'Natuurorganisaties in Suriname zijn niet betrokken bij dit project'...
VHP-Assembleelid Riad Nurmohamed uit zijn bezorgdheid over een mogelijke verkoop van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR). Informatie hierover dook op in het onderzoeksdossier over malversaties bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die het Openbaar Ministerie onlangs naar het parlement heft gestuurd. Daarin worden zeker vier pagina’s gewijd aan deze kwestie, aldus de Ware Tijd donderdag 7 mei 2020.
Er wordt gerept over voorbereiding en bespreking van financiële waardevaststelling van alles wat in het reservaat is en hoe de regering daar contant geld voor zou kunnen krijgen. Behalve Financiën-minister Gillmore Hoefdraad en toenmalig CBvS-governor Robert van Trikt zijn ook Joy ten Berge van het ministerie van Financiën en Hans Buysse van het Belgische Clairfield betrokken bij de voorbereiding.
Uit de documentatie blijkt, dat de regering vanaf 2017 met ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) probeert via de Intrinsic Value Exchange (IVE), een online effectenbeurs die is ontworpen om natuurlijke, menselijke en sociale activa te waarderen, geld te verdienen met het reservaat. 'Op zich een goed project voor Suriname', zegt Nurmohamed. Echter, hij vindt de website van IVE 'vaag en verdacht'.
De politicus valt er ook over, dat dit project geheim is gehouden voor iedereen. 'Waarom heeft de regering dit in het geheim gedaan? Hebben deze mensen verstand van de natuur of van geld? De Anton de Kom Universiteit van Suriname en andere natuurorganisaties in Suriname zijn niet betrokken bij dit project', zegt hij. Het parlement is evenmin op de hoogte van deze zaak, zegt Nurmohamed. 'Maar, erger nog: dit project wordt genoemd in het strafrechtelijk onderzoek naar de minister van Financiën. De naam van Orion NV komt ook erin voor, een bedrijf dat onlangs is opspraak is geraakt.'
Hij vindt het triest, dat de regering en haar Assembleeleden die behoud en bescherming van de natuur propageren 'door de mand zijn gevallen'. 'Is dit misschien de zoveelste reden waarom het milieubeleid bij het kabinet van de president is ondergebracht, om zaken geheim te houden. Ze liegen en blijven zaken geheim houden voor ons. Dit moeten we stoppen.'
Nurmohamed vervolgt: 'Ik schaam me over de milieuwet die onlangs in de Assemblee is aangenomen.' Volgens de VHP'er is deze wet nu al bevlekt met corruptie. Tijdens de behandeling van deze wet had Nurmohamed gepleit de onderdelen milieu en natuur los te houden van elkaar en in aparte wetten onder te brengen. 'De Nationale Assemblee is misleid. De regering na 25 mei 2020 zal spoedig deze zaken en de wet moeten herstellen', vindt de politicus.
Het CSNR werd opgericht in 1998 tijdens het bewind van president Jules Wijdenbosch en is ongeveer 1,6 miljoen hectare groot. Dit reservaat beschermt een groot deel van de tropische wouden van het Guyanaschild en heeft een rijke biodiversiteit, waaronder meer dan 790 vissoorten, 650 vogelsoorten, 180 soorten zoogdieren, 152 soorten reptielen en 95 soorten amfibieën. Ook is er sprake van unieke geologische en geomorfologische kenmerken van het Guyanaschild. Er komen in dit gebied meer dan zesduizend vaatplanten voor en het reservaat herbergt een aantal vogelsoorten die uniek en wereldwijd bedreigd zijn. Naar verluidt is het CSNR miljarden Amerikaanse dollars waard bij duurzaam beheer ervan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten