storten, maar de respons is onvoldoende.

Ondernemers hebben te horen gekregen dat ze slechts Srd 10.000 per dag kunnen opnemen. Dit werkt stagnerend op de bedrijfsvoering, aangezien in bijvoorbeeld de vissector cash moet worden betaald.

Veel mensen rijden volgens Starnieuws stad en land af op zoek naar cash geld bij de pinautomaten die nauwelijks worden aangevuld. Vooral in de districten is het probleem enorm. Daar waar er nog geld te halen valt uit een pinautomaat staan er lange rijen. Zelfs wanneer banken publiceren waar gepind kan worden, blijkt dat vaak niet het geval te zijn. Overigens is het bij de meeste banken niet mogelijk om meer dan Srd 1.000 te pinnen.

Melvin Bouva (NDP) aangesteld als beleidsadviseur 1e klasse ministerie van Buitenlandse Zaken

Valreep-benoeming levert Bouva maandelijks zo'n Srd 8.000 op... 🤔🤣

Bouva zegt niets ontvangen te hebben om te tekenen


Minister van Binnenlandse Zaken Mike Noersalim blijkt NDP’er Melvin Bouva vorige week te hebben aangesteld als beleidsadviseur 1e klasse op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bouva krijgt hiervoor een bezoldiging van ruim Srd 8.000 per maand. Dit meldt Waterkant.net vandaag, dinsdag 7 juli 2020.

Dat blijkt uit onderstaande brief van 26 juni 2020, die momenteel rond gaat via social media en getekend is door minister Noersalim.

De functie van Bouva komt op voordracht van de minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. Wat Bouva gaat doen voor dat bedrag en waarom hij op het laatste moment aangesteld wordt voor deze functie, is nog niet duidelijk.

Bouva zegt in de Ware Tijd op de hoogte te zijn, dat een stuk op social media circuleert, maar hij weet niet of het een 'officieel stuk' is. Zelf heeft hij niets ontvangen om te tekenen. Hij zegt te zullen natrekken wat er aan de hand is.

Hij is daarnaast herkozen als lid van De Nationale Assemblee. Critici hebben eerder het feit gehekeld, dat levdit soort benoemingen op de valreep gebeuren.

Brunswijk (ABOP) bedankt verpleegkundigen van 's Lands Hospitaal met auto's en geld

(Bron foto: Facebook)
Drie auto's verloot onder personeel afdeling waar Covid-19 patiënten worden verpleegd


Assembleevoorzitter tevens leider van de ABOP, Ronnie Brunswijk, heeft verpleegkundigen van 's Lands Hospitaal rijkelijk bedankt. Hij heeft drie voertuigen verloot en geld gegeven aan het verplegend team van de afdeling waar Covid-19 patiënten worden ondergebracht.

Ondervoorzitter van de ABOP, Joël 'Bordo' Martinus, bevestigt vandaag, dinsdag 7 juli 2020, op Starnieuws dat de politicus uit dankbaarheid de mensen extra heeft bedankt. 'De voorzitter vindt dat de verpleegkundigen hem heel goed hebben behandeld. Ik wist dat hij de mensen zou verrassen als de behandeling goed zou zijn.'

Hij merkt op, dat niet eenieder een auto kan krijgen, daarom zijn loten getrokken. Wie geen voertuig heeft gewonnen, heeft geld gekregen.

Brunswijk werd 1 juli positief getest op Covid-19. Hij werd opgenomen op de Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij werd donderdag overgeplaatst naar 's Lands Hospitaal. De politicus is voldoende hersteld om naar huis te kunnen gaan.

Op de verpleegafdeling van Covid-patiënten werken zes verpleegkundigen. Zij zijn compleet verrast met de geste van Brunswijk. Zij hebben naast de auto ook elk Srd 5.000 ontvangen. De drie dames die geen auto's hebben gewonnen, hebben elk Srd 10.000 gekregen.

Martinus merkt op, dat Brunswijk blij is dat hij weer naar huis mocht gaan. Hij heeft zijn dankbaarheid op deze manier getoond.

Intussen worden de formaliteiten in orde gemaakt voor de verkiezing van de president en vicepresident. Brunswijk is kandidaat voor het vicepresidentschap.

7 jaar Gevangenisstraf voor poging met $ 200.000 cash uit Costa Rica naar Bolivia te reizen

Man had het geld in een koffer met een dubbele voering verstopt



Een man is door de Alajuela-rechtbank in Costa Rica veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens een poging om naar Bolivia te reizen, met 226.000 dollar in contanten. De man, geïdentificeerd door zijn achternaam Molina, werd veroordeeld voor het witwassen van geld.

De dagvaarding vermeldde dat de man contact opnam met mensen die verband hielden met drugshandel en hem blijkbaar het geld gaven om naar het Zuid-Amerikaanse land te smokkelen.

'Blijkbaar verdeelde Molina het geld in een koffer met een dubbele voering die hij maakte met een dik plastic vel, bevestigd met contactlijm, klittenband en schroeven', zei de rechter.

De verdachte werd aangehouden door de politie voor drugscontrole op de internationale luchthaven Juan Santamaría, toen hij blijkbaar probeerde het land te verlaten met een vlucht naar Bolivia, met een tussenstop in Panama.

(Suriname Mirror/QCosta Rica)

Drie ministers regering Bolivia besmet met Covid-19

(Bron foto: Twitter)
Minister van Volksge- zondheid Eidy Roca positief getest op Covid-19


De Boliviaanse minister van Volksgezondheid Eidy Roca is positief getest op Covid-19 en is het derde Kabinetslid dat binnen vier dagen besmet is geraakt, zei interim-presidente Jeanine Anez zondag 5 juli 2020. 

Anez sprak haar steun uit voor Roca op Twitter, aangezien de snel verergerende uitbraak van het land steeg tot 38.071 gevallen en 1.378 doden.



De minister van het Presidentschap, Yerko Nunez, is volgens de ambtenaren met koorts in het ziekenhuis opgenomen vanwege 'complicaties van Covid-19'.


Op zaterdag werd ook gemeld, dat Mijnbouw-minister Jorge Fernando Oropeza positief was getest.


Roca's gezondheid is stabiel en ze 'houdt zich strikt aan het veiligheidsprotocol dat isolatie, medicatie en zorg omvat', zei een verklaring van haar kantoor.


Anez is grotendeels beperkt tot de presidentiële residentie van waaruit ze internetbijeenkomsten houdt. 'Meestal werkt ze daarvandaan en komt ze alleen (naar het regeringspaleis) als haar fysieke aanwezigheid nodig is', zei vice-minister van Communicatie Isabel Fernandez zaterdag.

Sinds de pandemie in maart begon, hebben verschillende Boliviaanse ministers 14-daagse quarantaines voltooid vanwege vermoedelijke gevallen van coronavirus in hun familie of naaste medewerkers.

(Suriname Mirror/AFP/InfoBae/Twitter)

Maersk-containerschip vastgehouden in Mexico vanwege vondst cocaïne

Douane vindt 102,5 kilo cocaïne aan boord Svendborg Maersk


De Mexicaanse douane heeft 102,5 kilo cocaïne gevonden aan boord van containerschip Svendborg Maersk in de havenstad Manzanillo, meldt de Deense nieuwswebsite fyens.dk zondag 5 juli 2020, onder verwijzing naar het Mexicaanse dagblad El Universal.



De ontdekking werd op 2 juli gedaan door de Mexicaanse marine en de douane van het land en is volgens El Universal 1,2 miljoen dollar waard.

Het Deense persbureau van Maersk bevestigt aan fyens.dk dat twee havenarbeiders samen met de drugs werden gevonden in een container aan boord van het schip. De rederij vertelt fyens.dk niet hoe groot de ontdekking was.

'We werken samen met de Mexicaanse autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor de zaak. Maar, we weigeren verder commentaar te geven op de zaak terwijl er een onderzoek loopt', schrijft Maersk-persvoorlichter Christian Kjærgaard-Winther.

Volgens El Universal hadden mensen van de Mexicaanse marine vernomen dat er drugs aan boord waren toen Svendborg Maersk Manzanillo aan de westkust van Mexico binnenliep. Het containerschip kwam vanuit de havenstad Balboa in Panama aan in Manzanillo en had daarvoor 24 uur in de haven van Buenaventura, Colombia, doorgebracht. El Universal meldt dat twee mannen aan boord van Svendborg Maersk zijn aangehouden.

Svendborg Maersk vaart onder Deense vlag, maar volgens fyens.dk draagt ​​het schip om historische redenen alleen de naam Svendborg. Volgens Vesselfinder.com ligt het containerschip van 347 meter nog steeds in Manzanillo, waar het nu bijna vier dagen ligt.

(Suriname Mirror/Shippingwatch/Twitter)

Drugsvliegtuig uitgebrand na landing op snelweg in Mexico

Vliegtuig kwam volgens lokale bronnen uit Maracaibo (Venezuela)

In de buurt werd voertuig met ongeveer 390 kilo cocaïne gevonden


Een vliegtuig met mogelijk voor miljoenen euro’s cocaïne aan boord heeft zondag 5 juli 2020 een noodlanding gemaakt in Mexico. Het vliegtuig landde op een snelweg in de staat Quintana Roo en werd daarna vermoedelijk in brand gestoken door de bemanning.


De staatspolitie van Quintana Roo, op het schiereiland Yucatan, heeft een video online geplaatst van het brandende toestel op de autoweg.

Volgens het ministerie van Defensie kwam het vliegtuig (type Hawer 700) uit Zuid-Amerika en werd het gevolgd door twee luchtmachttoestellen toen het Mexico binnenvloog.



Militairen ontdekten later in de buurt een voertuig met ongeveer 390 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 109 miljoen peso’s (4,3 miljoen euro).

Het vliegtuig kwam volgens lokale bronnen uit Maracaibo (Venezuela). Het is nog onduidelijk of het vliegtuig een noodlanding heeft gemaakt en daarbij in brand vloog of dat het door de drugssmokkelaars in brand is gestoken, zoals wel vaker voorkomt.


(Suriname Mirror/Proceso/Crimesite.nl/Twitter/YouTube)

Mijnbouwbedrijven die in Peru mijnen zwaar getroffen door coronavirus

Diverse bedrijven hebben activiteiten opgeschort en nieuwbouw gestopt

De Santander-mijn ligt ongeveer 215 km ten noordoosten van Lima. (Afbeelding ter beschikking gesteld door Trevali Mining.)

Mijnbouwbedrijven die in Peru actief zijn, worden gedwongen hun activiteiten op te schorten en nieuwbouw te stoppen, aangezien het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in het land zondag 5 juli 2020 meer dan 300.000 bedraagt, waarbij verschillende van de nieuwe infecties in de kopersector plaatsvonden. 

Het Canadese Trevali-mijnbouwbedrijf zei vrijdag, dat in totaal 82 arbeiders positief hadden getest op Covid-19 in de Santander-mijn, die tot stilstand zou zijn ge komen. Het bedrijf had de activiteiten in juni opgeschort nadat 19 werknemers positief waren getest. Het aantal bevestigde gevallen omvat nu bijna 30% van het totale personeelsbestand van de mijn.



Het in Londen gevestigde Hochschild Mining stopte maandag 6 juli de operaties in haar vlaggenschip Inmaculada goud-zilvermijn, nadat 'een aantal' arbeiders daar positief waren getest op het coronavirus. De mijn zal nu met een kleiner personeelsbestand werken, met zorg- en onderhoudsactiviteiten op de locatie. Het bedrijf verwacht de activiteiten te hervatten zodra een veilig en gezond personeelsbestand naar de locatie kan terugkeren. De zilvergoudmijn van Pallschata van Hochschild in Peru en de mijn van San José in Argentinië blijven open, zei hij.

Canadian Fortuna Silver Mines schort ook de activiteiten in de mijn in Caylloma twee weken op. De beslissing volgt op het plotselinge overlijden van een 34-jarige aannemer op 5 juli. Het in Vancouver gevestigde mijnbouwbedrijf zei dat de doodsoorzaak niet was vastgesteld, maar dat de werknemer een gezondheidscontrole had uitgevoerd, inclusief een Covid-19-test, die was negatief.

Mitsui Mining and Smelting in Japan lijkt de situatie onder controle te hebben, zoals het maandag zei, dat het vorige week de activiteiten in zijn twee zinkmijnen in Peru had hervat. De mijnen Huanzala en Palka van het bedrijf waren meer dan drie maanden opgeschort om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken.

Het dodental van het virus in Peru, 's werelds 2e koperproducent, staat nu op 10,589, de 10e hoogste ter wereld, gebaseerd op gegevens van de Johns Hopkins University. Voor bevestigde gevallen heeft het Andes-land het op vier na hoogste ter wereld.

Verstoringen in verband met de pandemische situatie in Peru en in het naburige Chili, 's werelds grootste koperproducent, hebben de afgelopen weken de prijzen voor het metaal doen stijgen. Na vorige week een hoogste punt in vijf maanden te hebben behaald, handelde koper maandag weer dicht bij die mijlpalen dankzij het groeiende optimisme over de vraag in topconsument China en de bezorgdheid over de verspreiding van Covid-19 onder 's werelds grootste producenten.

Het industriële metaal, dat ook nodig is voor het maken van elektrische voertuigen, bereikte vorige week $ 6.120 per ton, het hoogste sinds 22 januari. Analisten zijn van mening dat koper dagenlang meer dan $ 6.000 zal opbrengen, vooral nadat het staatsbedrijf Codelco de uitbreidingswerkzaamheden in El Teniente heeft opgeschort, de grootste kopermijn. Het betekent dat 's werelds grootste kopermijner nu delen van zijn twee vlaggenschipdivisies (Chuquicamata en El Teniente) op een verlaagd niveau beheert. De werkzaamheden aan alle projecten van het Northern District van Codelco, waaronder Gaby, Ministro Hales en Radomiro Tomic, zijn nu tijdelijk opgeschort.

(Suriname Mirror/Mining.com/Scribd Suriname Mirror)

Helft van gletsjeroppervlak in Peru is afgelopen halve eeuw gesmolten

Onder druk klimaat-verandering 51% gletsjer- oppervlak in Peru gesmolten


De afgelopen halve eeuw is onder druk van klimaatverandering 51 procent van het gletsjeroppervlak in Peru gesmolten. Dat heeft de Autoridad Nacional del Agua (ANA) meegedeeld. 

'Gletsjers zijn ecosystemen die zeer gevoelig zijn aan klimaatverandering. In de loop van de voorbije decennia zijn de gevolgen meer duidelijk geworden, wat heeft geleid tot een opmerkelijke vermindering van de gletsjermassa en de vorming van nieuwe meren", zo stelt ANA in een rapport over de periode 1948-2019.



De meer dan vijf kilometer lange gletsjer Pastoruri, één van de trekpleisters in het nationale park van Huascaran, is het meeste getroffen. Meer dan de helft van het oppervlak is gesmolten.

Peru telt 2.679 gletsjers met een totale oppervlakte van 2.000 vierkante kilometer. Meer dan 70 procent van alle tropische gletsjers ter wereld ligt in het bergachtige Zuid-Amerikaanse land.

(Suriname Mirror/El Comercio/Belga/Twitter)

Boomkikker uit Colombia gevonden tussen bananen in supermarkt Wales, Groot-Brittannië

De kikker heeft de naam Asda gekregen ter ere van zijn redders


Een exotische boomkikker is ontdekt in een tros bananen door supermarktpersoneel na een reis van 5.000 mijl van Colombia naar Zuid-Wales. De kikker werd gevonden in een Asda-supermarkt in Murray Street, Llanelli. Er wordt aangenomen dat de kikker de lange reis naar een koeler klimaat zonder eten of drinken heeft overleefd, door zijn metabolisme te vertragen, zoals amfibieën kunnen doen. 

Colombia is de grootste leverancier van bananen in het Verenigd Koninkrijk, met honderdduizenden tonnen die elk jaar de reis maken. De kikker, nu Asda genoemd ter ere van zijn redders, is overgebracht naar het gespecialiseerde dierencentrum Silent World To You in Haverfordwest. Medewerkers van het centrum, waar hij in een vochtige omgeving zal wonen, geloven dat het een bananenboomkikker - hoewel gezegd kan worden dat het moeilijk is om kikkersoorten te identificeren.


RSPCA-inspecteur Gemma Cooper (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) prees het Asda-winkelpersoneel voor het beschermen van de kikker. 'We zijn de leden van het Asda-team zo dankbaar', zei ze.

Een teamlid zag de kikker, terwijl een ander de kikker opsloot en hem mee naar huis nam. 'Dit snelle denken hielp deze kikker veilig te houden.' Kikkers en andere amfibieën zijn goed in het afsluiten van hun lichaam als dat nodig is. 'Het lijkt zeer waarschijnlijk dat dit precies is wat deze kikker deed om deze lange reis zonder voedsel te overleven.'

Gelukkig heeft de opmerkelijke reis van de kikker een gelukkig einde - met de kleine kerel nu veilig en wel bij een gespecialiseerde faciliteit in Pembrokeshire.

Ginny Spenceley, van Silent World To You, zei dat het niet ongebruikelijk was dat kikkers of spinnen 'meeliften' in fruitleveringen, omdat deze niet langer worden bespoten of behandeld. Het centrum heeft een speciale bestelling van krekels voor de kikker geplaatst, die in een verwarmd dierenverblijf in een beplant terrarium gaan wonen. 

'Gelukkig doet hij het heel goed en, gek genoeg, voelde hij zich heel comfortabel in een bananenschil terwijl we hem hielpen om hem in zijn nieuwe, minder vertrouwde omgeving te vestigen', zei Spenceley. 'Asda de kikker is erg klein - met een lichaam ter grootte van mijn duim, maar langere achterpoten. We weten natuurlijk niet of het een baby of een volwassene is.' Een woordvoerder van Asda voegde toe: 'We zijn blij dat Asda de kikker veilig en wel is en hopen dat hij geniet van zijn nieuwe huis.'

(Suriname Mirror/Wales Online)

Covid-19 lockdown in Colombia leidt tot piek in huiselijk geweld...

Mensen reageren met afschuw op beelden mishandeling vrouwen



In heel Colombia reageerden mensen met afschuw op twee video's die in juni op socials' media op grote schaal circuleerden en waarin gewelddadige mannen vrouwen mishandelden. Maar, de video's waren slechts het topje van de ijsberg: de statistieken tonen een sterke toename van huiselijk geweld sinds het land in een lockdown is gekomen, waardoor het voor vrouwen nog moeilijker wordt om te ontsnappen aan geweld of misbruik te melden. 

De eerste video toont een man die een huis binnengaat en een vrouw bij haar haar naar buiten sleept en dan, nog steeds haar haar vastgrijpend, haar meerdere keren om zich heen sleept, haar rug op de grond. Je kunt de vrouw horen gillen. Als ze uiteindelijk opstaat, begint hij haar te slaan.

De video werd gefilmd in Puerto Wilches, in het noordelijke Colombiaanse departement Santander, en werd online gepubliceerd op 27 juni.


Mensen waren geschokt door het geweld van de man. Ze uitten ook hun woede dat de persoon die de scène filmde niet tussenbeide kwam. Enkele dagen later maakten lokale autoriteiten bekend, dat de man in de video in de gevangenis was gezet en dat hij al eerder was veroordeeld voor huiselijk geweld.

Een paar dagen voordat de video verscheen, verspreidde een andere video met huiselijk geweld zich op grote schaal op social media in Colombia. Deze video, gefilmd in Pueblo Bello in het noordelijke Colombiaanse departement Cesar, toont een man die aan de kant van de weg naast een geparkeerde auto zit en een worstelende vrouw op zijn knieën houdt.


Het kantoor van de procureur-generaal opende een onderzoek nadat de video online was geplaatst en de autoriteiten zeiden later dat de man, een radiojournalist, in hechtenis was genomen.


Volgens een lokaal mediakanaal had de vrouw een relatie met haar misbruiker en wilde ze zich niet tegen hem uitspreken. Maar, de politie arresteerde hem op basis van getuigenissen van vrienden en familie, de video en een foto van de vrouw met een verwonding aan haar gezicht.

Het meeste huiselijk geweld wordt niet op de camera vastgelegd, maar dergelijke incidenten nemen toe sinds het land in lockdown is gegaan op 25 maart in een poging de verspreiding van Covid-19 te beperken.

Op 26 juni zei de Colombiaanse vicepresidente Marta Lucía Ramírez, dat de oproepen naar een speciale hotline (155) voor slachtoffers van huiselijk geweld met 150 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ramírez voegde eraan toe, dat het aantal meldingen van huiselijk geweld op het traditionele alarmnummer (123, voor politie, brandweer, enzovoorts) tijdens de lockdown ook met ongeveer 39 procent toenam.

Het Instituto Nacional de Medicina Legal meldde echter, dat ten minste 8.972 vrouwen het slachtoffer waren van huiselijk of seksueel geweld en dat er tussen 25 maart en 23 juni 2020 164 zijn gedood, een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar, een nauwkeurige analyse van deze cijfers toont een geleidelijke toename van het aantal meldingen van geweld in de weken na afsluiting. Statistieken tonen bijvoorbeeld aan, dat ten minste 1.241 vrouwen het slachtoffer waren van huiselijk geweld tijdens de eerste maand van de lockdown, maar dat het aantal de volgende maand steeg tot 1.859.

Carlos Fernando Galván Becerra werkt bij de Organización Feminina Popular, een vrouwenrechtenorganisatie in Magdalena, noordelijk Colombia.

'We denken dat incidenten van geweld tegen vrouwen tijdens de pandemie veel te weinig gerapporteerd zijn, in de eerste plaats, omdat veel vrouwen hun misbruikers niet melden, vooral omdat de lockdown dit proces nog ingewikkelder maakt dan normaal (hoewel de lockdown-beperkingen de afgelopen paar jaar zijn versoepeld).'

'Lockdown maakt het voor vrouwen moeilijker om het huis te verlaten. En hoewel vrouwen in theorie huiselijk geweld online kunnen melden of door een speciaal nummer te bellen, is dit niet altijd mogelijk. Veel huizen in Colombia hebben geen toegang tot internet. En het is niet eenvoudig om te bellen om misbruik te melden als je met je dader onder hetzelfde dak woont. Bovendien, als een vrouw bij haar dader woont en ze moet naar huis terugkeren nadat ze hem heeft gemeld, bestaat het risico dat hij nog gewelddadiger wordt als hij erachter komt. Dit is vooral gevaarlijk, omdat instellingen zelden reageren wanneer vrouwen huiselijk geweld melden.'

'Er zijn ook heel weinig schuilplaatsen waar vrouwen terecht kunnen. Met Covid-19 is hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld niet echt een prioriteit. Deze toename van geweld kan worden verklaard door het feit dat opsluiting enorme stress kan veroorzaken. Afgezien van fysiek geweld, hebben we ook een toename van psychologisch geweld geregistreerd.'

'Op dit moment zijn de autoriteiten gefocust op de strijd tegen Covid-19, dus hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld is niet echt een prioriteit. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er in Colombia historisch, structureel geweld tegen vrouwen is. Begin mei werd een initiatief genaamd #ElTrapoAvisa (#ClothAlert) gelanceerd om slachtoffers van huiselijk geweld aan te moedigen een zwart stuk stof voor hun raam op te hangen om aan te geven dat ze hulp nodig hebben.'

Eind juni kondigde de Colombiaanse viceepresident aan, dat er nieuwe maatregelen zouden worden ingevoerd om de epidemie van geweld tegen vrouwen te bestrijden. Colombiaanse vrouwenrechtenorganisaties hebben consequent gewezen op grote tekortkomingen op het gebied van preventie, zorg voor slachtoffers en de reactie van het gerechtelijk apparaat op deze kwesties

(Suriname Mirror/observers.france24/Twitter)

Gedetineerde gevangenis Santo Boma steekt mede-gedetineerde neer

Ruzie gevangenen nadat  verdachte het slachtoffer uitmaakte voor 'boeler'


Twee gedetineerden van de Centrale Penitentiaire Inrichting (CPI) Santo Boma zijn zaterdag met elkaar op de vuist gegaan na een woordenwisseling. Uit het onderzoek blijkt dat het slachtoffer M. domino aan het spelen was. Hij verloor een spel en werd vernederd door verdachte V., meer bekend als ‘Father’, zo bericht het Dagblad Suriname maandag 6 juli 2020. 

De verdachte maakte het slachtoffer uit voor 'boeler' (homo). Hierdoor ontstond er een woordenwisseling tussen beide gedetineerden. Op een bepaald moment sloeg Father het M. Deze laatste reageerde hierop en sloeg Father. Hierna ontstond er een gevecht, waarbij Father M. met een mes twee steekverwondingen heeft toegebracht in de buikstreek.

Beide gedetineerden werden door dienstdoende penitentiaire ambtenaren (PA's) uit elkaar gehaald.

De verdachte is in een isolatiecel geplaatst en het slachtoffer is onder bewaking opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Father zou zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een PA zou tijdens het gevecht enkele waarschuwingsschoten hebben gelost binnen de inrichting, maar niemand is door die schoten gewond geraakt.

De directeur van de CPI, Pertabsing Patjai, was niet bereikbaar voor commentaar. De politie van Santo Boma heeft het verdere onderzoek overgedragen aan de recherche van Midden-Suriname.

De PL en de ABOP vormen één fractie in De Nationale Assemblee

Door Covid-19 getroffen Somohardjo: 'Het is echt niet als griep, onderschat het niet, het is een lijdensweg'


De Pertjajah Luhur (PL) en de ABOP vormen één fractie in De Nationale Assemblee. Dat is afgesproken tussen beide partijen. Zij waren ook samen de verkiezingen ingegaan op basis van lijstverbindingen. Zij hebben nu samen tien zetels in het parlement. PL-voorzitter Paul Somohardjo bevestigt dit vanuit het ziekenhuis, aldus Starnieuws maandag 6 juli 2020. 

Hij maakt het relatief goed en is ontslagen uit de Intensive Care Unit, IUC, van het St. Vincentius Ziekenhuis en wordt overgebracht naar 's Lands Hospitaal, voor verder herstel. Als daar alles goed gaat, mag hij binnenkort naar huis om in quarantaine zijn gezondheid weer op peil te brengen.

'Mijn bloeddruk is goed, suiker is goed, eetlust is teruggekeerd en zuurstofgehalte is ook goed.' Onder meer die twee laatste zaken waren aan het begin van de opname van de PL-leider reden tot grote bezorgdheid. De politicus zegt het coronavirus zwaar te hebben onderschat. 'Mensen kwamen naar me toe en hebben me de hand geschud en ik heb dat nooit geweigerd. Ik heb altijd een goede gezondheid gehad, ben nooit ziek geweest en ik dacht dat Covid-19 net als een griep was. Maar, het is echt niet als griep. Het herstel is bijzonder moeizaam. Onderschat het niet. Het is een lijdensweg.'

Somohardjo vertelt, dat hij in de ICU totaal afhankelijk was van de medische staf en nu langzaam aan weer zal moeten leren om zelfstandig dingen te doen.

'Ik ben de medische staf en het personeel van het RKZ dan ook bijzonder dankbaar dat zij dag en nacht voor mij hebben klaargestaan, ongeacht het tijdstip, zelfs midden in de nacht. Zij zijn bijzonder deskundig en dankzij hen ben ik nu zodanig opgeknapt dat ik de ICU mag verlaten. Ik ben ook allen dankbaar die hebben gebeden voor mijn herstel, maar ik doe tegelijkertijd een dringend beroep op eenieder om de Covid-regels in acht te blijven nemen. Vooral de risicogroepen, mensen boven de 60 jaar, mensen die diabetes of hoge bloeddruk hebben of een andere ziekte, die moeten echt heel erg voorzichtig zijn. Voor hen is de ziekte heel gevaarlijk. Ik zie mensen bij de ICU en het is erg moeilijk om het te aanschouwen en erover te vertellen. Daarom bid ik vanuit heel mijn hart dat we als volk, als Suriname, weer helemaal gezond worden en blijven.'

20 Personen maandag 6 juli positief getest op coronavirus

23 Patiënten zijn maandag genezen verklaard



23 Patiënten zijn maandag 6 juli 2020 genezen verklaard, terwijl 20 personen positief getest zijn op het coronavirus. De teller van genezen personen is geklommen naar 315. Het aantal actieve gevallen staat op 285. Het totaal aantal personen dat besmet is geraakt is gestegen naar 614. 

Drie personen zijn opgenomen op de Intensive Care Unit van het St. Vincentius Ziekenhuis.

PL-voorzitter Paul Somohardjo is maandagmiddag ook ontslagen uit de intensieve zorg en wordt overgebracht naar 's Lands Hospitaal voor verdere observatie.